09. 07. 2007. | #21 | |
Boris
Grand Master
Datum učlanjenja: 01.12.2005
Hvala: 5
156 "Hvala" u 2 poruka
|
Citat:
Perl je tipican predstavnik swissarmicus knifus porodice jezika, i kao takvog ga koristim 90% vremena. Kad se radi veci projekat, u igri je mnogo vise od puke sintakse i toga koliko je jezik zgodan za pisanje hackova, sto znaci da svaki ozbiljan projekat moze da se odradi u svakom jeziku. Najbolje je poznavati vise jezika, pa koristiti onaj koji je najbolje prilagodjen konkretnom zadatku.
09. 07. 2007. | #22 |
dinosaurus
Master
Datum učlanjenja: 29.12.2005
Hvala: 79
263 "Hvala" u 66 poruka
|
Generalno, jezike treba učiti da bi smo postali bolji programeri. Mene su npr. Haskell i Erlang naučili tehnikama programiranja koje ranije nisam koristio u C++u, C#u i ostalim jezicima koje koristim manje-više redovno.
|
09. 07. 2007. | #23 |
Psychedelictrance freak
Wrote a book
|
@dinke
Pitanje koji si postavio sam i ocekivao od tebe I donekle si u pravu kada kazes zasto bih to radio ... Ali, pomenuo sam vec da imam ceste susrete sa ovim jezicima ali ih ne znam dovoljno dobro, zato i zelim da jedan "savladam". Ono sto radim sa njima moze i u PHP-u (u kojem i radim vecinu stvari) ali jednostavno mislim da nije stvoren za neke stvari koje se ticu administracije i siguran sam da postoje delovi web aplikacija koje bi mnogo bolje (stabilnije) radile u Perl-u/Python-u (neko iskusniji ce ovo verovatno da detaljnije objasni). Sa druge strane ucenjem jos jednog jezika, prosiricu spektar svojih mogucnosti a i ujedno mogu da naucim neke nove stvari. Iskreno, jeste da trenutno sa PHP-om (pored security-a) zaradjujem novac i da mi je u njemu sve mnogo lakse napraviti ali mi se cini da je kao neka igracka ... previse brzo se uci i sve je dozvoljeno (jbg poceo sam sa C-om). Btw, mnogo sam mlad ... mogu da isprobavam jos puno (usput kad imam vremena programiram i u C#) Da se vratimo na moj problem ... Sintaksa Pythona mi se sve vise ne svidja, nervira me sto ce da menjaju mnogo toga u v3, sve varijable su iste (nema prefiksa kao kod Perl-a), Perl-ov kod je kraci i prihvata exibizicije, konzola mi i nije previse potrebna, nije mi potreban visual, ... izgleda da Perl vodi Razmislicu jos malo pa vam javljam sta sam odlucio ...
10. 07. 2007. | #24 | ||
član
Certified
|
(oblačim azbestno odelo )
Citat:
A što se tiče Py3K, upravo gledam compatibility page i ... 90% mog koda (a ima ga podosta i sa "egzibicijama") će raditi bukvalno bez izmene, ostalo - taman će me naterati da, konačno, dovedem te delove u red. IIRC Perl 5 <-> 6 imaju drastično veće razlike nego Python 2.x <-> 3K. A, što se tiče egzibicija, ako ih hoćeš onda ti ne preostaje ništa drugo nego pure C, sve ostalo je .... Ako već tražiš jezik za sysadm i još ponešto, probaj da pogledaš (pročitaš) deo stdlib-a dotičnih, IMHO veći deo vremena ćeš ionako provesti čitajući svoj, ili tuđi kod, nego pišući novi. Kada sam morao da se vraćam nekim povećim parčićima koda pure C mi je delovao daaaaleko čitljivije neko neki od Perl ili čak PHP kodova BTW jedan od razloga mog "navlačenja" na Python je baš stdlib, imaš skoro sve što ti na pamet padne već uz sam jezik, odlično dizajnirano i što je najbitnije vrlo čitljivo napisano tako da je ponekad lakše pogledati src lib-a nego kopati po doc. Citat:
Off Topic: Ne možeš da napišeš ZX Spectrum emulator :P Perl i Python imaju barem po jedan Tačnije, nisam video neki pristojan gfx lib za PHP (nije da sam tražio) Perl ima ___________ (popuniti), Python ima PyGame i SDL wrapper. Poslednja izmena od Ilija Studen : 10. 07. 2007. u 00:59. |
||
10. 07. 2007. | #25 |
Psychedelictrance freak
Wrote a book
|
Odlicno, jel mogu da zamolim za jos malo "advokatisanja" da bih uskoro mogao da izaberem novi jezik ... Hvala.
10. 07. 2007. | #26 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Stvarno ne znam šta očekuješ od ove teme? Jednoglasan odgovor ili? LB ti dade dobar savet - nauči oba. Rešen problem.
10. 07. 2007. | #27 |
Psychedelictrance freak
Wrote a book
|
Nemam vremena a ni potrebe (nijedan nije revolucionaran u odnosu na drugi) da naucim oba, lepo cu da procitam komentare iskusnijih (u koriscenju ovih jezika) i onda cu na osnovu tih zakljucaka, svojeg istrazivanja i potreba da izaberem ...
Ako neko ima jos nesto da doda neka slobodno uradi to, bicu veoma zahvalan ...
10. 07. 2007. | #28 | |
Boris
Grand Master
Datum učlanjenja: 01.12.2005
Hvala: 5
156 "Hvala" u 2 poruka
|
Citat:
Najvaznije je da probas oba i vidis u kom se vise osecas "kao kod kuce" - to ti je najjaci argument. Jezik na ciju logiku ne mozes brzo da se naviknes ti nikad nece biti "the one"... Ali ajde, kad smo vec kod toga. Mnogo je vise ljudi preslo za Perl na Py. Razloga je mnogo, npr: cistiji kod, "standardniji" stdlib, bolji OO... Perl mozda kaska iza vremena, ali ce i to biti ispravljeno u nekoj, nadajmo se, skorijoj buducnosti, kada se Perl 6 konacno pojavi.
10. 07. 2007. | #29 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
iz mog iskustva jezici se ne uce tako sto ti "odlucis" da naucis taj i taj jezik... tako se uci sintaxa, sto je samo mali pocetni korak (naravno neophodan), a pravi i najbolji nacin da se nauci jezik je da dobijes posao da popravis/prepravis/napravis nesto u datom jeziku (i da naravno bude gotovo za juce) i onda se zabijes u kod i provaljujes sta, kako i gde..
tako da u tom smislu, nauci sintaxu za i python i za perl (i za ruby), pa pusti vreme da ucini svoje... kako budes radio stvari, okrenuces se onom jeziku sa kojim imas vise posla i koji ti je korisniji, i njega ces da provaljujes dublje...
10. 07. 2007. | #30 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
Kôd:
c:\unix\find . -name *.htm -ok perl -p -i.BAK -e "s/search_term/replace_term/g" {} ; takodje ne radi se samo o pisanju novih skripti, nego i o tome da vec postoji jako mnogo sistemskih skripti napisanih u perlu (npr. make) pa je zgodno umeti da se snadjes sa tim... naravno isto vazi i za python i za php, svaki od njih ima svojih prednosti, fora je znati vise jezika i primeniti onaj koji najbolje lezi datoj situaciji
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Literatura za Perl? | Karenski89 | Programiranje | 6 | 02. 08. 2010. 23:33 |
PERL Knjiga | Blood | Sva početnička pitanja | 4 | 05. 05. 2008. 21:22 |
Iz C u Perl | MorenoArdohain | Programiranje | 0 | 13. 11. 2006. 21:45 |
Perl - Problem sa instalacijom skripte / putanjom perl-a | bokacbl | Programiranje | 8 | 04. 06. 2006. 19:56 |
python:django novi python web framework | nesh | Web aplikacije, web servisi i software | 12 | 30. 03. 2006. 00:22 |