|
Programiranje Java, Perl, VB, ASP, .NET, C, C++, Pascal, Delphi Sponzor: |
|
Alati teme | Način prikaza |
12. 04. 2012. | #31 |
profesionalac
Professional
|
Ja obično radim validaciju u kontrolerima, a svakako izbegavam da ponavljama kod.
Mislim da je najbolje da sama definicija validacije bude u samim modelima, koji će sami sebe da validirati pre save() metode. |
12. 04. 2012. | #32 | |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
Naravno, sam proces validacije radi zasebna klasa, model samo pozove odgovarajucu metodu. Sad kad su dodati mix-ins u php to ce biti jos lepse za pravljenje.
12. 04. 2012. | #33 | |
Domagoj Horvat
Expert
|
Citat:
ovo, recimo, pricam iz konteksta .NET gdje je zgodno jednom napraviti dll s modelom i ne pipati ga vise (za razlicite implementacije) iako ni u phpu nije nista sustinski drugacije. slozis model za npr cms i kasnije samo vozis front-end implementacije dio kojih je i neki validation rules mehanizam. model ne pipas. naravno, ovo sve nema smisla ako reuse nije ozbiljan zahtjev jer je lakse promijeniti model na 2 implementacije nego ceprkati ovako. ali kad se dogadja slucaj od 50 instalacija, puno je ljepse imati jedinstven model i 50 front-endeva nego svakog po 50 (pa jos ne daj boze i verzija baza)
12. 04. 2012. | #34 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
To su dodatne provere koje se onda urade u kontroleru isto kao npr. ono da li je kliknuto I agree. Ali model treba da brine o konzistenciji podataka koji idu u bazu, a to se ne menja ako se ne menjaju tabele (ili ako se drugacije cuvaju podaci onda fajlovi ili sta vec).
Ne kazem ja naravno da mora ovako ili onako, ali meni je zgodnije ovako, jer tako imas manje koda o kom moras da brines...
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done. Poslednja izmena od ivanhoe : 12. 04. 2012. u 15:26. |
12. 04. 2012. | #35 | |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
Po meni treba ovako: Kôd:
public function addUser($data) { // $data validacija $this->db->insert(... whatever here .. ); } a ovo sa 17 parametara funkcije ne bih sada komentarisao osim da je to loša praksa
|
|