Istine i zablude Sve što ste ikada želeli da znate o ... a niste smeli da pitate, ili niste imali koga da pitate ili vas je neki "znalac" opasno slagao :) |
|
Alati teme | Način prikaza |
18. 08. 2010. | #11 |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 14.07.2010
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
@mileusna, to je tačno, ali zavisi koliko ljudi možeš da privučeš preko fb-a uz kakvu ponudu i na kom mestu : )
18. 08. 2010. | #12 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 21.03.2006
Hvala: 291
1.345 "Hvala" u 355 poruka
|
Ok, ali nemoj posle da bude da te nismo upozorili.
|
18. 08. 2010. | #13 |
novi član
Na probnom radu
|
Cek, cek....Jesam li dobro shvatio ponudu?
Tvoj posao je da pronadjes klijenta, a njegovo da odradi sav posao i na kraju delite pare? Ako je tako, svaka ti cast, ti si srecnik. Ja na primer smatram da taj ko nalazi klijenta realno zasluzuje 20%, a ova druga osoba, koja sve uradi 80%. |
18. 08. 2010. | #15 |
old school
Professional
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 139
70 "Hvala" u 43 poruka
|
I ja mislim da je 10-20% plafon provizija za dovedenog klijenta, možda i manje, zavisno od ukupne cene - kada se radi po ovom modelu dogovorenog procenta.
Druga varijanta je da izvođač naplati od tebe fiksnu dogovorenu cenu za svoj rad, označi projekat "za dalju prodaju", a da li ćeš ti to posle preprodati krajnjem klijentu sa $1 milion provizije, tvoja stvar, i super ako možeš. Pa onda kad stvarno kreneš da radiš, susretneš se sa realnošću Ja lično dobijam nonstop ovakve ponude za saradnju, o onda malo teže ide kad treba da mi dovedu klijente Izgleda da je to danas moderno, svi bi da budu menadžeri, niko neće (nezna) da radi posao. Poslednja izmena od Gargoyle : 18. 08. 2010. u 03:41. |
18. 08. 2010. | #16 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
To mnogo zavisi od opisa posla "pronaći klijenta". U mojim slučajevima ta osoba koja mi je pronalazila klijente je imala daleko više posla. Znači nije to "evo ti klijent, daj mi moj deo pa se snalazi". On je morao prvo da obavi sve razgovore sa klijentom, da prvo vidi šta hoće, pa da se napravi neki zajednički plan, pa kada se krene sa poslom da bude u stalnoj komunikaciji sa klijentom, da referira, pokazuje šta je urađeno, sluša komentare i prenosi nazad meni. Znači to je posao koji uključuje praćenje projekta od početka do kraja.
Ja mislim da to vredi daleko više od 20% - ja sam sa zadovoljstvom davao 50%. Ja samo sedim i radim, a celokupna zajebancija sa klijentom je daleko od mene. On je uživao u tome, jer ovo što ja radim on ne ume, ja sam uživao jer ono što on radi mene užasno smara, našli smo se na pola i svi zadovoljni.
18. 08. 2010. | #17 |
old school
Professional
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 139
70 "Hvala" u 43 poruka
|
^ U pravu si. Definitivno zavisi od konkretne uloge i obima posla koju ima i obavlja ovakav menadžer u takvoj saradnji. Pa onda po tome je i odgovarajuća raspodela zarade u redu.
"Aktivni" saradnici sigurno zaslužuju veći procenat, zavisno od uloge. Dok je po meni ovim "pasivnima", koji ne rade ništa više od preporuke, 10-20% maximum. Lepo je imati aktivne saradnike. Ja nažalost stalno dobijam poslovne ponude od likova koji očekuju nikakva ulaganja, minimalni utrošak vremena, lak obrt uz visoke zarade i provizije, ja radim oni sede a lova do krova, leba bez motike, i sl. ... i tu se ja opredeljujem za onu drugu varijantu koju sam naveo, da naplatim fiksno svoj rad, a "menadžer" je slobodan da zaradi još $1mil ako uspe Čini mi se da dosta igra ulogu to da li je ovakav menadžer uopšte povezan/upoznat sa IT industrijom, jer kada nije, a hoće da menadžeriše posao koji ne poznaje, imamo problem i on i ja i klijent. Takvo je moje iskustvo. A interesantno je kakve sve ideje razni "menadžeri" imaju |
18. 08. 2010. | #18 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
a zavisi jako i od profila poslova koje je doticni u stanju da nabaci..
ako mi nabaci veliki, dobro placeni posao koji ja ne bih mogao sam da dobijem, ili ako je posao npr. dobra referenca, ja nemam problem i 70% da dam, bitno je samo da moj deo pokrije moje realne troskove i ulozeni rad, ili da mi se na neki drugi nacin isplati da se cimam.. to bi trebalo da bude realna osnova za obracun podele, a ne procenti, jer procenti nista ne znace (zavise od ukupne vrednosti posla) @qui: 300 evra je ok pocetna cena, ko radi ispod toga je lud..
18. 08. 2010. | #19 |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 14.07.2010
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
hvala svima na odgovorima
18. 08. 2010. | #20 |
Diskutabilni diskutant
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.04.2006
Hvala: 36
103 "Hvala" u 74 poruka
|
Ajde da i ja ubacim svoje dve pare. Trenutno radim kao project manager u velikoj IT kompaniji u inostranstvu. Imao sam prilike da radim sa domacim developerima kao musterija.
U 4 od 5 projekata, developeri su posao prihvatili olako bez prave diskusije o sirini projekta, kako ce biti ocenjivan rezultat, koliko ce trajati projekat, kako ce se sprovoditi promene na projektu i slicno. Odgovor 6.000e i 8 nedelja na prvobitnu specifikaciju od nekoliko strana je neozbiljno. Nejavljanje mesec dana o napretku i ne odgovaranje na mail ne ispunjava musteriju poverenjem. Vecini developera treba kao sto Bluesman rece "neki koji ce da se maltretira sa musterijom" i to je mnogo vise od doveo musteriju i ceka na isplatu. Ukoliko je sajt Djuri za pekaru moze to poprilicno lako, ali ako radite projekat gde treba vise od mesec dana rada priprema za projekat mora da bude vrlo ozbiljna. |
2 članova zahvaljuje Dzordz za poruku: |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Sigurnost i poslovna politika... | LiquidBrain | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 11 | 06. 05. 2007. 02:25 |
Poslovna korespodencija | bluesman | e-Business | 7 | 07. 11. 2005. 02:42 |
Zanimljiva igrica | Zero-Cool | Opušteno | 0 | 27. 09. 2005. 14:19 |
Zanimljiva ponuda, posebno za developere | Ilija Studen | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 6 | 07. 09. 2005. 21:42 |