15. 09. 2010. | #1 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 15.06.2007
Hvala: 0
50 "Hvala" u 9 poruka
|
ATA nece na am3 plocu??
Molio bih za pomoc ako neko zna. Naime, kupio sam plocu GIGABYT MA-785GMT-UD2H i sad hocu da stavim stari ATA hard disk ali ploca ga ne prepoznaje. Prepoznaje DVD RW drajv a oni su oba na isti IDE. Hard krci i signal dolazi do njega i radi ali ga ne prepoznaje ploca kao da ne postoji. Na tom hard disku je instaliran windows xp i postavke su mu znaci od one stare MSI ploce pa neznam mozda je to problem, mozda hrad mora biti potpuno prazan? Da li neko zna u cemu je problem stvarno bih bio zahvalan za odgovor??
15. 09. 2010. | #2 |
Miljenko Rebernišak
Qualified
Datum učlanjenja: 05.03.2009
Hvala: 4
25 "Hvala" u 22 poruka
|
Proveri jumper-e kako su podeseni na disku/DVD(primary/slave),a zatim i biosi podesi boot prioritete.
To sto ti je XP instaliran nema veze sa time sto ga ploca ne vidi. Problem ce nastati pri boot-u ili posle boot-a posto taj XP ima instalirane drajvere od stare ploce(cipset itd) i 99.9% ti nece dici sistem.
15. 09. 2010. | #3 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 15.06.2007
Hvala: 0
50 "Hvala" u 9 poruka
|
Hvala ti na odgovoru stvarno. Pa bios ne prepoznaje isto hard disk, znaci kao da ne postoji.
A cekaj kako da boot-ujem hard? Jel trebam da formatiram hard, to jest da izbrisem sve na njemu na drugom kompjuteru?
15. 09. 2010. | #4 |
Miljenko Rebernišak
Qualified
Datum učlanjenja: 05.03.2009
Hvala: 4
25 "Hvala" u 22 poruka
|
Nisam te najbolje razumeo. Probaj ovako sa ovim scenario.
Otkaci sata diskove/cd uredjaje. Otkaci taj ATA DVD uredjaj. Ostavi samo ATA hardisk i postavi jumper na primary. Proveri da li ga sada vidi BIOS. Ako ga ne vidi, proveri da li ce da ga vidi pri boot-u (tu bi trebalo da dobijes neku gresku 1.da sistem ne moze da se boot-uje, pukne XP ili nesto slicno ili 2.da ne postoji validan boot uredjaj) Ukoliko je greska 2, verovatno te zeza kontroler. Eventualno resenje je kineski ATA/SATA konvertor ali on ima neka ogranicenja. Ukoliko je greska 1, onda su problem verovatno primary/slave podesavanja. Zakaci ATA dvd i stavi jumper na slave. Proveri da li se dobija greska kao i u prvom slucaju. Ako se dobija onda vrati i ostale SATA uredjaje. Kada dignes sistem sa sata hardiska, pokupi bitne informacije sa ata diska, i mozes formatirati sistemsku particiju sa tog diska, jer neces moci nikad da dignes tu konfiguraciju.
16. 09. 2010. | #5 | |
old school
Expert
Datum učlanjenja: 09.04.2009
Hvala: 80
72 "Hvala" u 46 poruka
|
Citat:
trebas u BIOS-u u meniju Boot ili Boot sequence da odredis redosled uredjaja kao i da proveris da li su svi ukljuceni zavisi od BIOSa negde samo menjas redosled a negde imas opcije Enable/Disable |
|
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
problem sa HP laptopom. nece da se puni. | [nq] | Opušteno | 13 | 05. 02. 2008. 15:43 |
nece mi sajt sa www | dejan86 | Sva početnička pitanja | 10 | 12. 10. 2007. 11:04 |
Za koji djavo nece da indeksira? | Pedja | Marketing i SEO | 8 | 21. 07. 2007. 00:03 |
Nece Google nece Yahoo!, a ja hocu... | sirNemanjapro | Marketing i SEO | 14 | 05. 11. 2006. 04:10 |
IE nece da otvori fajl za download | srdjevic | PHP | 3 | 22. 03. 2006. 01:09 |