DevProTalk

Forumi IT profesionalaca
web development, web design, e-business, SEO


Idite nazad   DevProTalk > Web development i web aplikacije > PHP
Beach Wedding Dresses - Looking for the Wedding Dress? Here, 1dress.co.uk stunning collection of beach wedding dresses is just what you are looking for.
charles wang

PHP PHP aplikacije, Smarty, PEAR

Odgovori
 
Alati teme Način prikaza
Staro 15. 04. 2010.   #1
blackshtef
profesionalac
Qualified
 
Avatar blackshtef
 
Datum učlanjenja: 27.09.2007
Lokacija: Grubišno Polje - Varaždin
Poruke: 104
Hvala: 10
3 "Hvala" u 2 poruka
blackshtef is on a distinguished road
Pošaljite poruku preko MSN za blackshtef Pošaljite poruku preko Skype™ za blackshtef
Question Ispis odabranih checkboxova i upis u bazu

Ovakva je situacija:
file1.php ima formular u kojem između ostalog postoji dropdown za odabir županije, te nekoliko checkbox polja za odabir jedne ili više omiljene hrane.
Klikom na submit, podaci se POST metodom šalju u file2.php, koji provjerava ispunjavaju li unešeni podaci uvjete i ako da, ispisuje ih, te ih upisuje u bazu.
Ako podaci ne ispunjavaju uvjete, vraća se na file1.php i pokraj konkretnog inputa ispisuje grešku (to planiram sa sessionima nekako složit, al prvo da ovo riješimo...)

file1.php
Ovim kodom se ispisuje dropdown izbornik sa svim županijama, te ispod toga checkboxovi za hranu. Podaci se uzimaju iz baze.
Kôd:
            <?php
                include("mysql_localhost_connect.php");
                $zupanija = mysql_query("SELECT zupanija_id, naziv FROM zupanije");
                echo "<select name='zupanija' id='zupanija'>\n";
                echo "<option value='0' selected='selected'>Odaberi županiju</option>\n";
                while(list($id, $naziv) = mysql_fetch_array($zupanija)) {
                    if($id == $zupanija) {
                        echo "<option value='$id'>$naziv</option>\n";
                    } 
                    else {
                        echo "<option value='$id'>$naziv</option>\n";
                    }
                }
                echo "</select>";
            ?>
            <br />
            
            <label>Omiljena hrana:</label><br />
            <?php
                $hrana = mysql_query("SELECT hrana_id, naziv FROM hrana");
                while(list($id, $naziv) = mysql_fetch_array($hrana)) {
                    if($id == $hrana) {
                        echo "<label for='$naziv' class='cb-label'>$naziv</label>";
                        echo "<input class='checkbox' type='checkbox' name='$naziv' id='$naziv'><br />";
                    }
                    else {
                        echo "<label for='$naziv' class='cb-label'>$naziv</label>";
                        echo "<input class='checkbox' type='checkbox' name='$naziv' id='$naziv'><br />";
                    }
                }
            ?>
file2.php
Ovo je dio koji provjerava da li je odabrana neka županija. Kako je nulti element "odaberi županiju", i njega je trebalo eliminirati u prvom if-u, jel.
E sad, problem je što mi ovaj dio koda ispisuje id županije, a ja bi da ispisuje ime.
Kôd:
//zupanija mora biti odabrana
                if (!(empty($_POST['zupanija']) || $_POST['zupanija']==0)) {
                    echo "Odabrali ste županiju br: " . $_POST['zupanija'] . "<br />";
                }
                else {
                    //$_SESSION['OdabranaZupanija'] = true;
                    echo "Niste odabrali županiju!<br />";
                }
Tablica županija u bazi:
Kôd:
zupanije(
    zupanija_id INTEGER,
    naziv VARCHAR(50),
    sjediste VARCHAR(50));
Ovaj dio provjerava jel odabrana barem jedna hrana, i ako je, ispisuje odabranu hranu. I to fino radi. Problem je kod upisa u bazu, ne znam kako da složim query da upiše id-eve odabrane hrane.
A moram tako jer u bazu upisujem samo id-eve :/
Kôd:
                //mora biti odabrana minimalno jedna hrana                 
                $lignje = "";
                $lazanje = "";
                $pizza = "";
                $cevapi = "";
                $kebab = "";
                $salata = "";
                $voce = "";
                
                if (isset($_POST['Lignje']))
                    $lignje = "Lignje,";
                
                if (isset($_POST['Lazanje']))
                    $lazanje = "lazanje,";
                    
                if (isset($_POST['Pizza']))
                    $pizza = "pizzu,";
                    
                if (isset($_POST['Ćevapi']))
                    $cevapi = "ćevape,";
                    
                if (isset($_POST['Kebab']))
                    $kebab = "kebab,";
                    
                if (isset($_POST['Salata']))
                    $salata = "salatu,";
                    
                if (isset($_POST['Voće']))
                    $voce = "voće";
                
                if (empty($_POST['Lignje']) && empty($_POST['Lazanje']) && empty($_POST['Pizza']) && empty($_POST['Ćevapi']) && empty($_POST['Kebab']) && empty($_POST['Salata']) && empty($_POST['Voće'])) {
                    //$_SESSION['OdabranaHrana'] = true;
                    echo "Morate odabrati barem jednu hranu!<br />";
                }
                else {
                    echo "Odabrali ste: " . $lignje . " " . $lazanje . " " . $pizza . " " . $cevapi . " " . $kebab . " " . $salata . " " . $voce . "<br />";
                }
Ovak izgleda tablica korisnika. Vidi se da se županija unosi preko id-a, hrana također, a i piće.
Kôd:
`korisnici` (`kor_ime`, `lozinka`, `ime`, `prezime`, `spol`, `email`, `url`, `ulica_broj`, `postanski_broj`, `mjesto`, `zupanija`, `hrana`, `pice`, `zivotopis`) VALUES
('nkrajaci', '123456', 'Nikola', 'Krajačić', 'M', 'nkrajaci@foi.hr', 'http://www.foi.hr', 'Pavlinska 2', '42000', 'Varaždin', 5, '1,2,3,4,5,6,7', '1,2,3,4,5,6,7', '..'),
Dakle, da sumiram - kako ispisati ime odabrane županije i kako složiti query da u bazu upiše sve hrane koje korisnik odabere?
__________________
I, blackshtef
blackshtef je offline   Odgovorite uz citat
Staro 15. 04. 2010.   #2
misk0
majstor
Wrote a book
 
Avatar misk0
 
Datum učlanjenja: 30.01.2006
Lokacija: Lugano - Switzerland
Poruke: 1.251
Hvala: 219
106 "Hvala" u 67 poruka
misk0 će postati "faca" uskoromisk0 će postati "faca" uskoro
Pošaljite ICQ poruku za misk0 Pošaljite poruku preko Skype™ za misk0
Default

A za iscitavanje:
Kôd:
SELECT * FROM korisnici, zupanije WHERE korisnici.zupanija = zupanije.id
Buduci da nemas tabele hrana, strpaj sve to u niz i kad ispisujes a kad zapisujes u bazu, uradis implode(niz, ',') i dobijes string koji snimis u kolonu 'hrana'.
misk0 je offline   Odgovorite uz citat
Staro 15. 04. 2010.   #3
mb_sa
profesionalac
Qualified
 
Datum učlanjenja: 19.05.2007
Poruke: 123
Hvala: 13
3 "Hvala" u 3 poruka
mb_sa is on a distinguished road
Default

Iskreno, kod je bas pocetnici i ima dosta greska u logici i dizajnu.

Bez da krenes od pocetka, evo par smjernica.

PHP kôd:
<?php
                $hrana_ids 
= array();

                
//mora biti odabrana minimalno jedna hrana                 
                
$lignje "";
                
$lazanje "";
                
$pizza "";
                
$cevapi "";
                
$kebab "";
                
$salata "";
                
$voce "";
                
                if (isset(
$_POST['Lignje']))
                {
                    
$lignje "Lignje,";
                    
$hrana_ids[] = 1;
                }
                
                if (isset(
$_POST['Lazanje']))
                {
                    
$lazanje "lazanje,";
                    
$hrana_ids[] = 2;
                }
                    
                if (isset(
$_POST['Pizza']))
                {
                    
$pizza "pizzu,";
                    
$hrana_ids[] = 3;
                }
                   
                if (isset(
$_POST['Ćevapi']))
                {
                    
$cevapi "ćevape,";
                    
$hrana_ids[] = 4;
                }
                    
                if (isset(
$_POST['Kebab']))
                {
                    
$kebab "kebab,";
                    
$hrana_ids[] = 5;
                }
                   
                if (isset(
$_POST['Salata']))
                {
                    
$salata "salatu,";
                    
$hrana_ids[] = 6;
                }
                    
                if (isset(
$_POST['Voće']))
                {
                    
$voce "voće";
                    
$hrana_ids[] = 7;
                }
                
                
$hrana_za_db implode(",",$hrana_ids); // izalz: 1,2,3,4,5,6,7 ako je sve odabrano
                
                
if (empty($_POST['Lignje']) && empty($_POST['Lazanje']) && empty($_POST['Pizza']) && empty($_POST['Ćevapi']) && empty($_POST['Kebab']) && empty($_POST['Salata']) && empty($_POST['Voće'])) {
                    
//$_SESSION['OdabranaHrana'] = true;
                    
echo "Morate odabrati barem jednu hranu!<br />";
                }
                else {
                    echo 
"Odabrali ste: " $lignje " " $lazanje " " $pizza " " $cevapi " " $kebab " " $salata " " $voce "<br />";
                }
                

?>
Ako imas ID županije, onda prouci sta je SQL join.

EDIT: pretece me misk0
mb_sa je offline   Odgovorite uz citat
Staro 23. 04. 2010.   #4
gorus
novi član
 
Datum učlanjenja: 23.04.2010
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
gorus is on a distinguished road
Default

Aj sad da ne ulazim u zupanije i ostalo..Ali kako bi sve vrednosti strpao u jedan niz po meni najlakse da van forme postavis te checkboxove, daš im neku klasu recimo
Kôd:
<input type="checkbox" name="hrana[]" value="1" class="hrana"/><label>lazanje</label>
<input type="checkbox" name="hrana[]" value="2" class="hrana"/><label>pizza</label>
<input type="checkbox" name="hrana[]" value="3" class="hrana"/><label>cevapi</label>
....itd

U glavnoj formi postavis jedno hidden polje i daš mu ID naprimer:

Kôd:
<input type="hidden" name="hrananiz" value="" id="nizHrane"/>
I onda jednostavno pokupis sva checked polaj vrednosti "hrana[]" i strpaš ih u to hidden polje. Na serverskoj strani proveriš da li je to hidden polje prazno i ako nije popuniš polje u bazi .

Evo ti primer kako da sve to pokupis sa jQuery skripticom
Kôd:
$('.hrana').click(function() {
var selektovaneOpcije = new Array();
$("input:checkbox[name='hrana[]']:checked").each(function() {selektovaneOpcije.push($(this).val());});
var ceoniz = selektovaneOpcije.join('|');
//i onda pokupis niz u hidden polje 
$("#nizHrane").val(ceoniz);
});
i tada ces dobiti vrednost svih selektovanih polja u jednom hidden polju (ovakav: 1|2|3|4|5....) i sa njim ti je dalje lako, jer imas samo njega da proveris da li je prazan ili ne, a sa druge strane imas vec formatiran niz za unos.

Sa druge strane ako neces javascriptom, onda iste te checkboxove nazvane hrana[] procesuiraš tako što se već salju kao array. i onda klasika foreach( bla bla truć....

Za ime županije si već dobio odgovor, JOIN tabelu sa zupanijama i uzmi ime pa ga prenesi gde ti treba.
gorus je offline   Odgovorite uz citat
Odgovori


Alati teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Možete ne započinjati nove teme
Možete ne slati odgovore
Možete ne slati priloge
Možete ne izmeniti svoje poruke
vB kôd je Uključen
Smajliji su Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kôd je Isključen
Pogledajte forum

Slične teme
Tema Početna poruka teme Forum Odgovori Poslednja poruka
'multiple' ispis iz baze eclipse Sva početnička pitanja 13 16. 12. 2010. 01:26
Upload fotke i automatski upis URLa u bazu ljtruba Sva početnička pitanja 3 09. 11. 2009. 22:45
Upis brojcanih vrednosti sa zarezom i tackom u MySQL martinluter SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net 3 19. 05. 2009. 23:21
Entity Framework - Upis kod m-n relacije Marko Medojevic Programiranje 0 20. 02. 2009. 22:21
Kako najbolje izvesti ispis iz goleme baze staseprimate Sva početnička pitanja 10 30. 12. 2007. 00:26


Vreme je GMT +2. Trenutno vreme je 02:10.


Blogodak - Domaci blogovi na jednom mestu Caught in a web - web dev blog
Powered by vBulletin® Verzija 3.6.8
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © DevProTalk. All Rights Reserved.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na Sajtu su vlasništvo onoga ko ih je kreirao, a ne DevProTalk.com, tako da ne morate da se oslanjate na njih.
Autori poruka su jedini odgovorni za ovakve sadržaje. DevProTalk.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između registrovanih članova.
Web sajt može sadržavati linkove na druge web sajtove na Internetu ili neke druge sadržaje. Ne kontrolišemo niti podržavamo te druge web sajtove, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija. DevProTalk.com drži i čuva druga prava vlasništva na web sajtu. Web sajt sadrže materijale zaštićene copyright-om, zaštitne znakove i druge informacije o pravu vlasništva ili softver. Članovi mogu poslatu informacije zaštićene pravima vlasništva njihovih nosilaca i ona ostaju zaštićena bez obzira da li su oni koji prenose te informacije to naveli ili ne. Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo DevProTalk.com, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite DevProTalk.com ili članovima DevProTalk.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.