|
SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
expert
Grand Master
Datum učlanjenja: 11.04.2010
Hvala: 141
959 "Hvala" u 153 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Kôd:
SELECT * FROM pojmovi WHERE MATCH (pojam) AGAINST ('+stednje'); Poslednja izmena od webarto : 07. 06. 2011. u 19:46. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
banned
Professional
Datum učlanjenja: 04.06.2005
Hvala: 0
738 "Hvala" u 83 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Funkcija str_replace je case sensitive probaj sa funkcijom str_ireplace ili dodaj dodatne karaktere u str_replace:
PHP kôd:
![]() |
#3 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Izvinjavam se sto kvarim zurku, ali zar ne bi bilo daleko bolje i logicnije za ovo koristiti full text index search(naravno pod uslovom da je MyISAM tabela)?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 02.05.2009
Hvala: 27
8 "Hvala" u 6 poruka
![]() |
![]() Citat:
Da, to je to Br@nko. Hvala jos jednom! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
expert
Grand Master
959 "Hvala" u 153 poruka
![]() ^ ... @martinluter ne radi ti jer nisi postavio FULLTEXT index na TEXT polje...
Kôd:
ALTER TABLE `objekti` ADD FULLTEXT (`opis`) Poslednja izmena od webarto : 07. 06. 2011. u 23:10. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
profesionalac
Qualified
8 "Hvala" u 6 poruka
![]() |
![]() Citat:
Jao, koliko dzidumidza i peripetija ima oko mysql, ne mogu da ih povatam. Probacu i to, bas da vimo. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
profesionalac
Qualified
8 "Hvala" u 6 poruka
![]() |
![]() Moze li mi neko pojasniti razliku kod ova dva rezultata, za iste pojomve 'apartmaji maja'?
www.slovenijaturizem.com/testing.php koriscen je REGEXP www.slovenijaturizem.com/testing1.php koriscen je LIKE LIKE pronalazi 10x vise rezultata. Pretrazuje se i VARCHAR koji je u naslovu i TEXT koji je u opisu. 'Apartmaji Maja' je naziv smestaja i nalazi se u naslovu, ali ova rec 'maja' se nalazi u opis kod veceg broja upisa, tako da ih LIKE pronalazi i racuna tu rec 'maja' u svim tim upisima. Na isti nacin se ponasa i full text kao i LIKE. Zato sam uzeo REGEXP, jer mi daje preciznije rezultate. Sad tacno zasto, ne znam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 20.03.2006
Hvala: 291
1.345 "Hvala" u 355 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Šta god da koristi, dz == dž samo u Tarzan srpskom tako da nijedno rešenje neće raditi out of the box, mora sam da smisli kako će to da konvertuje jedno u drugo i kada...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() @mileusna: zapravo, trebalo bi da radi, posto je to u stvari z i ž, to bi trebalo da baza ume da zameni ako ima dobar collation
![]() |
#10 |
expert
Grand Master
959 "Hvala" u 153 poruka
![]() Kôd:
SELECT id FROM objekti WHERE opis LIKE '%apartmaji maja%' SELECT id FROM objekti WHERE MATCH (opis) AGAINST ('+apartmaji +maja'); Postavi sve SQL upite... |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|