21. 01. 2007. | #11 | |
šegrt
Professional
Datum učlanjenja: 10.06.2005
Hvala: 27
14 "Hvala" u 8 poruka
|
Citat:
A sto se tice "kulturoloskog izuzetka u odnosu na svet" tu jesi u pravu, ali bih samo dodao jos jedan detalj. U srpskoj tradiciji (ruralnoj) je ukorenjeno da generacije zive zajedno u porodicnim kucama. To je toliko snazna tradicija da mi za razliku od engleskog "cousin" imamo pasenoge, jertve, svastike, sogore, sogorice i bogtepita sta sve jos Nazalost, to se prenelo i u urbanu sredinu u poslednjih 30-40 god. tako da umesto da roditelji motivisu svoje dete da "odleti" dok je vreme, dolazi do paradoksa da ga zapravo zadrzavaju. Znam dosta primera iz svoje neposredne blizine (a i na svojoj kozi sam osetio) gde se obicno majka rastuzi zato sto dete oce da ide da zivi samo, i neminovno pomisli da ih zbog necega vise ne voli i nesto je ljut jer nece da zivi sa njima (?!?). Tako da uz sve gore navedeno (lenjost, inertnost, kriva drzava) postoji jos i taj faktor da roditelji koce dete da se osamostali... Ludo... Poslednja izmena od boccio : 21. 01. 2007. u 16:25. |
|
21. 01. 2007. | #12 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 10.02.2006
Hvala: 2
20 "Hvala" u 11 poruka
|
hm, mislim da su komentari na b92 zaista porazavajuci - tesko mi je da zamislim da ce osobe sa takvim stavom u bilo kom "sistemu" biti samostalne, barem dok su roditelji zivi, ili dok ne budu izbacene na ulicu.
|
21. 01. 2007. | #13 |
dinosaurus
Master
Datum učlanjenja: 29.12.2005
Hvala: 79
263 "Hvala" u 66 poruka
|
Izvinite, ali ne mogu baš da se složim. Koliko je meni poznato, u manje-više svim zemljama kojeimaju BDP sličan našem, sasvim je uobičajeno da više generacija živi pod istim krovom. Primeri za koje znam iz prve ruke od kolega: Indija, Kina, Ukrajina
|
21. 01. 2007. | #14 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
U super smo društvu ... Ja govorim ono što znam, iskreno Kinu, Indiju, Zimbabwe i Okinawu nešto i ne pratim sociološki
21. 01. 2007. | #15 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 25.10.2006
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Iz perspektive nekga ko je napustio roditeljski dom sa 15 godina, mogu reći da bih opet uradio isto. Osamostaliti se je korak 1 (lakši, jer brineš samo o sebi), korak 2 je osnivanje porodice (teži ali lepši korak jer imaš motiv plus). Lova nema direktne veze sa tim, mislim da je u pitanju volja i da treba imati takav cilj. Ne osuđujem ljude koji imaju uslove da žive sa porodicom u odgovarajućim uslovima, ali greška je sabijati babe i unuke u 50 kvadrata, nije greška, prosto je neprirodno.
|
21. 01. 2007. | #16 | |
profesionalac
Professional
|
Citat:
Sto bi se reklo "ZA STALNO"... Mada takva kategorija ne postoji. Lepo pise "NA NEODREDJENO" sto uopste nije za stalno.... Ali tako su navikli i misle da i dalje mogu da ne rade, a da im je plata i posao zagarantovan. Epa nemoze tako. Mi cemo to da menjamo. Jednostavno, od nas zavisi...
21. 01. 2007. | #17 |
Diskutabilni diskutant
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.04.2006
Hvala: 36
103 "Hvala" u 74 poruka
|
Kakva politicka poropaganda
|
21. 01. 2007. | #18 |
smetalo blebetalo
Master
Datum učlanjenja: 04.09.2005
Hvala: 48
60 "Hvala" u 39 poruka
|
ko ti placa racune
Kad zaposljavamo ljude u GSM Public (izdavac e magazina) imamo dva eliminisuca kriterijuma:
- Da li su sposobni uz objasnjenje "Mi se nalazimo u aneksu Hale 9 Beogradskog sajma" dodju na razgovor uz kasnjenje manje od 15 min - Da li sami placaju svoje racune Posle gledamo skolu, iskustvo, reference itd. Miloje @boccio: A zasto ti ne nadjes lepo siguran posao u drzavnoj firmi, nego cukas po tastaturi u 3am dok "posten" svet spava?
21. 01. 2007. | #19 | |
profesionalac
Professional
|
Citat:
21. 01. 2007. | #20 |
majstor
Wrote a book
|
A sta reci a ne ponoviti? Svi bi da im DRZAVA da mjesecno 1000-1500E platu, da nista ne rade, da imaju stan u centru i da 'stvaraju buducnost'. - utisak na osnovu citanja nekoliko komentara na clanak... bezveze.
|
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
database pretraga (and pa posle or) | LiquidBrain | PHP | 12 | 08. 05. 2009. 12:46 |