Sva početnička pitanja Sva početnička pitanja bi trebala da se postavljaju u ovom forumu, a ako se pretvori u kvalitetnu diskusiju interesantnu svima - prebacićemo je u odgovarajući forum. Molimo "znalce" da ne omalovažavaju početnike, ako žele da pomognu svi ćemo biti zahvalni, ako ne žele, neka preskoče ovaj forum. |
|
Alati teme | Način prikaza |
25. 08. 2013. | #11 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 16.05.2006
Hvala: 72
1.111 "Hvala" u 26 poruka
|
Primanje uplata od istog klijenta i kao fizičko i kao pravno lice bi moglo da bude rizično kad/ako krenu da upoređuju podatke, jer bi u ovom slučaju moglo da se protumači kao izvrdavanje poreza... Bolje nađi još jednu firmu preko koje bi naplatio taj "višak", ili ako možeš sačekaj sa naplatom pa prebaci u narednu godinu kako ne bi probio limit.
|
25. 08. 2013. | #12 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
i nemoj da previse pises po netu o tome
25. 08. 2013. | #13 |
Mister
Master
|
Ivanhoe, ha ha... Možda si u pravu! Ali nisam ja taj koji je toliko sve zakomplikovao tako da svi mi preduzetnici mora da imamo i kurs iz računovodstva i knjigovodstva da bi vodili firme. Kako je sve lako nekim mojim prijateljima iz belog sveta. Uradiš posao, naplatiš i ok je sve. Mene već danima glava boli kako da rešim dilemu. Kao da treba da uvezem šleper heroina a ne da "izvezem" software.
25. 08. 2013. | #14 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 08.11.2010
Hvala: 68
78 "Hvala" u 32 poruka
|
Da li si razmisaljo o opciji da predjes u PDV sistem?
Tj. da otvoris DOO i radis tako. Koliko sam se raspitivao, veca je zezancija oko papira (nego pausalno) ali itekako ima svojih prednosti. Npr. sve sto kupujes mozes da kupis preko firme pa da dobijes povracaj PDVa i sl. povlastice. Sto se tice izjave, nemoj da te to brine. Nije nista spektakularno. Kad podizes pare na salteru, salterusa ti uz pare da neki papir da popunis i potpises i tu imas jednu crtu za to gde mozes da napises ukratko jednu recenicu. Nije predvidjeno da pises izjavu/sastav Ja sam pisao "zarada" - i to je bila cela moja izjava |
25. 08. 2013. | #15 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 16.05.2006
Hvala: 72
1.111 "Hvala" u 26 poruka
|
DOO je svakako najbolja varijanta na duže staze zbog brojnih povlastica, pod uslovom da su ti prihodi dovoljno visoki da mogu da opravdaju i veće troškove poslovanja.
|
26. 08. 2013. | #17 |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 27.11.2005
Hvala: 47
57 "Hvala" u 31 poruka
|
8 miliona dinara ti ne naređuje da otvoriš DOO, već samo da ulaziš u sistem PDV. I tu možeš da tražiš povraćaj PDV-a na kupljenu opremu i druga čuda.
Jedna vrlo bitna razlika između DOO i preduzetnika je što preduzetnik odgovara za poslovanje svojom imovinom. |
"Hvala" ppavlovic za poruku: |
26. 08. 2013. | #19 |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 14.11.2008
Hvala: 142
129 "Hvala" u 67 poruka
|
često otvore još jednu paušal firmu na rođaka
|
|
|