01. 11. 2009. | #31 |
branislav mandic mando
Wrote a book
Datum učlanjenja: 30.10.2009
Hvala: 261
486 "Hvala" u 189 poruka
|
Uh, uh...mozda sam nesto propustio svih ovih godina!? A koji je to danas "vidjeniji" open source razvijan od starta kao open source?
01. 11. 2009. | #32 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
jablan je u pravu što se open source tiče. Kada krene open source projekat ljudi se masovno uključuju jer osećaju da su deo nekog pojekta i rado troše svoje vreme i znanje da pomognu projektu. Stvara se neka hipi-like atmosfera "svi smo jednaki" , dok im jednog dana autor ne stavi do znanja da su "neki jednakiji od drugih". Najveći problem sa open source community je što se ne vidi ono što je iza zavese - uvek se neko ovajdi od ogromnog rada i znanja dugih. To ne mora samo da bude materijalno, postoji hiljadu načina kako da iskoristiš popularnost svog open source projekta, a "materijalno" je samo najočigledniji i najbezobrazniji način. Gomila ljudi nema srama i rado ugrabi priliku čim iskoči.
Trebali su da krenetu kao open source, sigurno bi bilo mnogo više download-a, lakše je naći "open source saradnike" nego kvalitetne "beta tester-e".
01. 11. 2009. | #33 |
Moderator
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 71
175 "Hvala" u 58 poruka
|
Upravo tako. Zato meni nikad nije bio jasan koncept Open source-a. Mislim, jeste on meni jasan ali mi nije jasan kako uvek nadje followere.
01. 11. 2009. | #34 |
branislav mandic mando
Wrote a book
486 "Hvala" u 189 poruka
|
U vezi OpSo...hocu da kazem da je prethodnica svakog iole relevantnog projekta stajala prilicno razvijena verzija koja je zbog nebrojeno mnogo razloga postala dostupna zajednici...Unix/linux, MS Office/OpenOffice, razni CMS-ovi, data baze, programski jezici i sl. Svi su imali svoje razvijene prethodnike, ne bih se kladio da se vecina njih razvila iz neke beta faze.
Ali kad malo pogledamo danasnji IT razvoj i StartUp projekte...mislim da stvari funkcionisu po logici "sponzoruse" - "samo da ja nadjem dobrog i lovarnog baju pa da se udam. Ako mi to ne uspe...eto mene za siroke mase pa me svi razvaljujte"! Ipak zivimo u vreme religije njegovog velicanstva novca.
01. 11. 2009. | #35 |
Milan Cvejic
Wrote a book
|
Prednost Open Source-a je poverenje... Zasto bih ja instalirao nesto na svoj racunar, pravio tebi index, a da pri tom nemam pojma sta radi to sto sam instalirao..
Kako da budem siguran da ne indexira moje lokalne fajlove? Kako da budem siguran da to sto radi vash software ne ugrozava mene kao pojedinca ili poslodavca? Kako da znam da nece u jednom trenutku da mi "ukrade" poslovna dokumenta? Ocekujete da ljudi koriste vas program, vama prave posao, a ne nudite nikakvu sigurnost? WTF?!? A sto se tice custom algoritama i ostalog vezano za zastitu intelektualne svojine... Hehe, niste prvi koji je napravio index, sve je lepo objasnjeno vec u hiljadama knjiga, niste prvi koji su napravili distribuirane sisteme...
01. 11. 2009. | #36 | ||||
nobody
Expert
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 14
705 "Hvala" u 106 poruka
|
Možda će biti malo zbrda zdola, al' da prokomentarišem na jednom mestu.
Citat:
Citat:
Što se tiče uterivanja u glavu (stavljanja do znanja), ne zaboravimo da se open source projekat može forkovati i da onda comunity može da ode tamo gde je trava zelenija (Joomla). Citat:
Citat:
Verujem da open source ne bi postigao ni približan uspeh kada bi se sve moglo svesti na novac. Tu su pre zaslužne mogućnosti (sloboda) koje pruža. Naravno, cena nije za bacanje, ali troškovi korišćenja softwarea ne prestaju sa nabavkom, pa na taj način ni open source nije za dž. Dakle, da nije bilo potrebe, ne bi bilo ni open sourceta koji bi, u tom kontektstu, možda pre trebalo posmatrati kao deo svojevrsnog "eko sistema". Reklo bi se da se pokazalo da je koncept održiv i da se na taj način može praviti kvalitetan software. A kvalitetan sofware ima reputaciju, pa sad skoro i da nema firme koja ne koristi nekakav open source software. Da i ne pominjemo osetljivost proprietary/closed source rešenja na skrivene funkcije. |
||||
"Hvala" nn.nn za poruku: |
02. 11. 2009. | #37 | ||||
branislav mandic mando
Wrote a book
486 "Hvala" u 189 poruka
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
I samo bi na posletku izneo neke moje teze: I ja sam veliki pobornik open source(a), licno mi se jako dopada ideja distribuiranih sistema kojim se zaobilaze neka centralna mesta, kao i open source to smatram doprinosom demokraticnosti Interneta - to vazi i za Wowd i za neke slicne projekte recimo Opera Unite itd... Da li je to sa tehnickog, marketinskog, usability stajalista izvodljivo...verujem da jeste. Da li je ekipa iz Wowda bar za pocetak odradila dobar posao...mislim da nije. Nepojmljivo mi je da su krenuli sa javnom betom a da evo vec desetak dana nisu bili u stanju da ispisu FAQ stranu i objasne ljudima barem nekoliko desetaka pitanja koja meni padaju na pamet i sa kojima sam u nedoumici. Ali i pored svih nedoumica...ja zelim da ovakvi projekti uspeju i da ih ima sto vise. Najmanje sto zelim je da Google pokupuje sve sto mu moze uzeti i jedan procenat zarade. Svi smo mi Google generacija i toliko nam je toga podario, ali brate preterali su...svugde su se upetljali, a monopol nije dobar za razvoj.
02. 11. 2009. | #38 |
branislav mandic mando
Wrote a book
486 "Hvala" u 189 poruka
|
@nn.nn
Mislim da se nismo razumeli...naravno da je sve pocelo od tocka (da ne idemo dalje). U kontekstu ove teme oko Wowda koji je zatvorenog koda i to na samom pocetku, izneo sam stav da se ni jedan Open Source nije razvio od nule kao Open Source...uvek mu je prethodila neka verzija zatvorenog koda. Dakle, nije realno ocekivati da se slicni projekti u samom startu pocnu razvijati u zajednici.
02. 11. 2009. | #39 | ||||
Milan Cvejic
Wrote a book
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Sve u svemu, meni ceo ovaj projekat izgleda kao da neko hoce da se j... a da mu/joj ne udje... Monopol nije dobar nikako, ali opet sa druge strane, taj monopol donosi vise koristi korisnicima nego doticni pokusaj. Toliko.
02. 11. 2009. | #40 | |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Hajde samo na brzaka da razrešim nedoumice, da se ova tema ne pretvori u "to be or not to be open source". Može ali neka bude nova tema.
Citat:
Ne znam zašto sada mešaš "ekonomsku aktivnost", zar open source nije po ideji "altruistička aktivnost"? Zašto uopšte stvrstavaš OS u "svaku ekonomsku aktivnost".
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Organizacija projekta | kai | e-Business | 5 | 16. 10. 2011. 22:19 |
Cilj PRojekta | Pedya | e-Business | 28 | 07. 04. 2010. 03:00 |
Ime projekta brainstorm | Vukašin | e-Business | 109 | 15. 12. 2009. 02:47 |
Plan PRojekta | nixa | e-Business | 9 | 04. 12. 2009. 20:23 |
Planiranje projekta | nixa | Planiranje i usability | 9 | 11. 06. 2005. 19:47 |