31. 05. 2006. | #31 |
Moderator
Expert
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 10
40 "Hvala" u 20 poruka
|
Dizajn Nielsenovog sajta je funkciji postavljenog koncepta, svrhe i cilja, i to što "nema dizajn" je dizajn. Po nekima nedostaje mu "CSS ljuštura", ali je i CSS ZenGarden bez ljušture "čitljiv" - upotrebljiv (baš kao i ovaj Jakobov).
31. 05. 2006. | #32 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
ono sto mu ja zameram je da nema svu upotrebljivost koju bi mogao (i trebao s'obzirom na Nielsonov renome) da ima...
da ponovim opet text se razvlaci na 100% sirine, i na mom wide-screen monitoru je jako tezak za citanje, sto je po meni veliki propust. Takodje upotreba ovih tunjavo zuckastih boja da se istaknu delovi je problematicna jer na lose kalibrisanim monitorima sa previsokim kontrastima (citaj TFT sa fabrickim podesavanjima) su te boje jako lose vidljive, izgledaju kao fleka na ekranu. Po svemu sto on sam prica ocekivalo bi se da ce pre koristiti jako kontrastnu shemu.
31. 05. 2006. | #33 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Na stranu beskrajna priča o dizajnu (ili nepostojanju istog) Nilsenovog sajta, kao ni to da li je on uvek u pravu ili ga je vreme pregazilo.
Njegova misija nema puno veze s tim... On je tu da bi uputio veb profesionalce na inženjerski pristup usability-ju, to jest da ukaže na to da je koristivost (usability) nešto vrlo opipljivo i merljivo, nešto čemu treba posvetiti pažnju i vreme, a ne nešto što dolazi sâmo, sa dobrim dizajnom. Inače, zeleno-plava knjiga se zove Dizajn funkcionalnih veb-strana i dobar deo nje jeste zastareo, ali je veći deo još uvek aktuelan i greške na koje on ukazuje se još uvek često provlače. |
31. 05. 2006. | #34 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Ja se suzdržavam da pričam o JN pošto sam sve što mislim već rekao nekoliko puta pa ću se ponavljati, samo da dodam da se uglavnom slažem sa "ima dobrih ideja i kvalitetnih usability analiza ali ima i teškog lupetanja".
31. 05. 2006. | #35 |
Predrag Supurović
Grand Master
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Hvala: 3
200 "Hvala" u 12 poruka
|
Najvaznje je to da Nielsen isprovocira da ga ljudi citaju i da razmisljaju o tome sto pise.
Slagali se sa njim ili ne, vazno je da obracaju paznju na juzabiliti.
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Sinhronizacija baza [MSSQL 2005] | dee | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 9 | 13. 09. 2009. 15:48 |
MSSQL 2005 Express i UTF-8 | Nick | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 4 | 18. 09. 2006. 23:06 |
Gde podvući crtu sa prikazivanjem grešaka | bluesman | Programiranje | 23 | 02. 08. 2006. 16:03 |
2005. g. 0.5 miliona EUR za oglašavanje u Srbiji | Dragan Varagić | Marketing i SEO | 4 | 08. 05. 2006. 10:03 |
Sumiranje 2005 | bluesman | Opušteno | 3 | 31. 12. 2005. 01:02 |