Web aplikacije, web servisi i software Frameworks, web servisi, programi, plugin-ovi, ekstenzije korisni za razvoj web sajtova. Sponzor: |
|
Alati teme | Način prikaza |
11. 02. 2006. | #11 |
expert
Grand Master
|
da smirimo malo strasti
@bluesman, da, nisam od onih koji chat-uju (osim IM - al to je drugo) tako da ne znam kako izgleda ... ja tebi verujem na rec, ali ne mogu da prokljuvim sta je tu tako server-heavy pa zato pitam inace, koliko sad gledam po netu - postoje 2 opcije za server: 1) java server 2) Macromedia flash media server + malo koda ono sto je mozda interesantnije je da ima dosta hosting-a, koji daju pakete sa gotowim flash reshenjem za recimo 20$/month (za 10 korisnika, khm) i onda 1 korisnik vise=1$ t.j. po meni flash verzija gde ja imam flash media server otpada sad idem da nadjem neke forume gde se okupljaju JAVA devs |
11. 02. 2006. | #12 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
@Ilija, ako si tvrdoglav nisi slep Napisao sam ti zašto u prethodnoj poruci.
11. 02. 2006. | #13 | |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Off Topic: Ne znam na šta misliš. Ako misliš na ovo: Citat:
Nego, da mi više čoveku ne kvarimo temu...
11. 02. 2006. | #14 | |||
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Kad odraslom čoveku moraš da nacrtaš... nc nc nc
Pitanje: Citat:
Citat:
Citat:
11. 02. 2006. | #15 |
expert
Master
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Cak ni Java nije najbrze resenje, najidealnije ako treba brzina je C/C++ i FastCGI (lepo moze bas sve ukljucujuci i server side 3D rendering u Flash). Ovde su me ljudi pitali zasto bashujem web tehnologije - to je razlog - dobre su za nesto, ali ogranicavaju. Flash ima manja ogranicenja.
|
11. 02. 2006. | #16 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
dobro ako bi bas hteo da koristis 3D rendering onda ok, ali brzina C/C++ (narocito C++ koji je malkice sporiji od starijeg brata) u normalnim uslovima u odnosu na skript resenja je precenjena... recimo za Perl ovo znam pouzdano, jer sam video vise testiranja na tu temu, a verovatno je slicna prica i za druge skript jezike... perl je sporije resenje od C/C++ u normalnom radu zbog vremena potrebnog da se skripta kompajlira, ali jednom kad se kompajlira i pokrene perl skripta radi zanemarljivo sporije od ekvivalentnog C programa, pre svega zato sto perl za svoj kod koristi iste sistemske C-biblioteke koje bi i ti koristio direktno u C-u, plus ceo perl kod prevodi u asemblerske i C rutine, ali ne C kod koji pisemo ja, ti ili Pera Peric, nego C rutine koje su pisali C guru-i i koje su godinama usavrsavane i optimizovane, i pola stvari rade u asembleru direktno(mislim da sam procitao neki benchmark gde je razlika bila oko 1-2% u korist C-a i to za relativno jednostavan program..a za slozenije programe ta razlika moze samo da pada..).. tako da za deamon aplikacije (sto je za chat najbolja varijanta, ako postoje uslovi) ili ako se koristi mod_perl (cuva prekompajlirane verzije biblioteka, pa ubrzava pokretanje) Perl uopste nije mnogo sporije resenje za pisanje servera ovog tipa, a razvoj je brzi nego u C-u, i rad sa socketima je potpuno isti kao u C-u...
11. 02. 2006. | #17 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Ja sam inace na zahtev svog klijenta pre paar dana dao oglas bas na ovom forumu, za Flash Media Server Programere. Licno sam video taj neki video chat koji je radjen sa njim, i meni je radio sjajno.
Pogledaj takodje ovaj link: http://ivideochat.com/ |
11. 02. 2006. | #18 |
expert
Master
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
@ivanhoe
Tj. ocemo da neko drugi odradi (hint: ceo Flash Media server ekvivalent se isprogramira na C/C++ i FastCGI), a kad je tako ili se odresi kesa za Flash Media Server ili se unajme programeri. Nema treceg Video kompresija u Flash ne moze u Perlu da se radi |
11. 02. 2006. | #19 |
Boris
Grand Master
Datum učlanjenja: 01.12.2005
Hvala: 5
156 "Hvala" u 2 poruka
|
Da se nadovezem na (text) chat resenje: perl kao server, amfphp kao flash gateway, i flash kod klijenata bi trebalo da rade dosta dobro. Perl moze a ne mora koristiti stalnu konekciju sa bazom, a jednostavno uopste ne mora perl server da bude u pitanju - preko PHP-a moze da se poveze na bilo koji IRC server, sto ce reci da mozes da poteras neki mali IRC server i zavrsio si pricu sa chatom (nakon sto naucis kako amfphp resenje radi samo za sebe i u kombinaciji sa Flash-om, naravno).
@blues: to sto si govorio za veliki broj korisnika i razlike u brzini veze pojedinih korisnika, to je problem koji postoji i na IRC-u... A prica mysql/php/flash: znam da postoje database-driven IRC serveri (ovaj database-driven deo se odnosi pre svega na konfigurisanje istog i na servise - eventualno logovanje saobracaja vrsi se direktno u fajlove), ali nisu u pitanju php/mysql resenja; rade dosta dobro, jer se poruke nigde ne cuvaju, samo se prosledjuju klijentima. Meni je pre izvesnog vremena trebalo live video streaming resenje, ne bih se ljutio ni na flash soluciju, ali bi mi izvor slike bila prava kamera povezana na SVIDEO ili kompozitni ulaz (dakle, VFW video source), i ne mogu da se pohvalim da sam nasao nesto konkretno na tu temu... @bojan: nikad ne reci nikad http://search.cpan.org/search?query=video&mode=all @robi-robi: hosting provajderi uglavnom cepaju po usima zbog vrste usluge - video streaming, koji pravi nezanemarljiv protok. Izracunaj sam: recimo da imas tih 20 aktivnih klijenata, i nek svaki od njih pravi 64kbit/s saobracaja (mada nisam siguran da je 64kbit/s dovoljno za video chat, ali ajde...). Da li znas koliko protoka ce potrositi nakon jednog dana? Prakticno, ako su klijenti povezani 1:1 (a ne video konferencija), onda isti podaci idu KA serveru i OD servera, dakle imas 20 upload streamova, i 20 download streamova (jer svi ti streamovi idu nazad do odgovarajucih klijenata). Racunica: 20 x 8kb/s x 60 sek x 60 min x 24 h =~ 13.2 GB saobracaja za jedan dan, i to u jednom smeru, dakle jos toliko u drugom smeru. Pomnozi to sa 30 (za prosek 30 dana) i jos sa dva (za oba smera), dobijes nekih 792GB saobracaja za mesec dana. Iako su ovo samo teoretske cifre, deluju pomalo deprimirajuce... U pocetku neces imati problema ni sa nekim osrednjim hostingom, jer verovatno neces imati puno video chatera, ali kad se servis omasovi, ne sumnjam da ces imati 24/7 zauzece dobrog dela resursa.. @ivanhoe: sam znas da je uz IO::Socket::INET mnogo brzi rad sa socketima nego kroz C-equiv pozive... [edit]e sad sam svima odgovorio [/edit]
"It’s important to have goals when you pet. Otherwise you’re just rubbing another mammal for no reason." - Scott Adams Poslednja izmena od zextra : 11. 02. 2006. u 12:50. |
11. 02. 2006. | #20 |
expert
Grand Master
|
@zextra:
ova racunica bogami skrece stvari ka nekom resenju gde video protok nece ici na i od serevra, vec user-user @dinke, evo njihovog odgovora na moje pitanje kolko kosta integracija njihovog chata na moj sajt: iVideochat is a one time fee of $18,500 and our setup time usually takes 5-7 business days depending on how complex your design work will be. + sto moram i flash media server da kupim da bi njihov server radio sitnica |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
[Python] AttributeError: 'module' object has no attribute 'xxx' | Ivan | Programiranje | 4 | 26. 01. 2009. 00:39 |
New Google Video Chat? | bluesman | Web aplikacije, web servisi i software | 2 | 13. 11. 2008. 12:08 |
Smarty plugin: module | cvele | Code snippets | 11 | 07. 11. 2008. 14:36 |
Chat ili Instant messanger | bluesman | Poslovne ponude i zapošljavanje | 5 | 30. 09. 2005. 19:27 |
2 sata ICQ chat-a | bluesman | Planiranje i usability | 7 | 19. 07. 2005. 14:13 |