SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
|
Alati teme | Način prikaza |
09. 08. 2006. | #11 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
KAd smo kod toga, ja sam primetio nesto vezano za PHPMyAdmin. Nedavno smo postavljali neki sajt na srpskom i koristili PHPMyADmin koji koristim samo kada moram, naravno nastao je haos sa nasim karakterima iako je sve lepo setovano i encoding i language i sve zivo. Onda sam uzeo sa neki svojim scriptom, koji koristim vec skoro 10 godina uz sitne prepravke, uradio import i sve je bilo super.
Ono sto NECU da kazem je da je PHPMyAdmin krsh, ali ono sto hocu da kazem je da ocigledno ima problem sa UTF-8.
09. 08. 2006. | #12 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Ima problema samo kada je cela stvar loše konfigurisana (a to uglavnom nije do phpMyAdmina, on samo pokušava da radi po knjizi). Da bi koristio Unicode stavi collation na utf8_unicode_ci i nakon konektovanja reci MySQL da želiš Unicode: SET NAMES 'utf8'.
Ako su u bazi latin1 podaci, a phpMyAdminu kažeš da koristi Unicode normalno da ćeš dobiti papazjaniju. Možda je ključno pitanje ovde kako latin1 prebaciti u Unicode pošto treba da se odradi import. Ti se na žalost nisam previše bavio, imao sam tu sreću da mi prethodni podaci nisu bili bitni pa se nisam morao cimati
09. 08. 2006. | #13 | |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
09. 08. 2006. | #14 |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 09.08.2006
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
ajde mozda i meni nekim cudom sve proradi
Dragane hvala |
09. 08. 2006. | #15 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Jedna slika, 'iljadu reči.
1. Pravilno konfigurisan phpMyAdmin + pravilno uneseni podaci 2. Pravilno konfigurisan phpMyAdmin + malo zeznuti podaci U prvom slučaju su podaci unošeni u unicode kolonu i character set konecije je utf8. U drugom slučaju su unicode podaci unošeni u latin1 kolonu uz latin1 konekciju (ekvivalenta situacije je kada podatke unosiš u verziju baze koja nema podršku za unicode - MySQL < 4). Skripta je u oba slučaja radila kako treba jer PHP sam po sebi ne pravi razliku (možda se čini kao feature, ali je u stvari veliki propust)! Međutim, phpMyAdmin pravi tako da podaci koji navodno rade u određenoj skripti ne rade jer su nepravilni - pogrešni. Kompletna poenta: da ne bi dobijao kuke i kvake u phpMyAdminu i podaci i phpMyAdmin treba da budu pravilno podešeni. Ako si imao takvih problema to je jasan znak da nešto ne valja. Eksperti za MySQL i dokumentacija mogu dati više detalja... Mene su na rešenje naveli drugi (lepa stvar kod open source projekta je što ne moraš ti da kopaš za svim informacija, neko dođe i u dve prostoproširene ti objasni taman toliko koliko je dovoljno da nešto odradiš kako treba). Od tada nema nikakvih problema ni sa importom ni sa exportom. Sve radi kako treba...
activeCollab - Project Management and Collaboration Tool iz domaće kuhinje | area51.rs - Blog Poslednja izmena od Ilija Studen : 09. 08. 2006. u 22:17. |
09. 08. 2006. | #16 |
profesionalac
Qualified
|
A najjednostavnije je objasnjenje nemojte koristiti phpmyadmin jer on pravi sranja koja u sustini i ne moraju da se ispravljaju, meni se desavalo da mi on prikaze papazjaniju a kada skriptu pokrenem ona normalno iz baze ucita sve nase karaktere bez ikakvih problema.
Znaci sto Goran kaze to je jedan veliki krsh, ali je zgodan za brzo pregledanje i moze se srediti da bude male velicine za upload na server (ako ne postoji).
10. 08. 2006. | #17 | |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Citat:
11. 08. 2006. | #18 |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 09.08.2006
0 "Hvala" u 0 poruka
|
ehh kad bi bilo tako "Simple"
|
13. 08. 2006. | #19 |
novi član
Datum učlanjenja: 13.08.2006
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Ja sam ovih dana imao slične probleme sa importom MySQL UTF-8 baze uz phpMyAdmin. Sve deluje ok, podesim encoding i baze ali kad izvučem podatke na stranu dobijem kuke-i-kvake.
Rešio sam na ovaj način: kad uspostavim konekciju ka bazi a pre bilo kojeg SQL upita uradim mysql_query("SET NAMES 'utf8'", $konekcijaKaBazi)... i stvar radi. Možda nekom i ovo pomogne. |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Zastita mySQL baze | SadClown | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 5 | 21. 10. 2007. 22:38 |
Brisanje većeg broja slogova iz MySQL baze | Dragi Tata | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 14 | 22. 04. 2007. 17:46 |
dump MySQL baze, ali na siguran nacin..? | dootzky | PHP | 9 | 09. 01. 2007. 11:51 |
Čime testirate MySQL baze? | dee | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 7 | 11. 10. 2006. 00:48 |
MySQL import - više upita iz fajla ili stringa | Ilija Studen | PHP | 6 | 09. 07. 2006. 17:07 |