12. 01. 2011. | #11 |
Иван Бишевац
Qualified
|
Што се тиче употребе ћирилице ја би поставио само једно питање: "Да ли сте разумели шта сам хтео да питам?"
Ако је ваш одговор Да онда можемо да наставимо са дискусијом. Ја никог не приморавам да пише ћирилицом а ако је неком тешко да чита ћирилицу онда не мора да ми одговори на недоумице, наћи ће се неко коме то није проблем. Најмање што сам хтео да изазовем покретањем ове теме је расправа ћирилица-латиница. Нек користи свако оно што жели, битно је да се разумемо. Уосталом ја сам се овде највише учланио пошто сам тражио алтернативу за елитсекјурити, тако да поменути форум све слабије посећујем, и све више сам овде. Али да не ширим даље причу ако неко хоће да помогне изволите. Најпре сам хтео да направим свој ЦМС из разлога да научим нешто а и да то буде од користи. Друга ствар је то што сам својевремено направио информациони систем библиотеке у аксесу па сам сад мислио да направим нешто слично у веб окружењу. Планирао сам да повремено радим на томе и да касније комерцијализујем апликацију. Базе података добро знам али сам што се тиче израде корисничког интерфејса слаб. Тренутно учим јквери (и ајакс у њему) и интересује ме из вашег угла да ли да изаберем пхп или јаву. Значи чуо сам да би израда путем пхп-а била бржа. А како планирам да ово буде нешто комерцијално онда је то битан фактор. Значи ако ја испоручим апликацију и морам нешто да дорадим да то буде што брже и ефикасније и слично. Зато ме брине израда у јави, не знам колико би ту имао посла са разним конфигурацијама и слично. Можда је ипак у пхп боље, некако се чини ми се брже раде апликације.. |
12. 01. 2011. | #13 |
Иван Бишевац
Qualified
|
Не брине мене време извршавања него време потребно за израду апликације.
Значи ја имам већ имам информациони систем библиотеке и може се погледати на адреси http://217.26.67.168/uploads/2/1/212...teka%201.0.rar Имам неке идеје за додатно побољшање функционалности али не бих да улажем више у аксес већ би да преправим ово што већ имам у веб апликацију и да додам још идеје које су ми у међувремену пале на памет. Наравно знам да то не иде брзо али сам спреман да уложим време у све ово. Значи конкретно се питам ако кренем да преправљам овај систем, да ли ћу више времена изгубити ако то радим у јави или ако радим у пхп. Ако рецимо радећи у пхп изгубим 3 месеца а радећи у јави изгубим 4 месеца онда је избор јасан. |
12. 01. 2011. | #14 |
Banned
Expert
Datum učlanjenja: 29.09.2007
Hvala: 131
71 "Hvala" u 44 poruka
|
Mislim da te ne treba brinuti vreme koje ćeš potrošiti u radu sa Javom ili PHP-om.
Izrada web aplikacije je bitno drugačija negu u Access-u. Access je milina, pogotovu ako voliš baze podataka a nisi zaljubljen u dizajn. Mnogo je bitnije da shvatiš logiku izrade aplikacije, onu logiku koja dovodi do aplikacije koju kasnije možeš lako da unapređuješ a to nema veze sa Javom ili PHP-om. Izaberi neki framework koji ima jak community. To je faktor koji će ti pomoći da skratiš vreme izrade. |
12. 01. 2011. | #15 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
@biske: Pretpostavimo vrlo hipotetičan slučaj da je programer ekvivalentno verziran u Javi i PHP-u. Za izradu veb aplikacije biće mu potrebno manje vremena u PHP-u.
Takođe, PHP ima blažu krivu učenja i jednostavniji je jezik (mada u poslednje vreme prestaje da bude takav). Što se tebe tiče, samo ti znaš koliko dobro poznaješ jedno, koliko drugo.
12. 01. 2011. | #16 |
Иван Бишевац
Qualified
|
Па нисам сигуран да ли не треба бринути за време које ћемо потрошити у изради апликације. Ипак је то доста битно. Претпоставимо да треба да плаћам програмере, и није свеједно да ли ћу их платити 3 или 4 месеца да ми направе једну апликацију.
Видаче, који фрејмворк би ми ти предложио? Ја знам и пхп и јаву по мало, на неком школском нивоу. Мало сам се распитивао и претраживао интернет и видео да је у јави тренутно један од најпопуларнијих Спринг, а у пхп-у су то Зенд, КодИгнитер, итд. |
12. 01. 2011. | #17 | |
Иван Бишевац
Qualified
|
Citat:
И мени се чини да је пхп једноставнији, баш сам брзо научио основе. И чини ми се да за доста ствари већ постоје решења на интернету, хоћу рећи да има већу заједницу.. Као што рекох у претходном посту и једно и друго знам на школском нивоу, тј. знам основе.. |
|
12. 01. 2011. | #18 |
Banned
Expert
Datum učlanjenja: 29.09.2007
Hvala: 131
71 "Hvala" u 44 poruka
|
Kada sam rekao da ne brineš, mislio sam da te razna iznenađenja čekaju i na Javi u na Snu(PHP) to su razlozi zašto ne možeš predvideti vreme razvoja prve aplikacije. Nakon prve će ti dosta toga biti jasnije pa ćeš moći bolje da procenjuješ potrebno vreme za svaku aplikaciju.
Činjenica je da je sa PHP-om vreme izrade kraće ali... to je u onom filmu gde je kriva učenja PHP-a brzo rastuća.... brzo rastuća do trenutka kada učenje počinje da prevazilazi okvire programskog jezika i počinje da ima veze sa logikom izrade aplikacije a ta logika je ista i na Javi i na PHP-u. Ako izabereš da radiš aplikaciju kroz framework prva stvar sa kojom ćeš se susresti jeste logika izrade. Za framework nije bitno da ubijaš Javu ili PHP, bitno je da poznaješ logiku i specijalizovane klase frameworka koje bi trebale da ti život učine jednostavnijim. E sad... ovaj deo što ćeš sada da pročitaš odmah zaboravi... Ja mrzim framework-e, mislim... sve je to varijanta 'one size fits all'. Jedan od razloga nastanka framework-a jeste da se novi programeri lakše uključuju u projekat a i da projekat bude standardizovan tako da klijent ne mora da se ubije kada odluči da promeni tim koji radi na projektu što ima smisla kada radiš za drugoga ali ne i kada razvijaš svoj projekat. Kada bih ja birao PHP framework parametri bi bili da ne radi na PHP4.0 i da ima jak community. Te 'brzo rastuće' varijante mi se ne sviđaju i ne ulivaju poverenje, sve mi se čini da je to modni trend u programarskom svetu! Poslednja izmena od vidak : 12. 01. 2011. u 18:22. |
2 članova zahvaljuje vidak za poruku: |
12. 01. 2011. | #19 | |
Boban Karišik
Expert
|
Citat:
Off Topic: Zasto je php4 tako veliki bauk, do pre godinu dana smo svi radili sa njim i zavrsavali sve sto nam je bilo potrebno? U svim tim framework-cima koji su pisani za php4 ti mozes kad pises svoj kod i da koristis sve prednosti koje donosi php5..
12. 01. 2011. | #20 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
^ Iz istog razloga iz kog niko više ne koristi MS-DOS iako u njemu možeš da napraviš program koji izgleda i radi isto kao Word 2010.
|