|
Opušteno Trenutak za pauzu - Ćaskanje. Sponzor: |
|
Alati teme | Način prikaza |
27. 02. 2006. | #11 | ||
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
Evo recimo primera. Za vikend sam radio jedan script za slanje SMS-a preko nekog austrijskog provajdera. I naravno, vidim u script (koji sam BTW ja radio pre 6 meseci) da stoji ovako: PHP kôd:
U tom slučaju ništa ne bi pomogao komentar "Ovde dekodiram utf8 string" već "Ovo mora tako zato što provajder ...". Ja bih mogao i da se složim da ne treba pisati Lots of comments, jer čak i previše komentara smanjuje preglednost, ali to je u onom tekstu najmanji problem. Citat:
27. 02. 2006. | #12 | |
old school
Professional
Datum učlanjenja: 07.02.2006
Hvala: 32
44 "Hvala" u 20 poruka
|
Citat:
Ali dobro, sada vidim da si promenio prvobitno mišljenje pa ne vidim potrebu da se dalje ubeđujemo oko ovoga. Poslednja izmena od kaizen : 27. 02. 2006. u 23:59. |
|
28. 02. 2006. | #13 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 339
688 "Hvala" u 178 poruka
|
A na prvom mjestu, covjek "obara" savjet "Design first, then code". Ajde!?
Rezime onog sto je rekao mogao bi da se prevede u zidarsko/gradjevinarsku terminologiju ovako: "Nije tacno da morate prvo imati detaljan plan kuce koju treba zidati, dovoljno je da malo razmislite i pocnete nabacivati cigle, lijepa kuca ce doci sama od sebe". Slazem se da ne treba cjepidlaciti i trositi vrijeme na razmisljanje o dezenu plocica u kupatilu, ali ici u drugu krajnost i jos praviti savjet No 1. od toga... :-|
28. 02. 2006. | #14 |
Boris
Grand Master
Datum učlanjenja: 01.12.2005
Hvala: 5
156 "Hvala" u 2 poruka
|
@blues: Joj sto bi bilo lepo citirati sve postove odjednom, bas mi fali ta opcija
Kroz ceo tekst se provlace ideje ekstremnog programiranja, pa su i saveti u skladu sa tim principima. Izmedju ostalog, podrazumeva se jednostavnost gde god je to moguce, refaktorisanje... Pod konzervativnim nacinom programiranja smatram dobar deo saveta koje je on pokusao da opovrgne, a koji su uobicajena programerska praksa (komentarisanje zamrsenog koda recimo). Treba imati u vidu kontekst u kom on govori o odredjenim stvarima (konkretno br. 9 - smisao nije bas nikako ne koristiti unsigned int varijable, vec koja je poenta koristiti ih tamo gde nije moguce imati bilo kakvu korist od istih, u odnosu na signed int; konkretna korist je bacanje exception-a u njegovom slucaju). @all: ako neko vec nije, neka procita tekst na koji se autor linkuje na kraju saveta br. 1, tekst govori o ekstremnom programiranju.
28. 02. 2006. | #15 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Kaizen, nisam promenio mišljenje. Ti stalno vidiš negde nešto što ja nisam rekao. Ali nebitno.
28. 02. 2006. | #16 | ||
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Miloše, mislim da je savet br 1. sa kojim se ne slažeš možda najbolji savet u celom tekstu. On isključuje "školske" specifikacije koje uzimaju znatno više vremena od pisanja samog koda.
Citat:
Citat:
28. 02. 2006. | #17 | |
Knowledge base
Wrote a book
688 "Hvala" u 178 poruka
|
Ilija, jednostavno se ne slazem
XP tj. extreme programming metode po kojima se prvo pisu testovi, zatim pravi cijeli program u uproscenoj varijanti su sasvim ok, ali bez dizajna se ne moze. Ne kazem ni ja da uml-ovati sve do detalja poput Help->About, ali blueprint je neophodan. Ja obicno skrabam na papiru, kruzim i krizam, ali mi je mnogo lakse kodirati kad znam kuda idem Evo ti citat iz knjige "Code complete" od Steve McConnell-a: Citat:
28. 02. 2006. | #18 | ||||
old school
Professional
44 "Hvala" u 20 poruka
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
||||
28. 02. 2006. | #19 | ||
old school
Professional
44 "Hvala" u 20 poruka
|
Citat:
"You should think before you code. Go ahead, but think for hours, not days." Pošto se ti ne slažeš sa njim da li to znači da ti danima dizajniraš? Citat:
|
||
28. 02. 2006. | #20 |
Knowledge base
Wrote a book
688 "Hvala" u 178 poruka
|
Programiranje je, sustinski, inzinjerski posao, tako da se mogu povuci analogije izmedju svih poslova koje rade inzinjeri. Dobijes zadatak, shvatis sto i kako treba da se radi i odradis to.
Za analogije s umjetnoscu ne samo sto ne znam vec se i unaprijed ne slazem s takvim analogijama...
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Koje ste .rs domene registrovali? | Dzordz | Opušteno | 199 | 01. 07. 2010. 22:09 |
tekstovi oglasa koje obožavam | Miloje Sekulic | Opušteno | 2 | 09. 01. 2009. 15:55 |
Slusalice. Koje ? | [nq] | Komunikacije | 16 | 03. 10. 2006. 11:04 |