Sva početnička pitanja Sva početnička pitanja bi trebala da se postavljaju u ovom forumu, a ako se pretvori u kvalitetnu diskusiju interesantnu svima - prebacićemo je u odgovarajući forum. Molimo "znalce" da ne omalovažavaju početnike, ako žele da pomognu svi ćemo biti zahvalni, ako ne žele, neka preskoče ovaj forum. |
|
Alati teme | Način prikaza |
16. 08. 2010. | #1 |
profesionalac
Qualified
|
Kontrola pristupa fileu
Eto mene opet
Dakle, imam neke formulare koji se proslijeđuju na njihove procesore. Svaki taj procesor na početku ima ovu foru da ga ne može netko otvoriti direktno. PHP kôd:
PHP kôd:
Razmišljao sam možda sa HTTP_REFER, pa ono, ako nema referera, znači da je upisano direkt u URL, jel...al opet, kad ga netko pozove, opet baca error, bilo da je direktno preko URL-a ili ga file poziva... Vjerojatno postoji neko rješenje za to?
16. 08. 2010. | #3 |
Milan Cvejic
Wrote a book
|
Kôd:
if($_SERVER["REQUEST_METHOD"] != 'POST') { echo "No can do"; }
16. 08. 2010. | #4 | |
profesionalac
Qualified
|
Citat:
Tj. otvori index.php do mjesta includeanja i tamo gdje treba biti menu.php stoji ova die() poruka...
I, blackshtef Poslednja izmena od blackshtef : 16. 08. 2010. u 09:50. |
|
16. 08. 2010. | #5 | |
profesionalac
Qualified
|
Citat:
Ali volio bih vidjeti neko naprednije/bolje rješenje
16. 08. 2010. | #7 |
profesionalac
Qualified
|
Whoa, odlično!
Hvala ti EDIT: ovo je još bolje i od onog rješenja sa REQUEST_METHOD, awsm awsm
16. 08. 2010. | #8 |
član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 06.02.2010
Hvala: 22
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Da postavim jedno pitanje u sličnom tonu.
Radi se o dozvoli pristupa datotekama na serveru (eng. file permission access/control). Ako sam dobro shvatio postoje dva načina reguliranja (tj. jedan za windows okruženje, drugi za unix/linux). Pošto radim u windowsima, a recimo da hoću da mi stranica bude na linux hostu, prema čemu da se ravnam u toj situaciji, na svoj operativni sistem ili hosting OS? Da li zaštita učinjena na windowsima ujedno vrijedi na linux hostu? Opet, ako se takva zaštita radi kroz php (chmod f-ja), koriste se linux naredbe odrednice 755 i sl. Može malo pojašnjenje cijele te situacije |
16. 08. 2010. | #9 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 11.01.2006
Hvala: 66
11 "Hvala" u 9 poruka
|
Ne znam kako bi to išlo u Windowsu ali pod Linuxom možeš pomoću .htaccess da zabraniš pristup određenim folderima u koje smeštaš zaštićene fajlove. A zatim napišeš PHP skriptu koja će u sebi imati proveru pristupa (može li korisnik da skine ovaj fajl?) i ako je provera prošla, da pročita sadržaj fajla i uradi echo korisniku. Naravno, uz to šalješ i odgovarajuće headere.
|
"Hvala" JovanT za poruku: |
16. 08. 2010. | #10 | |
Banned
Expert
Datum učlanjenja: 29.09.2007
Hvala: 131
71 "Hvala" u 44 poruka
|
Citat:
.htaccess je prvi način da regulišeš pristupe fajlovima služi da sve url-ove usmeriš ka index.php Druga stvar ... rekao si da include menu.php u sve stranice... to znači da nemaš MVC organizaciju. Naravno da ti za faks nije ni potrebno ali bi ti znatno olakšalo dalji razvoj projekta. Sam MVC koncept jeste na prvi pogled težak ali ti u kasnijim fazama razvoja aplikacije mnogo, mnogo olakšava život. Savet: batali Windows, pređi na Linux. Tako ćeš vremenom mnogo bolje razumeti celu problematiku. |
|
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Zabrana pristupa direktnim linkom | slavkan | PHP | 10 | 19. 11. 2010. 03:46 |
Kontrola deviznog poslovanja | jasmanac | e-Business | 140 | 22. 10. 2009. 23:47 |
Predlog za .RS registra? (kontrola nad DNS) | DejanVesic | Domain Name Service (DNS) | 16 | 06. 02. 2009. 20:52 |
Autocomplete SelectBox kontrola | ppavlovic | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 2 | 27. 11. 2007. 13:15 |
Ban-ovanje korisnika - zabrana pristupa sajtu | bluesman | Planiranje i usability | 19 | 21. 11. 2005. 06:44 |