e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno. Sponzor: |
|
Alati teme | Način prikaza |
25. 01. 2011. | #21 |
old school
Professional
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 139
70 "Hvala" u 43 poruka
|
Kad budemo imali elektronsko plaćanje i naplatu sa elektronskim izdavanjem računa, biće i uslova da se pronalaze niše i razvijaju sajtovi/servisi.
|
25. 01. 2011. | #22 |
Moderator
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 71
175 "Hvala" u 58 poruka
|
U kom smislu elektronsko placanje? Ko hoce ima ebanking, Qvoucher (disclaimer: konsultant sam za njih), sve vise firmi prima uplate kreditnom karticom lako se dobija Internet only kartica, neke firme izdaju samo racun u elektronskom formatu...
Moje dosadasnje bavljenje stvarima vezanima za e-placanje i e-trgovinu dovodi do toga da mislim da tu nije prvenstveno problem nemanja necega kao servisa vec treba da se promeni cesto mindset. Konkretno - ako neko ima mogucnost da plati online ili uplatnicom ili pouzecem (mislim pre svega na robu) pre ce platiti pouzecem jer to je stav "da bude siguran da je robu dobio i video da je OK". Za razvoj servis etrgovine mislim da ce biti potrebno razviti oblast reklamacije usluga ili ako je vec dovoljno razvijen da se potrosaci upoznaju sa pravima. Korisnici u inostranstvu kupuju cipele online, ovde ce proci jos neko vreme da to bude praksa. Zappos je uspeo iz razloga sto nude odlicnu korisnicku podrsku i komunikaciju sa potrosacima i omogucavaju brzu zamenu stvari ukoliko se iz nekog razloga osobi ne svidi/ne odgovara, po principu no questions asked. Osnivac je cak napisao knjigu Delivering Happiness a mnogi znaju njihov success story sa Amazonom. Ovde kao sto neko vec rece ako imas garanciju a kupio si npr. blender ako ti se pokvari blender ima da cekas 45 dana da prodje garantni rok da ti vrate pare jer taj deo koji treba da se popravi oni cesto nemaju, treba da se naruci iz npr. Francuske a naravno da to nece da rade, ali ti ne mozes da dobijes novi blender dok ne prodje 45 dana i onda ako ti je potreban moras da kupis novi a posle zamenis garanciju za novac. Ovde i dalje mnogi traze "originalnu kutiju" da bi garancija vazila
Flirtic.rs - social dating baziran na testovima i anketama | Karike.com - upoznaj nove osobe Poslednja izmena od Dejan Bizinger : 25. 01. 2011. u 11:36. |
3 članova zahvaljuje Dejan Bizinger za poruku: |
25. 01. 2011. | #23 |
it wasn't me
Certified
|
E-trgovina je i dalje trgovina: elektronsko plaćanje nije baš tolika prepreka da je nemoguće trgovati, a nije i da nema mogućnosti da se roba plati (e-banking, qvoucher, platimo, kartice, opšta uplatnica, pouzeće, a uskoro i limundo cash). Veća je prepreka ovo što Dejan kaže: (ne)svest kupca o tome kako funkcioniše kupovina preko interneta kao i koja su mu prava ukoliko nešto krene naopako. Na tome bi trebalo raditi pre svega, ostalo i onako nije u rukama e-trgovca.
|
25. 01. 2011. | #24 | |
nobody
Expert
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 14
705 "Hvala" u 106 poruka
|
Citat:
|
|
25. 01. 2011. | #25 |
Moderator
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 71
175 "Hvala" u 58 poruka
|
^ Znam da jeste, nego je stvar u tome sto mnogi potrosaci ne znaju njihova prava, a prodavac naravno nece da ih edukuje. Mislim da bi zakonski trebalo da se stavi u svaki objekat i svaki sajt prava potrosaca, kao u domovima zdravlja sto stoji za pacijente.
25. 01. 2011. | #26 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
Mislim da to sto ljudi ne znaju svoja prava kod online kupovine itekako problem prodavca, jer to direktno utice na to da oni ne postanu kupci. Ja recimo godinama narucujem sa stranih sajtova (i pored potencijalnih smaranja sa carinom), ali nikad nista nisam kupio na domacem sajtu jer je em nejasno ko, sta, koga, em je obicno skuplje.
mozda i nisam u pravu, mozda je ovo samo moja predrasuda, ali to je predrasuda koju ima vecina korisnika, i upravo prodavci moraju to da promene, jer se o njihovim parama radi... Jel ima jedan sajt ovde koji nudi 30 days money back garanciju? Ja nisam cuo...
25. 01. 2011. | #27 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 37
131 "Hvala" u 82 poruka
|
@ivanhoe Po novom zakonu o zastiti potrosaca, svaki proizvod narucen na daljinu (e-shopovi, teleshopovi i sl) moze da se vrati bez ikakvog obrazlozenja u roku od 14 dana.
25. 01. 2011. | #28 |
Vladan Zirojević
Grand Master
|
Ja sam skoro svu bijelu tehniku, TV, nemam pojma sta sve jos online kupovao preko Tehnomanije, i bio potpuno zadovoljan.
|
25. 01. 2011. | #29 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
Zar nije to logicno, da to promovises kao svoju prednost i tako povecas prodaju, a ne da se nadas da musterije ne znaju za to, pa se nece buniti... a vecina prodavaca razmislja upravo na ovaj drugaciji nacin...
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done. Poslednja izmena od ivanhoe : 25. 01. 2011. u 19:29. |
|
25. 01. 2011. | #30 |
novi član
Datum učlanjenja: 20.01.2011
Hvala: 3
3 "Hvala" u 1 poruci
|
|
|
|