|
Web aplikacije, web servisi i software Frameworks, web servisi, programi, plugin-ovi, ekstenzije korisni za razvoj web sajtova. Sponzor: |
|
Alati teme | Način prikaza |
15. 03. 2006. | #11 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
16. 03. 2006. | #12 |
Python Ambassador
Master
|
Django je MTV framework
16. 03. 2006. | #13 | |
I'm a PC too.
Wrote a book
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
|
Citat:
Commercial-Free !!! Poslednja izmena od degojs : 16. 03. 2006. u 06:18. |
|
16. 03. 2006. | #14 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
nije, slazem se...MVC je izmislio Xerox...
03. 08. 2006. | #15 | |
Domagoj Horvat
Expert
|
ako mozemo malo natrag na topic...jer i mene nesto svrbi da mozda pisem 'nesto svoje'
slazem se, kako neko rece, za svaki projekt se sklepa nesto prema zahtjevima za konkretnog klijenta, tako sam i ja radio do sad milion puta, ali dodje vrijeme kad se cini da se treba napravit i nesto opcenito upotrebljivo. ja se takodjer krzmam u zadnje vrijeme bi-ne-bi se odlucio uzet tri tjedna godisnjeg i napisat kostur nekakvog CMSa u kojem ce bit osnovne stvari koje se koriste na svim sajtovima 'opceg tipa', jer iako tu 'nema neke posebne filozofije' ipak je to prilican posao. znaci, tu bi svakako upadalo nesto ovakvo... moduli tipa: - multi-level autorizacija (Administrator <-> novinar) - manipulacija clancima (dodavanje, brisanje, edit, sort i slicno) - manipulacije kategorijama (dodavanje, brisanje, edit, sort, beskonacni parent...) - manipulacije slikama (kreiranje galerija slika, update slika, prikazi galerija - samostalno, u tekstovima, itd itd) - ankete (kreiranje anketa, [opcionalno] dodjeljivanje anketa specificnim kategorijama, arhive anketa) - katalog proizvoda (dodavanje/brisanje/edit, razvrstavanje po kategorijama, akcije...) - newsletter (vise kategorija) - RSS feed toga sigurno ima jos pa dopisite sta smatrate da se mora naci u jednom rjesenju potrebnom za 'opci slucaj'. Ono sto mene najvise zanima je dio u kojem korisnik CMSom odredjuje vanjski izgled. O tome najmanje znam, o samim mehanizmima kako to izvesti pa bi me zanimalo ko ima iskustva/ideja da kaze. Joomla npr., to ima rijeseno kroz module i njihove pozicije u templateu i stvar se prakticno svodi na to da covjek ako hoce svoj design, nacrta layout, poreze u template i na odgovarajuca mjesta u njemu ucita module. Kako vi to radite ili bi radili? kakve su jos opcije? Taj dio jos nisam radio jer mi nije trebalo; do sad sam po templejtu rucno odredjivao gdje se koja grupa kategorija izlistava i to mi je bilo dovoljno za ono sta mi je trebalo, pa bi bilo zanimljivo cuti kako ste to odradjivali, ili neki linkovi o tome sta/kako jedan CMS mora ispunjavati? PS. Citat:
postoje ludosti bez kojih je nemoguce ljudsko dostojanstvo Poslednja izmena od dee : 03. 08. 2006. u 16:26. |
|
03. 08. 2006. | #16 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Najiskrenije, ja sam protiv ovoga. Been there, done that. Zašto praviti kostur CMSa? Zašto se ne osloniti na neki drugi kostur koji će ti omogućiti da CMS napraviš za jedno poslepodne? Zašto imati toliko toga gotovo? To samo znači da ćeš mnogo stvari bacati.
Preporuka: pogledaj Django. Trenutno ne postoji ništa što mu može prineti kad je brzina razvoja klasičnih content management sistema u pitanju. Dobijaš autentifikaciju, admin se pravi za tebe na osnovu podešavanja, imaš odličnu podršku za i18n i l10n, keširanje ako praviš high traffic sajtove itd itd itd. Ne dobijaš news modul koji samo uključiš, dobijaš osnovu koja ti omogućava da news modul napraviš za 5 minuta. Kompletna poenta: zašto CMS? Zašto ne jedan korak niže? Onda bar znaš da ništa nećeš bacati i neke stare odluke ti neće biti kamen oko vrata.
03. 08. 2006. | #17 | |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Citat:
Evo iskopao sam verziju teksta na veb arhivi: http://web.archive.org/web/200404040...s/features.htm A jedan dobar tekst i slika mislim da se nalazi ovde: http://www.ariadne.ac.uk/issue30/techwatch/ |
|
03. 08. 2006. | #18 |
Domagoj Horvat
Expert
|
tnx!
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Sandbox penalty for duplicate content | NenadPantelic | Marketing i SEO | 5 | 27. 11. 2010. 11:08 |
Ajax content kao iz primera | Mitrović Srđan | Sva početnička pitanja | 5 | 22. 04. 2009. 08:40 |
SEO & password protected content | robi-bobi | Marketing i SEO | 10 | 07. 07. 2006. 06:34 |