24. 10. 2009. | #1 |
majstor
Wrote a book
|
24" previshe za developera?
Trebao bih da zamjenim monitor (stari dobri Samsung SyncMaster 959NF je poceo da se muti po coskovima) i sad sam u nedoumici sta da kupim.
Postojeci monitor je 19" i 4:3 odnos. Meni je to poprilicno dovoljno ali eto, danas 19" CRT monitori su kao 'utjesna nagrada', svi kupuju / prodaju vece. Na faxu sam par puta u zadnje 2-3 sedmice sjedio za 22-23" (mislim 16:9, ne znam tacno) i po navici razvucem prozor do maximuma i gubim se, vrtim glavu i trazim stvari po ekranu. Vjerovatno trebam promjeniti naviku i ne razvlaciti prozore na maximum. Moje pitanje je, vama koji vec radite na tako velikim monitorima: ima li potrebe i ima li smisla? Znaci koja je dijagonala bolja 20-24" i koji odnos 4:3 ili 16:9. Nisam graficar da mi treba puno prostora i sad ne znam kako da ga iskoristim. Naravno, i preporuka modela ne bi loshe dosla hvala |
24. 10. 2009. | #2 |
Knowledge base
Wrote a book
|
Sto se tice formata definitivno 16:9 jer je to HD standard.
Sto se tice velicine sve zavisi. Ako samo programiras na njemu onda ti je 24" prilicno velika radna povrsina. |
24. 10. 2009. | #3 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 21.03.2006
Hvala: 291
1.345 "Hvala" u 355 poruka
|
24" je OK, mada mislim i da bi 22" vršilo posao, pogotovu ako ne umeš da iskoristiš višak prostora s desne strane. Tačno je, kad pređeš sa manjeg monitora malo treba vremena da se čovek navikne da ne razvlači prozore na maximum po defaultu već da koristi celu radnu površinu, ali vremenom se navikneš.
Iako ja radim na jednom monitoru od 24", možda su ipak najbolje rešenje za development dva manja monitora, ili jedan od 24" i jedan manji. Poslednja izmena od mileusna : 24. 10. 2009. u 14:23. |
24. 10. 2009. | #4 |
majstor
Wrote a book
|
Programiram, sredjujem fotke i 2-3puta godisnje igram nesto. To je to.
|
24. 10. 2009. | #5 |
Designer guy
Wrote a book
|
2 x 22'' ti je moja preporuka.
|
"Hvala" Dragan Babić za poruku: |
24. 10. 2009. | #6 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
24" je super, ja ga imam već godinu dana. Čak razmišljam da uzmem još jedan od 24". Ne držim ni jedan window maximizovan (osim photoshop-a), tako ni editor koji mi zauzima otprilike istu površinu koju bi imao na 4:3 ali slobodan desni deo koristim za razne messengere, debug konzole i slične stvari, jednostvano je preglednost veća.
U office imam 20" + 19" i to je sasvim dovoljno, glavni screen je za ono čime se trenutno bavim, drugi je za sve exta. Pored toga, kada otvorim Photoshop ili bilo šta slično što koristi gomile paleta, sve te palete poređam na desnom monitoru a na levom mi ostane velika prazna površina za dokument na kojem radim. Ko se jednom navikne na 2 monitora sve ostalo mu deluje klaustrofobično.
24. 10. 2009. | #7 |
Bojan Abramovic
Professional
Datum učlanjenja: 17.01.2008
Hvala: 30
47 "Hvala" u 30 poruka
|
Kada bude bilo sredstava planiram da pređem na triple monitor varijantu, a za sada 22" + 24". Površine nikad dosta.
|
24. 10. 2009. | #8 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 15.09.2006
Hvala: 11
3 "Hvala" u 3 poruka
|
Ja sada imam 22 i 19 i razmisljam da uzmem dve 24ke. Meni prostora na ekranu nikad nije dosta, retko koja aplikacija mi je maksimizovana (IDE obicno na jednom monitoru) na drugom, skype, miranda, SSH klijent(i) i kojesta drugo...
Povremeno razmisljam o setupu sa tri monitora, ali se bojim da ce mi se dopasti pa ne pokusavam |
24. 10. 2009. | #9 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
Ja kažem ko se jednom navikne na 24" posle toga mu je sve ostalo patnja ispod toga.
24. 10. 2009. | #10 |
profesionalac
Qualified
|
Do skoro sam kuci koristio monitor od 17''.
Nedavno sam kupio "BENQ 22HD" i stvarno je super. Sada koristim oba. Na ovom manjem obicno podignem "winxp" u "Vboxu", mahom da bih proverio kako se html prikazuje u njegovim "browserima". Nista nije visak ukoliko je kvalitetno.Verovatno bi bio problem da radis na nekom monitoru od 40'', ali ovde je sada uzitak imati stvarno prozore koji se vide, a nisu u pozadini... |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
zaposljavanje developera | Miloje Sekulic | Poslovne ponude i zapošljavanje | 0 | 22. 01. 2009. 13:56 |
301 redirkecija "dinamickog" URLa na "dinamicki" URL | mb_sa | Regular expression i htaccess | 7 | 02. 07. 2008. 20:21 |
If IT really is a "profession", what is our "pro bono" contribution as IT pros? | oksite | e-Business | 26 | 12. 01. 2007. 12:18 |
"Telekom Slovenije" preuzeo "Blic.net" za 390.000 evra | Aleksandar Marković | Komunikacije | 2 | 23. 12. 2006. 15:23 |