|
Web aplikacije, web servisi i software Frameworks, web servisi, programi, plugin-ovi, ekstenzije korisni za razvoj web sajtova. Sponzor: |
|
Alati teme | Način prikaza |
02. 08. 2005. | #11 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
vise mi se svidjala poruka koju si obrisao
02. 08. 2005. | #12 | ||||
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Citat:
Citat:
Najveći MSov problem u ovoj priči je što je ova druga grupa glasna i sve brojnija... Citat:
Citat:
|
||||
02. 08. 2005. | #13 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 0
3 "Hvala" u 3 poruka
|
Najzad su maznuli od Opere i Mozilla tabove koliko im je samo vremena trebalo da shvate!
Neko rece da li ce IE 7 zaziveti... Pa kad ga uguraju sa Windowsom, forsiraju u poslovnim primenama (online banke ... ), dzaba nama sto volimo Firefox kad vecina gleda nase sajtove iz IE! |
02. 08. 2005. | #14 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
ma face it mozilla je ipak za non-win usere i developere koji su na win-u ...
03. 08. 2005. | #15 | |||||
I'm a PC too.
Wrote a book
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Kontaj samo, na kraju priče, da ćeš uskoro u Visual Studiju da koristiš praktično istu tehnologiju i jedan kod za programiranje raznih aplikacija, bilo da se radi o standardnoj desktop ili aplikaciji koja se dotura sa servera. Bar tako obećavaju a ja ne vidim kako će ostali tome da pariraju, jer pobogu, Windows već *jeste* na svakom desktopu.
03. 08. 2005. | #16 | |
I'm a PC too.
Wrote a book
130 "Hvala" u 89 poruka
|
Citat:
|
|
03. 08. 2005. | #17 |
profesionalac
Qualified
Hvala: 0
3 "Hvala" u 3 poruka
|
Sviracemo mi kako IE 7 bude voleo da cuje
|
03. 08. 2005. | #18 |
Knowledge base
Wrote a book
Hvala: 26
319 "Hvala" u 22 poruka
|
Ajde malo, da nastavimo sa pričom oko CSS-a. Eto, recimo da Microsoft u IE7 ispravi sve poznate bagove,
uključujući one poznate po rješenjima sa lokacije P.I.E. i QuirksMode, i dovede CSS2 podršku na nivo sadašnjeg Firefoxa. Dok sav narod ne pređe na Vistu, mi ćemo i dalje godinama laganaze da hakujemo IE6 prikaz. Microsoft će po običaju da omane negdje, kao što su recimo zajebali sa uvođenjem skript blokinga u IE6/SP2, nadam se da će ovaj put to biti samo sigurnost, ne i CSS. Dobro stvar oko izlazka nove platforme i nove IE verzije jeste buzz, koji bi trebao IE5/5.5 da jednom za svagda otprati u zarađenu penziju. CSS3 je i dalje samo dobra ideja u razvoju, na koju ćemo da čekamo narednih par godina. Kako svaki od aktuelnih brauzera podržava neke CSS3 segmente, naredna godina će proteći u inžinjerskom pronalaženju istih, detaljnom tehničkom razglabanju i glupavim primjerima. Tipična faza posla za CSS geekove širom svijeta. Sledeća faza su one čuvene ogromne tabela sa spiskom pet brauzera po pet varijanti istih, sa definisanjem ko šta podržava dobro, loše, osrednje, srednje osrednje, nikako, ko se s kim poklopa, ko koga isključuje, itd. Zatim slijedi faza sa impresivnim vizuelnim primjerima, koji em što su neprimjenljivi u 80% interfejsa, em što rade samo u Firefoxu. Četvrta faza je ona kada će profesionalci početi da pronalaze zajedničke činioce i početi da rade upotrebljive stvari koje rade u današnjim brauzerima, uz veću ili manju pomoć DOM-a i starijih predaka, deda s7u će preći na CSS3 trikove, ali uprkos svemu o CSS3 ćemo da sanjamo bar do 2009. Još malo o brauzerima, na čemu bi se trebalo raditi u budućnosti: IE7 -- biće neophodno mnogo više dinamike prvenstveno zbog security problema, odnosno redovni upgrade, nadam se da je pritisak development zajednice bio dovoljno jak svih ovih godina i da će ubuduće dinamičnije pristupati implemetaciji novih tehnologija, počev od spominjane CSS3. Firefox -- iza tog proizvoda, odnosno enginea treba da stane jak gazda, i finito. Google ili neko četvrti, svejedno. Današnji Netscape je u čitavoj priči smijurija, i bukvalno je kreiran za nekolicinu jugonostalgičara. Sada šta tu konkretno AOL čini, ni sami ne znaju, valjda pokušavaju da iscijede još nešto iz ostataka tok nekada moćnog imena. Safari -- po skromnom mišljenju, trenutno najbolji brauzer na tržištu. Dobro uređen posao sa KHTML engineom, doveli neke ključne ljude sa drugih sličnih projekata počev od FF-a, i standardno inovativan dizajn korisničkog interfejsa. Kada bi ga portovali na PC, mislim da bi bum napravili! Opera -- njihova niša je mobilno tržište. Moguće preuzimanje kompanije od strane nekog jačeg igrača s tog tržišta. Na PC-u imaju svojih stalnih cca 3%, idu u korak sa tehnologijom, korektni. |
03. 08. 2005. | #19 | ||
I'm a PC too.
Wrote a book
130 "Hvala" u 89 poruka
|
mungos, pa izgleda da je MS proklet šta god da uradi: kad ne radi na IE - ne valja, kad radi - opet ne valja.
Što se sigurnosti tiče ne želim nikako da ovu raspravu pretvorim u prepucavanje, ali iskreno, Firefox nije ništa bolji po tom pitanju. Za manje od godinu dana su izdali, koliko, 6-7 verzija, uglavnom sve zbog sigurnosti. Hajde, reci mi iskreno, da je npr. Microsoft prošle godine izdao neki Windows XP Second Edition i umesto IE stavio FF kao difolt browser... šta misliš koliko korisnika bi još bilo na verziji 1.0.0? Ja mislim da bi to bio ogroman broj, a onda bi se našao neko pametan i proglasio FF (i Windows) za "nesiguran", zar ne? Smešno je samo IE navoditi u tom svetlu: FF se malo više obrukao sa svojim duvanjem sigurnosti još i pre nego je bio u 1.0, a kasnije nisu izneli obećanje. Od totalnog rugla spasao se samo zato što ima mali broj korisnika (koji pritom redovno prelaze na nove verzije FF), a ne zato što je bio sigurniji, zar ne? Citat:
Gle, ja bih voleo da kod mene na poslu nema Windowsa NT. Ima ga i biće ga još dugo. Šta da se radi. Da samo znaš koliko ga ima, pogotovo po većim firmama. Citat:
Navedi mi zašto je Netscape "smijurija" (to ti nije neki argument samo po sebi), a ja ću onda da ti KONKRETNO kažem zašto je SUPER i bolji i od FF i od IE, pojedinačno bar meni. Zbog te jedne osobine ga i koristim. Kakva crna nostalgija.. Nemoj da odemo u prepucavanje Samo pričamo.
03. 08. 2005. | #20 |
Knowledge base
Wrote a book
Hvala: 26
319 "Hvala" u 22 poruka
|
Iz nase developerske perspektive generalni security aspekt je potpuno nevazan, i uopste nisam zainteresovan da diskutujem na tu temu. Sigurnost sam spomenuo iz dva razloga, jedan -, drugi +:
- u buducnosti, ukoliko MSIE krene cesce da izbacuje zakrpe za security rupe, bilo bi dobro da u istima otklanja i unapredjuje probleme koji su vezani za CSS i slicne tehnologije - igrajuci na tu pricu sigurnosti u SP2 su zajebali neke stvari, pocev od te skript blokade. Recimo real-world primjer: evo u zadnjih sat vremena pokusavam da nadjem nacin da simuliram glupava stvar kao sto je :hover u IE6, preke IEHTC komponenti, ciju su oni podrsku totalno zajebali, na konto MIME sigurnosti, u SP2 i nabacili nam jos dodatne patnje. - analogno tome, kladim se u karton domaceg piva da ce da zeznu opet nesto i to momacki MSIE6 je proizvod iz 2001. na kome oni do dan danas nisu nista konkretno uradili na CSS podrsci! I sta oni sad imaju da se kurce i pricaju nesto na tom planu, mislim... Mozilla je odradila taj posao sa standardima jos prije par godina onako kako Bog zapovjeda i nema tu sta da se diskutuje. Zna se kako stvari stoje. O Netscapeu drugom prilikom, vracam se poslu. |
|
|