|
Oputeno Trenutak za pauzu - Ćaskanje.
Sponzor:
![]() |
![]() |
|
Alati teme | Način prikaza |
|
![]() |
#1 |
Damir Trninic
Expert
Datum učlanjenja: 22.04.2006
Hvala: 42
63 "Hvala" u 44 poruka
![]() |
![]() Ako sam pre 20 godina isao u Hrvatsku i pricao mojim maternjim jezikom i svi su me razumeli, cak i oni koji znaju samo svoj maternji jezik, i obrnuto, ako sam ove godine isao u Hrvatsku i pricao mojim maternjim jezikom i svi su me razumeli, cako i oni koji tamo pricaju samo svoj maternji jezik, i obrnuto, da li postoji smislena vrednost u cinjenici da smo pre 20 godina pricali zvanicni srpsko-hrvatski i hrvatsko-srpski, a danas pricamo zvanicni srpski i zvanicni hrvatski? Ja mislim da ne. Opet, siguran sam da i danas Dalmatinci bolje razumeju onoga iz Beograda nego nekog "gruntovcana" iz Varazdina, iako oni zvanicno govore jedan jezik.
![]() |
#2 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
![]() Citat:
E sad, moje pitanje je koja je razlika da li su u pitanju 2 jezika, ili su 2 dijalekta istog jezika? Kakvu to kvalitativnu razliku pravi ikome (osim nama dokonima koji palamudimo o tome). Ako vec ne pravi nikakvu prakticnu razliku, zasto onda ne bi bila 2 jezika, jednako je svejedno kao i da je jedan jezik. I jedno i drugo su na isti nacin politicki i ideoloski motivisani pogledi, samo suprotni... e sad naravno, za nauku je bitno da se sve moze izmeriti, pa je tako neko povukao liniju gde mu se ucinilo zgodno (i politicki podobno), pa sad imamo srpski i hrvatski i bosanski i crnogorski, kao sto je i Pluton prestao da bude planeta... big deal..
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done. Poslednja izmena od ivanhoe : 15. 07. 2009. u 00:19. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Vladan Zirojević
Grand Master
|
![]() Citat:
![]() Citat:
Jednostavno, ljudi koji ovo rade sto rade cine stetu prije svega svom narodu, vjestacki ga razdvajajuci od naroda sa kojima htjeli to ili ne dijele mnogo toga. |
||
![]() |
![]() |
4 članova zahvaljuje zira za poruku: |
![]() |
#4 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
![]() Što bre, ovo je baš kul ... sada svi kada kada pišemo CV možemo da napišemo da znamo bar 4 jezika
![]()
2 članova zahvaljuje nixa za poruku: |
![]() |
#5 | |
dinosaurus
Master
Datum učlanjenja: 29.12.2005
Hvala: 79
263 "Hvala" u 66 poruka
![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
![]() Poslednja izmena od Dragi Tata : 14. 07. 2009. u 16:08. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
expert
Grand Master
|
![]() tek da javim posto zivim u drugoj slovenskoj drzavi
![]() sto se tice onog JAT u bugarskoj je ono (nezavisno od vuka karadjica) takodje nestalo, i podelilo se na 2 slova: e i я млеко мляко (cita se mljako, ali l i j su odvojene foneme, nije kao srpsko љ.) ova prva varijanta je zvanicna, ovo drugo je dijalekt slova Ъ kao i Ь u bugarskom jeziku nemaju odnosa ka JAT-u a sto se tice teme - ne razumem se i ne mesam se meni licno ni iz dzepa ni u dzep ukoliko postoje foneme koje nemaju slova, ne vidim problem u tome sto je ovo uradjeno P.S. jel zvanicno pismo u crnoj gori latinica? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Siva eminencija
Grand Master
|
![]() Off Topic: Ne samo sto mzes da napises da znas najmanje 4 jezika, vec je vecina zivela i radila u najmanje 3 drzave ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 14.11.2008
Hvala: 142
129 "Hvala" u 67 poruka
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pukovnik u penziji
Grand Master
|
![]() Tačno... A zamisli kad BiH uđe u EU pa kad predstavnici svih konstitutivnih (TM) naroda zatraže dokumentaciju na "svom" jeziku....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 16.04.2009
Hvala: 0
7 "Hvala" u 6 poruka
![]() |
![]() Pisem poslovno pismo u CG, zna li neko gde mogu naci fontove za nova slova ili da se usudim da pisem bez njih?
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
kukicasta slova | GuitarMan | Sva početnička pitanja | 10 | 30. 01. 2010. 02:22 |
[ASP] Fckeditor i naa slova | Dachson | Sva početnička pitanja | 6 | 15. 03. 2008. 12:13 |
FPDF i nasa slova | vendi | Sva početnička pitanja | 0 | 11. 02. 2008. 12:18 |
mysql i nasa slova | staseprimate | Sva početnička pitanja | 17 | 06. 12. 2007. 13:56 |