![]() |
#111 | |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 26
319 "Hvala" u 22 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
![]() btw, plava se inače razumije u Informacionu arhitekturu ;-) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Videh komentar na ovaj topic na blogu nase koleginice koja radi u svajcarskoj. Evo linka: http://makilica.mojblog.co.yu/default.aspx#post25500
|
![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 26
319 "Hvala" u 22 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() A ja pročitah jutros Varagićevu kolumnu u PC magazinu, u tekstu je dosta jednostavno (pristupačno) objašnjena komplikovana tematika o kojoj diskutujemo ovdje.
Ajde evo ovdje ekskluzivno da najavim Web start-up firmu koju startam sa još dva čovjeka kroz nekoliko dana, pripreme se završavaju ove nedelje i konkretno na samom proizvodu bi smo trebali da krenemo da radimo kroz nekoliko dana. Specifično je za ovaj start-up da sam pronašao investitora koji je nakon viđenog prototipa aplikacije odlučio da uloži novac u kompaniju, tako da -- nije nemoguće pronaći čovjeka koji odlično poznaje stvari u IT-u i spreman je da uloži vlastiti novac u domaći start-up ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Moderator
Master
Datum učlanjenja: 07.08.2005
Hvala: 25
76 "Hvala" u 50 poruka
![]() |
![]() Ako bi sve bilo kako treba, do jeseni bi trebalo da angažujem dva studenta kao saradnike u mojoj maloj firmi. Kako imam dobar uvid ko šta može od studenata kojima predajem, već sam se odlučio koga ću odabrati.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 15.09.2006
Hvala: 6
6 "Hvala" u 3 poruka
![]() |
![]() Odlicna tema, samo da je malo izvadim iz naftalina, kao moj prvi korak na forumu. Ako ima nekih novih razmišljanja, ja sam se pretvorio u uvo.
Pozdrav za sve. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
![]() ![]() |
![]() Problemi sa "nestašicom dobrih developera" nisu samo ovde. Finding great developers.
![]() |
#117 | |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Vrlo dobar tekst (vrlo tačan), izdvajam deo koji je meni bio najinteresantniji:
Citat:
![]()
![]() |
![]() |
#118 | |
član
Certified
Datum učlanjenja: 15.09.2006
Hvala: 6
6 "Hvala" u 3 poruka
![]() |
![]() Citat:
![]() Hajde definišite mi šta je to početnik, prosečni, i dobar programer (godine iskustva? projekti koje je radio? koje oblasti treba da poznaje? da li je klasično obrazovanje uslov? ... itd.). Kako, što se tiče znanja, figurativno samo 'czvirkam' kroz ključaonicu, da li neko može da mi otvori vrata kako bih video šta se to ustvari traži ? Kažem opet, početnik sam, 'pojma nemam', a stvarno nemam neku 'viziju' oko cele ove priče (konkretno za Web developere). ??? pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
![]() ![]() |
![]() Do sada nisam zapošljavao nikog (što će se nadam se jednog dana promeniti), ali nekako mi se iz svih priča stvari svedu na ovaj scenario.
Daš programeru zadatak: 1. Početnik ga odradi, ali ima mnogo propusta. Na granici si da li da baciš sve i odradiš sve sam iz početka ili da ipak probaš da izguraš to sa klijentom. Zavisno od situacije biraš ili opciju 1 ili opciju 2. 2. Dobar programer ga odradi, ima mana, moglo bi se popeglati, ali i ovako kako je može da prođe bez problema. 3. Vrh programer odradi posao toliko dobro da ne možeš da odoliš, a da mu ne daš neki bonus: iPod Nano ili 200e na platu. Malo karikirano, ali dobro. Btw, ima tu jako mnogo dodatnih faktora: da li je odgovorna osoba, da li možeš da podneseš da budeš u prisustvu te osobe duže od 15 minuta, da li funkcioniše u timu itd. Te stvari možeš da oceniš posle izvesnog vremena. Zato postoji probni rad.
activeCollab - Project Management and Collaboration Tool iz domaće kuhinje | area51.rs - Blog Poslednja izmena od Ilija Studen : 16. 09. 2006. u 09:20. |
![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Početnik: Nešto radio kod kuće ili za komšiju, obično je sve što je radio prilično lošeg kvaliteta (naravno, on to sad ne zna), tek se upoznaje sa osnovnim pojmovima. Ako ima teoretsko znanje, još uvek ne može jasno da vidi vezu tog što je učio iz knjige (na faksu npr) sa tim što se trudi da napravi. Trudi se da uđe u softversku firmu makar kao volonter. Treba da se trudi da mu programi koje radi za sebe prorade i da upadne u što bolju firmu gde će imati prilike da uči.
Prosečni: Ima određeno vreme iza sebe provedeno u realnim radnim uslovima. Sposoban da završi većinu zadataka koji se pojavljuju. Neke teoretske pojmove je povezao sa praksom, ali se nije trudio da pohvata one koji mu nisu neposredno trebali. Trudi se da odradi posao što brže ali ne i što bolje. Ne razmišlja dugoročno, zabušava na arhitekturi i na komentarima. Nema nikakva interesovanja u branši van svakodnevnih poslova. Dobar deo programera ostane prosečan cele karijere i to im ne smeta, niti smeta firmama u kojima rade. Uz dobrog šefa kod koji ostaje ne mora uopšte biti loš. Dobar: Trudi se da svoje radno iskustvo iskoristi za napredovanje. Ima tendenciju da piše kod ispočetka. Ne mrzi ga da čita i isprobava u oblastima van neposrednog polja rada. Vremenom stiče veštinu da vrlo brzo primeti greške u kodu, nameće dobra arhitekturna rešenja. Poznata je činjenica da u softverskoj industriji nije retka pojava čak reda veličine razlike u produktivnosti između pojedinaca, odnosno jedni su deset puta produktivniji od drugih. To je po mom mišljenju upravo ta razlika između dobrih i prosečnih. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
znacaj dobrog copy-ja | ivanhoe | e-Business | 15 | 16. 12. 2010. 12:58 |
VPS ili Shared? Koliko je teško održavati VPS? | Veki | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 16 | 16. 09. 2010. 15:22 |
A gde ima? (Novi blog posvećen stvarima i uslugama koje je teško pronaći) | chux | Linkovi | 4 | 04. 02. 2008. 08:15 |
Da nam pozivis jos toliko! | boccio | Opušteno | 23 | 02. 11. 2006. 05:00 |
Primeri dobrog programiranja | kodi | Programiranje | 6 | 17. 07. 2006. 01:12 |