16. 03. 2010. | #31 |
Banned
Knowledge base
Datum učlanjenja: 01.07.2005
Hvala: 206
140 "Hvala" u 89 poruka
|
Ja se izvinjavam na trolu unapred, nisam nista citao i nemam nesto volju, ali jednostavno moram da pitam:
Ako postoji Black Hat Spam, sta je White Hat Spam? |
16. 03. 2010. | #32 | |
Psychedelictrance freak
Wrote a book
|
Citat:
@cvele Verovatno misle na nacin na koji je doslo do SPAM-a, da li se do toga doslo legalnim (iznajmljivanje resursa) ili nelegalnim (hacking) putem ... ? U svakom slucaju na kraju je kriv ljudski faktor tj neodgovornost (ili neupucenost) vlasnika sistema.
16. 03. 2010. | #33 |
poseban član
Certified
|
Milane, da me ne shvatiš pogrešno, ali mislim da si sam rekao ono što je najbitnije, a što je malopre i Ivan potvrdio - bitno je da imaš koga da cimaš za nedajbože!
|
16. 03. 2010. | #34 | |
nobody
Expert
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 14
705 "Hvala" u 106 poruka
|
Citat:
Uostalom, šta su komercijalna rešenja? Kod open sourcea nekada postoji opcija komercijalne podrške, bilo direktno od autora ili od third party firmi koje zarađuju od takve podrške. Ako nema, opet ne znači da nemaš koga da zoveš. Ako se softver aktivno razvija ili ako je popularan, obično je neko (autor?) zainteresovan da popravi security propust. A možda i donacija pomogne. Da ne budem pogrešno shvaćen, ne tvrdim da je (nužno ) open source bolji od closed source komercijalnih rešenja, samo ne vidim da se u praksi pokazalo da se generalizacija isplati. Ako te interesuje bezbednost, podrazumeva se da znaš šta radiš, u šta se upuštaš. Uostalom, bezbednost je uvek nekakav kompromis. Da li bi WP bio bezbedniji da je closed source komercijalano podržan softver? Moguće, nema jednostavnog načina da utvrdimo. Da li bi bio toliko popularan? Verovatno ne. |
|
2 članova zahvaljuje nn.nn za poruku: |
16. 03. 2010. | #35 |
Moderator
Master
Datum učlanjenja: 07.08.2005
Hvala: 25
76 "Hvala" u 50 poruka
|
Izostavio sam detalj da se radi o black hat SEO spam varijanti - čovek je ovo uradio zbog postavljanja linka do svog sajta radi poboljšanja rejtinga...
|
16. 03. 2010. | #36 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
Nije toliko pitanje commercial vs. free (ne znam sto mesate open source u to, posto je masa komercijalnih resenja takodje open src), pre je problem u nivou komplexnosti. Uzmes neki jednostavni sistem sa brdom html fajlova koji se edituju, vrlo verovatno da je lako naci neki veoma siguran, bio besplatan ili ne. S druge strane ako hoces da imas teme i widgete i pluginove za ovo i ono, i celu tu pricu, onda nuzno imas i komplexnost koda, i onda imas i rupe, i to jednako i u komercijanim i nekomercijalnim resenjima.
Sto se podrske tice, ni tu nije to bas tako crno-belo, jer to sto ti imas koga da zoves iz supporta je znacajnije oko instalacionih i slicnih problema, a kad su rupe u pitanju i uopste ispravke koda, pitanje je da li ce bas sad svi u firmi da ostave ono sto rade i da sednu da resavaju taj problem. Mozda u manjim firmama, ako nemaju neki drugi projekat u toku. Ako je neka druga frka (a u malim firmama je uvek frka) ili ako je firma velika pa ima vise timova, nivoa menadzmenta, mogu dani da prodju dok neki programer ne dobije konkretni task da popravi rupu. A masa malih "nekriticnih" izmena mogu vrlo lako da budu stavljenje na listu izmena tek za neki sledeci release. A onda posle dolazi testiranje, pa kad se vec pusta nova verzija, daj da ubacimo jos par nekih stvari, pa se to protegne. Pustanje nove verzije software-a je uzasna glavobolja za komercijalne projekte zbog limitiranih ljudskih resursa, i niko nece da se cima ako bas ne mora. S druge strane kod community projekata uvek imas nekog sa par slobodnih sati ko ce da fiksa ono sto se njemu fiksa, pa ce i masa manjih stvari biti brzo zakrpljena, a ne samo one goruce. Generalno ako je problem dovoljno velik, a projekat dovoljno popularan, sigurno ce biti zakrepljen bar istom brzinom kao kod komercijalnih projekata. E sad, stoji takodje i da community projekti pate od toga da niko nece dobiti otkaz ako nesto zezne, kao da ni ne postoji neka striktna kontrola ko od contributora koliko zna, pa onda kod tezi da postane zbrda-zdola pisan... al' ne moze i jare i pare...
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done. Poslednja izmena od ivanhoe : 16. 03. 2010. u 16:22. |
16. 03. 2010. | #37 | ||
član
Certified
Datum učlanjenja: 11.10.2009
19 "Hvala" u 17 poruka
|
Citat:
Citat:
A da sam blesav jesam, i bez džumle, i bez. |
||
16. 03. 2010. | #38 | ||
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
Citat:
Koliko je meni poznato, kada je software open source i recimo ti provališ neki problem, prijaviš problem i onda čekaš sledeći release da vidiš da li su sredili to (najverovatnije jesu). Kada je "closed source" i platio si debelo nekome za taj software, ti pošalješ ticket a oni se polome da ti reše problem što pre. Ako to ne urade - odlazi im izvor prihoda i navlače lošu karmu. Kada bih ja imao nešto od čega mi zavisi posao, ja bih se uvek opredelio za neko komercijalno rešenje, za nekoga ko mi garantuje da će svi eventualni problemi biti otklonjeni u najkraćem roku. BTW, što se Joomla tiče, dok sam držao hosting ja sam zabranjivao ljudima da koriste Joomla ... jeste bilo grubo "my way or the highway" ali mi je u par navrata Joomla, odnosno propusti u njoj, napravila gomilu posla ... a naravno, ljudima ne možeš objasniti da nije posao hosting provajdera da im održava sistem ažuran i da im "sređuje kada nešto pukne".
Goran Pilipović a.k.a. Ugly Fingers Bradley f.k.a. bluesman I don't always know what I'm talking about but I know I'm right! Poslednja izmena od bluesman : 16. 03. 2010. u 19:59. |
||
16. 03. 2010. | #39 | |
član
Certified
Datum učlanjenja: 11.10.2009
19 "Hvala" u 17 poruka
|
Citat:
|
|
16. 03. 2010. | #40 |
Pušelja Predrag
Professional
|
Od obavestenja domaceg Black Hat primera, napravili ste raspravu Open Source vs. Komercijalni. Pa jos - na primeru bloga??!! ))
|
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
SPAM: SSB Hosting | MorenoArdohain | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 74 | 08. 09. 2008. 18:37 |
.hr spam | misk0 | e-Business | 1 | 17. 01. 2007. 22:13 |
Benq Black Box | kalkulus | Hardware | 7 | 08. 11. 2006. 21:50 |
Sta je spam? | misk0 | Opušteno | 26 | 01. 11. 2006. 12:08 |