10. 04. 2009. | #11 |
xyz
Grand Master
Datum učlanjenja: 25.10.2006
Hvala: 87
346 "Hvala" u 163 poruka
|
|
10. 04. 2009. | #12 | |
profesionalac
Professional
|
Citat:
10. 04. 2009. | #13 |
old school
Professional
Datum učlanjenja: 07.02.2006
Hvala: 32
44 "Hvala" u 20 poruka
|
|
10. 04. 2009. | #14 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
po meni je idealno da jezik sam ume da odradi type casting, ali da je moguce hardcodovati proveru tipa tamo gde zelis... isto tako i za deklaracije promenjivih, jezik koji bi to imao kao obavezno bi mi ustedeo bar jedno 70% bagova
10. 04. 2009. | #15 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Ja mislim da je njima bilo pametnije da su napravili dobru arhitekturu, sa tim kvalitetom možeš da odradiš kako treba u skoro svakom programskom jeziku. Da li će da bude php, ruby ili neki drugi, to je onda samo stvar ličnih afiniteta. Mislim da je frka što su onui prsli zbog krš arhitekture, pa se sada izvlače kao ne valja programski jezik.
10. 04. 2009. | #16 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 10.02.2006
Hvala: 2
20 "Hvala" u 11 poruka
|
mislim da nije fer nazivati staru twitter arhitekturu "krsh" - prosto nisu mogli da predvide takvo skaliranje - sa druge strane arhitektura jeste bila problem kod twitter-a, takodje - izbor ne bih rekao da je izbor programskog jezika irelevantan, cak ni u slucaju da je jedini razlog za izbor izmedju nekoliko kandidata potpuno subjektivan - ziveces sa tim kodom mesecima, ili godinama.
drugo, micro-blogging na ovoj skali je jedan od najtezih problema koji mi pada na pamet u kontekstu danasnjeg web-a - cak dosta tezi od onoga sa cime se susrece facebook, real-time delivery i ordering nad tolikom mrezom ljudi, malo li je. trece, skakati za svim sto se pojavi u ekstremnijim uslovima, ili ekstremniji oblik NIH-a, je normalan impuls (osim ako nije hobi) u situacijama kada sve krene da raste, stari servisi krenu da se raspadaju i "ekipa" koja ih je pisala nije prethodno bila u slicnim situacijama - gomila tog "edgy" softvera od pre 5-10 godina je sada postala mainstream, bas zahvaljujuci early adopterima, koji su - gle cuda - bili i commiter-i, ili full-time developeri, na dobrom delu tih projekata. sve je to deo zdrave evolucije i svako od nas moze da bira da li ce da se nalazi medju alfa-geek-ovima, ili udobno baca hejt iz 9-17h common paradigme (been there, done that). cetvrto - da, twitter ekipa je napaljena, kao i ceo taj neki valley engineering, ali u njihovom slucaju - nije bas da nemaju razlog i zasto. voleo bih da vidim koliko ljudi bi izdrzalo takav pritisak - nije u pitanju "uuu brate, odvalio sam se 48h nisam spavao" (well done, braindead test passed) - nego je "mesecima me gazi product, management i mislim da nisam dovoljno dobar, a radim 80h radne nedelje i nemam pojma gde se nalazim". peto - scala je dobar izbor sada (izuzetno ekspresivna, bar onima koji nemaju otpor prema sintaksama, ima obicno dovoljno dobre performanse i jako lepo se "lepi" na ogroman set biblioteka i okruzenja koje vec postoje), ruby je bio dobar izbor tada - pre svega u kontekstu tadasnje "baze znanja", oni su bili pokusni kunici po pitanju testiranja i skaliranja ruby-a i RoR-a u ekstremnim uslovima i, pre svega, nisu ocekivali da ce biti u toj poziciji. hats off - preziveli su. |
10. 04. 2009. | #17 | |
dinosaurus
Master
Datum učlanjenja: 29.12.2005
Hvala: 79
263 "Hvala" u 66 poruka
|
Citat:
Što se Twittera tiče, oni su rešili da koriste statički jezik (Scala) za pisanje messaging sistema, a dinamički (Ruby) za front-end, što je po meni sasvim logična odluka. Bilo bi logično i da su npr koristili Javu za messaging a PHP za front-end, ali to je već stvar ukusa. Ne bi bilo logično da su uradili obrnuto: (Ruby za messaging a Scala za front-end). |
|
10. 04. 2009. | #18 | ||
profesionalac
Professional
|
Citat:
Interesuje me radi poredjenja, trenutno radim na slichnim problemima, dodushe u drugom domenu. Citat:
10. 04. 2009. | #19 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 10.02.2006
Hvala: 2
20 "Hvala" u 11 poruka
|
@bNasty
ako se secam dobro, ~10k u sekundi na 3 MQ (kestrel) servera u regularnim peak-ovima i oko 4-5 puta toliko tokom npr. obamine inauguracije, ako mislis na sam message queue? |
10. 04. 2009. | #20 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
@Dragi Tata: nisam mislio bukvalno
A ovo sve mi liči na "blame it on...", zato sam i napisao to što sam napisao. Još od pre skoro 20 godina počeo sam da se srećem sa tim, izdavačima je kriv štampar, štamparima je uvek kriv dizajner, dizajnerima je kriv izdavač...uvek je neko drugi kriv.
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Twitter XSS! | lurker | Obaveštenja, predlozi i pitanja | 2 | 26. 08. 2009. 19:50 |
Dejan Bizinger | Komunikacije | 32 | 19. 12. 2007. 00:44 |