17. 03. 2010. | #1 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Programeri vs Korisnici
Interesuje me koliko ljud piše svoj kod u razvoju web aplikacija a koji je procenat onih koji koriste gotova rešenja? Pogledajte svoje projekte pa procenite koliko ste koda sami napisali, koliko ste koristili gotovih stvari i u kojoj meri ste prepravljali gotove stvari. Čak i kada pišete svoj kod, koliko ste "tuđih" klasa koristili i da li su one i u kojoj meri prepravljane.
Pri tome ne mislim na lični blog na kojem je podignut wordpress, nego recimo neki sajt koji ste radili za nekog klijenta a iskoristili ste gotova rešenja tipa WP, Joomla, Magento ... šta god. Takođe bi bilo lepo da kažete zbog čega ste se odlučili da radite tako kako radite.
17. 03. 2010. | #2 |
Webeloper
Professional
|
ja sve radim od nule, iskljucivo svoj kod koristim...
ne volim da proucavam tudji i da se prilagodjavam tudjem kodu, draze mi je da radim sopstvenim sistemom i imam sve u malom prstu. mada moram da kazem da cu gledati ovo da menjam, tj. da proucavam druga resenja, jer vidim da ovako solo ne ucim nove stvari, koje bih mogao da vidim u drugim resenjima...
17. 03. 2010. | #3 |
old school
Professional
Datum učlanjenja: 15.06.2005
Hvala: 21
70 "Hvala" u 46 poruka
|
Nisam u LAMP taboru, ali se valjda računa
ASP.NET (WebForms + MVC 1.0): sve pisao sam, nakupilo se tokom godina. Koristim često kontrole / biblioteke za neke specifične stvari (PDF, pristup hardveru itd) što besplatne, što kupljene. Razlog: poučen iskustvom, jevtinije mi je (u vremenu) da održavam moj kod no da kopam po tuđem i/ili čekam update i sinhronizujem taj update sa mojim izmenama. Ovo je sve za plaćene projekte; za free projekte vrlo često WP + custom made plugin (ručno pisan).
17. 03. 2010. | #4 |
branislav mandic mando
Wrote a book
Datum učlanjenja: 30.10.2009
Hvala: 261
486 "Hvala" u 189 poruka
|
Gotova resenja...pa customizacija, vise css manje php, posto nisam vican programiranju.
17. 03. 2010. | #5 |
Nekad bio ddz
Expert
|
Ranije sam pisao sve od nule, uz korišćenje biblioteka za pristup bazi i još par stvari (output u excel fajl, baratanje pdf-ovima, wfcart). Što sam dalje od webdev voda, sve više u produkciji koristim gotova rešenja (uglavnom wordpress, za koji razvijem svoju temu), a za svoje potrebe se igram sa CI-jem i javascript bibliotekama.
17. 03. 2010. | #6 |
majstor
Wrote a book
|
Sta znam, onako odokativno : 20-30% sam napisao sve, ostatak sam modifikovao gotova rjesenja i prilagodjavao, eventualno nesto 'dopisivao'.
Zasto? Takvi klijentski zahtjevi, cesto sam dio tima tako da ne mogu izmisljati 'svoju toplu vodu'. |
17. 03. 2010. | #7 |
Boban Karišik
Expert
|
Ja sam ranije pisao sve od nule, sada koristim framework i uglavnom komponente koje je napisao neko drugi (naravno da prodjem kroz ceo kod komponente i "ispravim" ono sto mi se ne svidi)
17. 03. 2010. | #8 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 11.10.2006
Hvala: 32
10 "Hvala" u 7 poruka
|
i ja sam ranije pisao "sve od nule", ali to je losa ako ne i najgora praksa. :|
postoji razlog zasto treba koristiti frameworke tipa CodeIgniter, Zend, CakePHP (Joomla, Wordpress i ostali su prakticno celi gotovi sajtovi sa temama, to ni ne gledam kao frejmworke). prvo je mnogo bitno koristiti framework kada radis u timu od 6+ ljudi, da bi se novi programeri lako i brzo uhodavali, kodirali u istom standardu, a i mnogo je lakse naci novog programera koga mozes prosto da uputis na dobru dokumentaciju i za manje od 5 dana ce on moci da kodira ko da je radio od starta na projketu. naravno se koriste "tudje" klase u frameworku, npr za pravljenje Captche, ili Photo-Helper, ili Upload-Library, ali to moze da bude samo +, jer su to dobro testirane, inteligentno utilizovane, i proverene biblioteke/klase koje nemerljivo olaksavaju posao. Boze, kada se setim da sam ranije pisao sam kod za Captchu, pa kao "ucim" sa neta i maznjavam blokove koda, uzas. Sporo, dosadno, i najverovatnije losije od gotovih resenja. Framework je kostur, sve ostalo pises "od nule" (u smislu meso aplikacije, prema specifikaciji) i to je to. cheers |
2 članova zahvaljuje dootzky za poruku: |
17. 03. 2010. | #9 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 06.09.2007
Hvala: 21
11 "Hvala" u 11 poruka
|
Ranije sam pisao sve samostalno, sad sam presao na CI. slazem se da je bolje koristiti neki fw jer se lakse nadje neko ko je vec radio u njemu, nego rucno pisani kod bez dokumentacije. Racunam da je FW testiralo nekolioko hiljada ljudi. Ince radio i WP (samo pravio teme za njega)
|
"Hvala" pkrstic za poruku: |
17. 03. 2010. | #10 |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 27.11.2005
Hvala: 47
57 "Hvala" u 31 poruka
|
Ranije pisao sve od nule, koristio gomilu klasa i cuda... Sad presao na Zend Framework, koristim sve sto ima, ono sto nedostaje prosurfujem i nadjem klasu koja mi odgovara i koristim je. Samo ono sto ne mogu da "iscedim" iz toga, napisem sam.
Za klijente koristim gotova resenja (Wordpress, CMS Made Simple, X-Cart, Drupal), za svoje projekte razvijam aplikaciju od nule (koristeci gore pomenute sheme). |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Facebook - lokalni korisnici | zira | Web aplikacije, web servisi i software | 11 | 24. 10. 2007. 20:04 |
Korisnici, zadaci i multiple assignees | Ilija Studen | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 13 | 26. 08. 2007. 02:05 |