17. 05. 2012. | #21 |
old school
Expert
Datum učlanjenja: 09.04.2009
Hvala: 80
72 "Hvala" u 46 poruka
|
Pored potrebnog znanja iz oblasti, potrebna je i, kako Set Godin kaže Otaka. Strast prema nečemu.
Set navodi osnivača http://www.starbucks.com/ -a, koji se obožavalac ispijanja kafica, i kako je mesecima sedeo u kafićima u Italiji, istraživao itd. Mnogi ljudi imaju, ili steknu ta saznanja bez knjiga, ali svakako treba pročitati bar npr. Plavu Kravu od pomenutog autora, ne vezano da li se radi o poslu od kuće ili u firmi, stvaranju proizvoda ili usluge, promovisanju političke stranke ili vere, ili samo tražite posao, zapažanja u knjizi će svakom pomoći da bude zapažen u svojoj namero, obzirom da je gospodin, jedan od najvećih stručnjaka za marketing danas. |
17. 05. 2012. | #22 |
xyz
Grand Master
Datum učlanjenja: 25.10.2006
Hvala: 87
346 "Hvala" u 163 poruka
|
Ae ispočetka
Kažeš da možeš 3 godine da ulažeš 500 EUR mesečno, a ukupno u taj biznis uložiš 18.000 EUR. Ako kažeš da misliš da imaš soft skills i više te zanima project management i neka non-tech (sales?) priča, zašto ne bi sa nekim studentom-partnerom radio na softverskoj ideji koja bi ti posle 3 godine donela taj relativno mali iznos. To ti je opcija koja ima malo rizika, a jedino je moguća finansijski jer ima šanse da ga zaposli neka velika firma, mada takvi ti i nisu korisni partneri. Nekog junior programera sa kapacitetom bi mogao svojim koučingom mogao oblikovati. Što se tiče ideje, pretpostavka je da u naredne 3 godine bilo šta u mobile svetu ne može da mnogo promaši. /* uvek možeš i da digneš cash kredit pa da vraćaš 500 EUR mesečno, ali za to bi trebao da već imaš neki plan */ |
"Hvala" srdjan za poruku: |
17. 05. 2012. | #23 |
Diskutabilni diskutant
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.04.2006
Hvala: 36
103 "Hvala" u 74 poruka
|
@Srdjan
Dobra ideja, hvala. Radije bih da mi neki iskusni radi pola radnog vremena provereno i da "agile" izbacujemo brzo neke stvarcice nego da se student uci i uradi stvar diskutabilno. U svakom slucaju dobrano cu da razmislim o ovome mislim da si rekao pravu stvar. |
17. 05. 2012. | #24 |
član
Certified
|
Ovo je sjajna tema i nesto sto veliki broj ljudi smislja i premislja. Posto si dobio vec dosta dobrih sugestija, evo sta ja mogu da dodam.
Prvo, probaj vise stvari, nesto ce da upali i bices pametniji posle toga. Drugo, vidi sta te interesuje i organizuj to u categorije, tako da mozes da planiras sa veceg nivoa apstrakcije. Trece, sve se menja, tako da za godinu dana ce biti nesto drugo aktuelno nego sto je sada, neko je rekao da gotovo sve mobilno ce biti aktuelno i to je istina, sto ne znaci da moze da ti propadne ideja. Ima dosta dobrih knjiga na temu, vrlo je lako izgubiti se citajuci ih. Ja trenutno citam $100 Startup, sa konkretnim primerima life-style business-a, sto je otprilike ono sto ti hoces. "4 hour work-week" je biblija, a takodje dobra knjiga je "Start Small, Stay Small". |
17. 05. 2012. | #25 | |
old school
Expert
Datum učlanjenja: 09.04.2009
Hvala: 80
72 "Hvala" u 46 poruka
|
Citat:
Off Topic: Postoje li izdanja na srpskom?. Neki link |
|
17. 05. 2012. | #26 | |
Diskutabilni diskutant
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.04.2006
Hvala: 36
103 "Hvala" u 74 poruka
|
Citat:
Recimo da zelim da radim aplikaciju nije bitno da li je iphone/web/desktop sta mislite kakve su mogucnosti da se nekim od programera udje u deal gde bi plata bila nesto para i nesto procenta (mesecni budzet vec znate). |
|
17. 05. 2012. | #27 | |
Domagoj Horvat
Expert
|
Citat:
Znam da to zvuci kao floskula, ali ako se vec bavimo teorijama posla onda je jedna stvar vrlo jednostavna: profit donosi stvar koja ima vrijednost. Kome donosi profit? Svima. Tko je zainteresiran za nju? Svi. Govorim to iz razloga sto sam primjetio opcenito da postoji neka svijest o tome da 'meni kao nekom tko nesto razvija netko (investitor) daje novac'. Nista on meni ne daje. On investira u svoj profit. Stoga, iako se ovo cini kao nevazna stvar i puko teoretiziranje, poanta radi koje to govorim jest: nije stvar naci nekog tko ce biti voljan 'raditi za malo para' (jer to povlaci neke zakljucke i o kvalieti, itd...) vec nekog dovoljno pronicljivog tko ce shvatiti mogucnosti (pod preduvjetom da imas dobar projekt, jasno). Ovo ti vec samo po sebi govori gdje trebas ici s dobrim projektom, a to je tamo gdje je lova, a ne gdje je know-how nesto isprogramirati. Jedini tko je u cijelom lancu nezamjenjiv si ti (ako imas dobru ideju), sve ostalo su alati ostvarenja, a njih je koliko i ljudi koji se tim poslom bave (financiranjem i programiranjem, u ovom slucaju). sorry na malom teoretskom kutku, na pauzi sam od programiranja
17. 05. 2012. | #28 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
kad ste vec presli na teoriju, danas procitah ovo, cini mi se kao jako dobra i jednostavna podela prioriteta http://tomasztunguz.com/2012/05/17/y...-3-priorities/ (ima samo jedan pasus texta, nije uobicajena startup smaracina)
18. 05. 2012. | #29 |
xippster
Master
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 102
138 "Hvala" u 84 poruka
|
ne mora se raditi za malo para. zavisi je kako gledas na stvari
ako se odlucujes na aplikacuju bolje je da steknes par meseci pare dok ne ispitas trziste i konkurenciju, napises funkcionalnu specifikaciju aplikacije za koju si se odlucio i nadjes deva/tim koji ce da ti to napravi za 3-4-5k sto je sasvim pristojna suma... btw te pare dajes iz rata posle se il ganjas sa investitorima, il sam ulazes, il nesto vec. mozda da taj startni proizvod napravis konacan (kao knjiga) cisto da vidis kako stoje stvari, ako fejlujes zasto fejlujes... itd. sad si investitor, sad si sa druge strane |
18. 05. 2012. | #30 |
xippster
Master
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 102
138 "Hvala" u 84 poruka
|
sedi jedan
salu na stranu 99.9% it/biz literature je na eng Poslednja izmena od xippi : 18. 05. 2012. u 03:22. |
|
|