11. 01. 2010. | #11 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
a zasto ne stavite neki specijalizovani software, AIDE, Tripwire, etc..
12. 01. 2010. | #12 |
nobody
Expert
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 14
705 "Hvala" u 106 poruka
|
^ Na shared hostingu? Overkill, u najboljem slučaju.
|
12. 01. 2010. | #13 |
član
Certified
|
Ovo uopšte nije loša ideja. Svojevremeno napravio sam klijentima jednu skriptu, koja se pokreće preko cron-a i pravi zip fajlova iz konfigurisanog foldera i subfoldera i šalje na mail.
Koristi tabelu da smešta podatke o procesiranim fajlovima, tako da svakim sledećim pozivom procesira samo fajlove koji nisu poslati ili koji su menjani. Uz to ide i LOG zašto je fajl u ZIP-u (nov, promenjen, preskočen, prevelik...). U konfiguraciji se podešava maksimalni broj fajlova, max veličina pojedinog fajla (da ne procesira recimo video fajlove) i max suma veličine fajlova. Na ovaj način, email nije preopterećen ogromnim fajlovima a klijent može da ima backup kod sebe. Naravno, svaki novi fajl ili promena postojećeg se šalje na email. Sa nekoliko različitih konfiguracija (folder, veličine i broj fajlova) i različitim učestalostima pokretanja sve radi veoma lepo i praktično postoji kopija sajta u lokalu kao i provera promena na fajlovima. Naravno, potrebno je i neko znanje da se detektuje šta sme da bude promenjeno a šta ne, ali to je već posao webmastera |
12. 01. 2010. | #14 |
expert
Grand Master
|
^ za to postoje gotove alatke (ne koristim)
inace, fora je objasniti posle klijentu kako da 'sklopi' ceo sajt od tih delimicnih zip-ova |
12. 01. 2010. | #15 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
da, to radi rsync sasvim lepo... a nije to toliko tesko sastaviti posle, samo treba otpakovati sve fajlove hronoloskim redom, ako su imenovani po datumima (pa se sortiraju dobrim redom) onda je vrlo lako skriptovati tu akciju
12. 01. 2010. | #16 | |||
član
Certified
|
Citat:
Citat:
Ovde većina backup radi na neki od naprednih načina pa im ovako nešto i nije potrebno. A kad smo kod BACKUP-a, jedan moj dobar prijatelj mi je često govorio: Citat:
Poslednja izmena od Croll : 12. 01. 2010. u 13:35. Razlog: typo error |
|||
12. 01. 2010. | #17 | |
branislav mandic mando
Wrote a book
Datum učlanjenja: 30.10.2009
Hvala: 261
486 "Hvala" u 189 poruka
|
Citat:
13. 01. 2010. | #18 |
nobody
Expert
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 14
705 "Hvala" u 106 poruka
|
Propustio sam da pomenem da je to samo mali "proof of concept" shell script. Ako ga u ovom obliku staviš u cron, slaće ti mailove svakih 15 minuta. Mada, ne bi trebalo da je teško prepraviti ga da proverava ima li izmena pre nego što pošalje mail.
Nemam nikakvog iskustva sa Direct Adminom - mislim da si dobro shvatio u vezi crona. |
"Hvala" nn.nn za poruku: |
|
|