|
Programiranje Java, Perl, VB, ASP, .NET, C, C++, Pascal, Delphi Sponzor: |
|
Alati teme | Način prikaza |
03. 10. 2006. | #11 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Ja koliko kontam, nevezano za konkretne xxSQL funkcionalnosti, generalni princip je sledeći:
Dva teksta su slična ako imaju što više međusobno istih, a u isto vreme "retkih" reči, gde su retke reči one koje se pojavljuju u malom procentu svih tekstova. Dakle, imaš negde indeks svih reči sa brojem pojavljivanja u svim tekstovima. Što je taj broj veći, reč je manje relevantna za uparivanje pri određivanju sličnosti. Kad imaš takav indeks, određivanje "razdaljine" dva teksta svodi se na sabiranje i množenje. E sad, da li sam ti pomogao ili ne, ne znam... //edit: vidim da me Ivanhoe pretekao sa sličnim predlogom Poslednja izmena od jablan : 03. 10. 2006. u 23:45. |
03. 10. 2006. | #12 |
Vladan Zirojević
Grand Master
|
Osnovno pitanje je sta ti je izvor tih podataka koje poredis po slicnosti. Ukoliko je nesto sto ti mozes da kontrolises, onda radis ovako kako je ivanhoe rekao ili rucno tagujes.
No, ako nemas pojma sta ce da bude u tom tekstu, kao sto je slucaj sa tim RSS-ovima, onda bolje da koristis MySQL full text search, i da ga fino podesis, posebno se igrajuci sa "score" parametrom koji on vrati kao rezultat. U vecini slucajeva ovo daje dobar rezultat, ali naravno, to nije vjestacka inteligencija i imaces false positives. Ali vecinom, to radi kako treba, pogotovo ako su ti tekstovi duzi. I da, ovo radi samo na MyISAM tabelama. http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/...xt-search.html (Tip: pogledaj i Fine Tuning i Stopwords) |
04. 10. 2006. | #13 |
Igor Marinović
Expert
|
Ovaj zadatak nije nimalo lagan. Ko pocne da se zabavlja sa ovom temom, nakon nekog vremena stigne do semantike i do Information Retrievala, kao sto rece Dragi Tata. A ove oblasti dosta zavise od toga koliko se stiglo u istrazivanju u pojedinom jeziku. Ako je predlozen problem za engleski jezik, sto pretpostavljam da jeste, onda OK, jer se u engleskom stiglo najdalje.
FullText search u MySQL-u izgleda interesantno. Da li ga je neko koristio u produkciji? Pitanje je sta da se postavi kao search string u ovom konkretnom slucaju? Samo naslov, ili citav tekst? Koliko search string moze biti dugacak, i koliko se gubi na performansama kada se stavi poduzi tekst, a tekstovi u RSS-u znaju da budu dugacki. Ukoliko je nekome hendikep sto fulltext radi samo na MyISAM tabelama, moze da se napravi sledece: napravi se replikacija baze, iako je original tabela u InnoDB formatu, kopija moze biti u MyISAM i onda se fulltext search radi na replikaciji baze. |
04. 10. 2006. | #14 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
u sustini je "prepoznavanja slicnosti" neka vrsta implementacije neuralnih mreza, pa bi mozda vredelo malo procitati i o tome.
04. 10. 2006. | #15 |
Python Ambassador
Master
|
Ako sam naučio jednu stvar o neuronskim mrežama to je da se ne oslanjaš puno samo na njih - jedan pogrešan podatak u skupu za učenje i ode aproksimacija dođavola.
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
[REŠENO] QA: Potrebni Web testeri [studenti, određeno na 2 meseca] | DejanVesic | Poslovne ponude i zapošljavanje | 0 | 16. 10. 2010. 00:44 |
phpBB2 - određenog usera redirectati na neki URL | blackshtef | Web aplikacije, web servisi i software | 0 | 04. 09. 2008. 20:12 |
Aktiviranje posebnog templejta za određene kategorije u WordPressu | Deki80 | Sva početnička pitanja | 8 | 20. 02. 2008. 17:52 |
Da li je određeni path stvarna adresa fajla? | Ilija Studen | PHP | 4 | 09. 06. 2006. 18:07 |