![]() |
#192 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Totalno zaboravih, pre neki dan Sloba na b92 u vestima ... navodno u narednih 6 meseci ce sve biti gotovo.
Bilo bi super da se Sloba javi ovde i posalje nam neke aktuelnosti oko .rs domena. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Slobodan Marković
Qualified
|
![]() Citat:
Dokumentacija za redelegaciju .yu i delegaciju .rs podneta je ICANN/IANA sredinom juna meseca. Očekujemo da upravni odbor ICANN odluči o oba zahteva sredinom ovog ili sledećeg meseca. Nakon toga .rs će biti upisan na root serverima tj. aktiviran na Internetu. U međuvremenu, RNIDS će pustiti na javnu raspravu pravila o registraciji .rs domena, uslovima za rad ovlašćenih registara, proceduri rešavanja sporova oko .rs domena i procesu inicijalne registracije .rs domena (tj. prelasku sa .yu na .rs i penzionisanju .yu). Svi pomenuti dokumenti, osim poslednjeg, su gotovi u formi nacrta, ali se čeka da i poslednji bude završen kako bi zajedno bili stavljeni na raspravu (jer raspravljati svaki pojedinačno nema baš puno smisla). Paralelno sa raspravom, konačnim usvajanjem dokumenata i potpisivanjem prvih ugovora sa ovlašćenim registrima, tećiće proces instalacije i testiranja automatizovanog sistema registracije (u skladu sa usvojenim dokumentima). Pošto sve to bude gotovo, a ja kapiram da će potrajati još nekoliko meseci, krenuće prelazak sa .yu na .rs. Tokom tog inicijalnog perioda registracije, prednost će, pretpostavljam, imati postojeći vlasnici .yu domena, državne insitutucije, vlasnici registrovanih žigova i poslovnih imena (firme/organizacije/preduzetnici/advokati/itd). Nakon toga (u 2008.), krenuće slobodna registracija .rs domena za sve ostale zainteresovane. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Web designer
Professional
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
![]() Citat:
Nemoj da me shvatis pogresno, izuzetno postujem tvoj rad oko ovoga, ali sticem utisak da se cela stvar previse zakomplikovala, pitam se da li je to moglo ikako jednostavnije. Ovako kako je najavljeno, realno je ocekivati da i 2009 godinu docekamo sa .co.yu domenima. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Slobodan Marković
Qualified
|
![]() Citat:
Mislim da je vrlo važno da svi dobiju mogućnost da se upoznaju sa novim pravilima, kao i da iznesu svoje predloge i sugestije pre nego što ona stupe na snagu. Takođe, potrebno je da se uspostavi novi sistem registracije, što podrazumeva instalaciju+testiranje novog softvera+hardvera i potpisivanje ugovora sa ovlašćenim registrima. Naravno, sve ovo može da počne tek pošto nam ICANN zvanično dodeli .rs domen, jer bismo bez toga samo pravili račun bez krčmara. :-) Delegacija .rs domena od strane ICANN predstavlja ključni milestone i mislim da će se posle toga stvari odvijati mnogo brže. Ako ti je za utehu, prosečni period koji prođe od odobravanja do puštanja u rad nekog top-level domena iznosi u proseku oko godinu-godinu ipo dana ...nekada i duže (pogledaj recimo najsvežije primere kao što su .eu, .mobi, .asia itd). Ja ne verujem da će ovo biti slučaj sa nama, jer je dosta stvari do sada već pripremljeno. Zato sam siguran da registracija .yu domena neće potrajati još dugo. BTW, svi .yu domeni koji budu registrovani do početka slobodne registracije .rs domena nastaviće da funkcionišu još koju godinu, posle čega će biti brisani, ali će registracija novih .yu domena prestati početkom slobodne registracije .rs domena. Pozdrav, Sloba |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
profesionalac
Professional
|
![]() ... ja postavi pitanje u vezi .me domena..
zna li iko dokle je dosla ta procedura.. ? na njihovom sajtu zadnje informacije su iz maja ??
![]() |
#198 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 339
688 "Hvala" u 178 poruka
![]() Hehe, sezona godisnjih odmora, narocito na Univerzitetu (CIS je njegov dio)... Vidimo se krajem avgusta, kolega
![]()
![]() |
#199 | |
Vladimir Aleksić
Certified
Datum učlanjenja: 10.07.2006
Hvala: 0
13 "Hvala" u 11 poruka
![]() |
![]() Citat:
http://www.vijesti.cg.yu/naslovna.ph...view&id=243998 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
ICT novinar / bloger
Datum učlanjenja: 14.09.2007
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
![]() |
![]() Malo offtopic, ali kakvo je stanje sa co.yu tj. .sr i .me domenama novim što se tiče registracije ako sam strani državljanin bez prebivališta u Srbiji/Crnoj Gori?
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Preporuka za .RS registar? | DejanVesic | Domain Name Service (DNS) | 25 | 20. 09. 2012. 13:53 |
Besplatna registracija .RS internet domena | Pedja | Web Hosting, web serveri i operativni sistemi | 33 | 23. 01. 2012. 14:21 |
Učešće SPC u izboru ćiriličnog Internet domena Srbije | nn.nn | Domain Name Service (DNS) | 86 | 08. 03. 2010. 18:20 |
RNIDS - Dan Registra nacionalnog Internet domena Srbije | stecko | IT događaji | 4 | 08. 03. 2010. 15:38 |