01. 01. 2007. | #21 |
Domagoj Horvat
Expert
|
Off Topic: Ilija, mozes li ovaj primjer izdvojit u poseban topic, da covjeku ne umlacujemo ovdje, i malo ga detaljnije objasnit? sta tu sta i kako radi?
01. 01. 2007. | #22 | |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Citat:
Pad performansi postoji, ali on je smešan. Par desetina (stotina?) puta je manji nego recimo odluka da ne koristiš opcode cache.
activeCollab - Project Management and Collaboration Tool iz domaće kuhinje | area51.rs - Blog Poslednja izmena od Ilija Studen : 01. 01. 2007. u 17:08. |
|
01. 01. 2007. | #23 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
zapravo ako se koristi Smarty cache, onda perfomanse mogu da se solidno poboljsaju za vecinu stranica, jer se sluze prakticno staticne strane (zavisi naravno koliko delova strane je namesteno da se ne keshira..).
02. 01. 2007. | #24 | |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 18.11.2006
Hvala: 0
16 "Hvala" u 10 poruka
|
Citat:
Da se razumijemo -- nemoj molim te miješati raspravu o tome trebaju li templatei uopće s raspravom o tome trebaju li templatei imati svoju vlastitu sintaksu ili pak koristiti PHP. Stvar je vrlo jednostavna: a) templatei su odlična stvar i treba ih apsolutno koristiti b) nijedna sintaksa templatea osim samog PHP-a nema smisla Dalje diskusije više nema. Ionako ćete svi kad-tad doći do istog zaključka. |
|
02. 01. 2007. | #25 | |
novi član
Datum učlanjenja: 30.12.2006
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Citat:
ali niko mi jos nije odgovorio na to kako bez templejta elegantno resiti banded reports (sa header, footer i detail bandovima, sumama, prosecima, brojanjem) itd itd.. jedna dobra templating klasa to resava sa par linija koda i prostim templejtom, a ako se samo koristi html templejt sa php kodom u sebi umesto templating klase onda tu ima dosta da se kodira... zar nije sustina OOP u encapsulation i code-reusability ? poz UncleBlob |
|
02. 01. 2007. | #26 | |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Citat:
Report alati po meni nemaju previše smisla za webdev zbog dinamike jezika i prirode browsera. Osoba koja intenzivno radi na generisanju izveštaja može napisati par funkcija, eventualno klasu za baratanje izveštajima, ali ne vidim zašto bi tako nešto bilo sastavni deo template enginea. Neke stvari iz desktop development sveta jednostavno gube smisao na webu (kao i obrnuto).
02. 01. 2007. | #27 | ||
old school
Expert
Datum učlanjenja: 30.04.2006
Hvala: 39
48 "Hvala" u 28 poruka
|
Citat:
Citat:
Na primer, meni za moje projekte, savrseno odgovara sto templete engine (smarty) nema istu sintaksu kao php, i to sto mogu da kontrolisem sta implementator dizajna ima na raspolaganju. Mislim da je bluesman to pomenuo, ali sta kad ja zelim da omogucim krajnim korisnicima da menjaju templejte (npr. kroz admin panel)? I zamisli reguje se nekako neki zlonamerni korisnik. Sve ce da ti pobrise... Ako ti je odgovor da napravim parser sa explicitno dozvoljenim F-ijama i slicno, onda bi mi bilo bolje da uzmem template engine koji nema php sintaxu. I onda tvoja izjava prestaje da vazi... |
||
02. 01. 2007. | #28 |
novi član
Datum učlanjenja: 30.12.2006
0 "Hvala" u 0 poruka
|
ma da, sve su to vrlo pompezne tvrdnje tipa :
"ja znam da sam u pravu, a vi, ko vam je kriv kad niste... shvaticete jednog dana..." ja uopste ne tvrdim da sam u pravu, samo tvrdim da je po meni templating ipak potreban, zato sto ja zelim da klasa sve radi za mene... kada je jednom napisem necu nista vise da programiram. to je deklarativno programiranje: kazes klasi STA DA RADI, ne i KAKO DA RADI. to je mozda malo preuvelicavanje, ali ima smisla... ja necu da u templejtu programiram u PHP-u. tu samo spucam LOGIKU i podatke a templating klasa napise PHP kod. po meni je to dodatni nivo apstrakcije koji malo uspori stvari ali olaksa meni zivot. (danasnja serverska snaga sve to moze lepo da proguta...) kome to ne odgovara.. postujem i razumem. meni je tako lakse... ali ako sutra shvatim da nisam bio u pravu, odmah prihvatam ono sto je bolje... nema tu sujete... covek (programer) mora uvek da uci i da ispravlja greske koje je juce pravio... ali govoriti "vi svi nemate pojma, ja sam upravu..." to je stvarno prepotentno... .. a sto se tice toga da dizajneri moraju da uce templating sintaxu, to po meni nije potrebno... oni samo dizajniraju HTML, a programer ubacuje template logiku u templejt... (dodaje skrivene tagove, tokene, petlje itd) to je po meni pravi pristup... to nikako ne treba da radi dizajner... .. uglavnom, ja nastavljam svojim zacrtanim putem: ubacicu caching u svoju templating klasu kao i jos neke stvari. podici cu sajt sa nekim sarenim lepim primerima da demonstriram mogucnosti klase... ako neko hoce da se ukljuci u razvoj neka se javi... siguran sam da ce klasa koristiti svima nama koji su jos u pecinskom dobu i koriste templating engine... ne zelim da to bude konkurencija Smarty-ju vec alternativa... sto se tice ovog topika: moram da priznam da je ovaj forum vrlo ozbiljan i da je diskusija konstruktivna bez vredjanja i nepotrebnog prepucavanja... svaka cast ljudi! mislim da cu da oladim EliteSecurity do daljnjeg (bar sto se tice PHP-a)... zasto za ovaj forum nisam pre saznao.? apelujem na moderatore da popularizuju forum kod domacih developera (i iz regiona) na ovaj ili onaj nacin... poz Uncle Blob |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Traži se, profesionalna programerska tvrtka PHP5/MySQL/smarty template engine/ | jurman | Poslovne ponude i zapošljavanje | 0 | 19. 02. 2007. 12:22 |
Domaci Direktorijumi ? | [nq] | Marketing i SEO | 9 | 06. 09. 2006. 23:13 |
Smarty za PHP5 | bluesman | PHP | 5 | 08. 08. 2005. 23:19 |
Xtra lite AJAX color picker | WinterMute | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 8 | 04. 07. 2005. 10:15 |