17. 03. 2010. | #21 |
Dejan Grujic
Professional
Datum učlanjenja: 29.09.2005
Hvala: 9
64 "Hvala" u 40 poruka
|
Zašto je potrebno gledati HTTP header-e?
- da vidiš koji ContentType se vraća, ako vraćaš npr. neki custom pravljeni Excel ili pdf fajl - da vidiš da li server kompresuje sadržaj - najlakši način da debaguješ probleme sa kukijima - ili kako radi redirekcija Ok, ako praviš vanila web sajt, možda ti ni ne treba. Možda je moj pogled iskrivljen "malo" složenijim sajtovima koji se prave u firmi u kojoj radim. Mnogo je problematičnije ono drugo što sam pomenuo, što mnogi ljudi ne znaju koliko tačno ima requestova kad imaš html stranu sa 3 slike na sebi. Možda je to do Asp.Net-a koji omogućava da se dosta toga napravi drag&drop i sa minimalnim kodiranjem. Imao sam na razgovoru ljude koji su završili fakultet i radili godinu-dve u Asp.Net-u a nisu znali odgovor na to pitanje. Doduše nisu ni tražili 2k evra. A što se tiče veb mastera, ako ih tako nazovemo, ništa ih ne potcenjujem - to što oni znaju je sasvim dovoljno da se završi veliki broj projekata. |
17. 03. 2010. | #23 |
I'm a PC too.
Wrote a book
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
|
@Gruja: iskreno, ja bih pre pitao čoveka kako bi saznao koliko zahteva ima na takvoj stranici (ili kako da vidi header, itd). Ako to ne ume da odgovori, e onda jeste veći problem :-)
Commercial-Free !!! Poslednja izmena od degojs : 17. 03. 2010. u 22:35. |
17. 03. 2010. | #24 |
expert
Grand Master
|
(ako iskljucimo licni sajt)
tokom godina oko 90% koda je from scratch koristim smarty i poneki lib u poslednje vreme se procenat gotovog koda povecava (uglavnom poneki projekat sa FW za test, ali i WP (i kompanija) tu i tamo) ili me sve vise mrzi ili sve vise cenim svoje vreme - kako god |
18. 03. 2010. | #25 |
Pilece krilce(reš)
Master
|
slicno...skoro sve od pocetka. No, u poslednje vreme, valjda zbog kolicine napisanog koda, koristim svoj cms i i samo eventualno malo prilagodim neki modul. Mada - dosta mi je polako. Toliko toga vec radjeno, malo ima novih kreativnih elemenata - sve mi se svede na kombinacije vec vidjenog.
Od biblioteka koristim jquery..i to je to rekla bih Editor - dzaba...i dalje ne mogu da se odlepim od HS-a Moracu nesto za svoju dusu (cim se smanji malo kolicina posla i resim neke stvari)..onako...da si pustim masti na volju |
18. 03. 2010. | #26 |
Banned
Knowledge base
Datum učlanjenja: 01.07.2005
Hvala: 206
140 "Hvala" u 89 poruka
|
90% koda pisem od nule. Imam svoj framework koji sam svojevremeno razvio i u njemu radim sav razvoj.
Koristim 3rd party klase i biblioteke za npr rad sa slikama, smarty, u vecini slucajeva za parse xml-a itd. (npr zadnja 3rd party klasa je bila za prosirivanje native gnupg klase). Poslednja izmena od cvele : 18. 03. 2010. u 10:05. |
18. 03. 2010. | #27 |
old school
Expert
Datum učlanjenja: 30.04.2006
Hvala: 39
48 "Hvala" u 28 poruka
|
Identicno ka cvele. Od gotovih stvari koristim smarty, ckeditor, swift mailer, htmlpurifier, image thumbs klasu. I jos par sitnica.
A imam svoje aplikacije i metode rada |
18. 03. 2010. | #28 |
Pukovnik u penziji
Grand Master
|
Ja sam čak i računar sam pravio... lemilicu i polako...
|
6 članova zahvaljuje mangia za poruku: |
18. 03. 2010. | #29 |
član
Certified
|
Sve zavisi kakav je projekat. Kada se koncepcija projekta poklapa sa već nekim gotovim rešenjem, a da je pritom to rešenje proširivo i dokumentovano(wp, drupal...) onda ne vidim ni jedan razlog zašto bi se pisalo od nule.
Sa druge strane, kada je projekat priča za sebe, tada mi je mnogo lakše i brže da ga baziram na nekom frameworku. Inače, ježim se od budženja raznih cms-ova da rade ono zašta nisu predviđeni. |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Facebook - lokalni korisnici | zira | Web aplikacije, web servisi i software | 11 | 24. 10. 2007. 20:04 |
Korisnici, zadaci i multiple assignees | Ilija Studen | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 13 | 26. 08. 2007. 02:05 |