Web aplikacije, web servisi i software Frameworks, web servisi, programi, plugin-ovi, ekstenzije korisni za razvoj web sajtova. Sponzor: |
|
Alati teme | Način prikaza |
05. 03. 2011. | #1 |
Иван Бишевац
Qualified
|
git vs. cvs vs. svn
Видео сам тему у овом подфоруму и заинтересовао сам се за ову тему сарадње на пројекту. Тренутно радим на једном студентском пројекту и ми ручно размењујемо фајлове. Рецимо ја експортујем базу и пошаљем на мејл свима. Исто тако php девелопер узме зипује цео фолдер и пошаље свима.
1. Шта је практична корист од ових алата за сарадњу? 2. Који од ових алата да користим тј. који се боље показао у пракси? |
06. 03. 2011. | #2 |
dinosaurus
Master
Datum učlanjenja: 29.12.2005
Hvala: 79
263 "Hvala" u 66 poruka
|
Системи за управљање кодом нису само алати за сарадњу. Ја апсолутно не могу да замислим никакав озбиљан рад без њих чак и кад радим сам. Замисли просту ситуацију: у верзији 5 ти се појави баг који није постојао у верзији 4. Са неким од ових алата ти треба пар секунди да покажеш разлику између верзија 4 и 5 и онда најчешће лако нађеш у чему је проблем.
cvs слободно заборави, он је превазиђен. svn је сасвим ОК, посебно за почетнике. git је прилично популаран у последње време, али га никад нисам користио па не могу да га препоручим. |
"Hvala" Dragi Tata za poruku: |
06. 03. 2011. | #3 |
Siva eminencija
Grand Master
|
Tatko je u pravu, nema nikakvog iole ozbiljnijeg rada bez VCS-a.
Mercurial i Git imaju mnogo prednosti nad SVN-om rade sa change setovima pa je znacajno lakse raditi merge, a i distribuirani su pa uvek imas kopiju repozitorijuma kod sebe, pa je brze i lakse raditi. @tatko: Ako nisi probao git il Hg probaj, mozda ti se i svidi Osvezenje je u odnosu na SVN (CVS necu ni da pominjem)
06. 03. 2011. | #4 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
znam dosta ljudi koji git/svn koriste ne samo za programiranje, nego za sve licne dokumente, kao advanced backup.. odlicna zastita za gluposti tipa greskom snimis stari fajl preko novog dok kucas diplomski i sl...
06. 03. 2011. | #6 |
dinosaurus
Master
Datum učlanjenja: 29.12.2005
Hvala: 79
263 "Hvala" u 66 poruka
|
Ако кренем да радим нешто ново у скорој будућности, свакако ћу да погледам. Један опен сорс пројекат који водим је од почетка на SVN-у и баш немам мотива да га премештам у овој фази.
|
06. 03. 2011. | #7 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
U Ruby communityju (a verovatno i u ostalim) se pojavilo par ultralakih CMS-ova koji umesto baze koriste git za storage.
07. 03. 2011. | #8 |
Иван Бишевац
Qualified
|
У реду. Одлучио сам да пробам оно што је актуелно, значи git. Реците ми сад одакле да почнем. Који сајт за хостовање репозиторијума а да је бесплатан? Ја направио налог на github кад после видим да не могу да имам репозиторијум ако сам на бесплатном плану.
Својевремено сам имао налог на java.net, не знам да ли може тамо.. |
07. 03. 2011. | #10 | |
Иван Бишевац
Qualified
|
Citat:
Немој погрешно да ме схватиш али нисам сигуран да разумем какве везе има ово са избором хостинга за репозиторијум. Јел хоћеш да кажеш да ми не треба хостинг репозиторијум пошто могу да чувам све на свом рачунару? Али опет то онемогућава дељење кода са другим људима преко интернета..Мало сам збуњен. Читао сам мало на интернету о разликама између git и svn али опет нисам сигуран због чега си ми ово предложио.. |
|
|
|