|
Sva početnička pitanja Sva početnička pitanja bi trebala da se postavljaju u ovom forumu, a ako se pretvori u kvalitetnu diskusiju interesantnu svima - prebacićemo je u odgovarajući forum. Molimo "znalce" da ne omalovažavaju početnike, ako žele da pomognu svi ćemo biti zahvalni, ako ne žele, neka preskoče ovaj forum. |
|
Alati teme | Način prikaza |
29. 06. 2007. | #31 |
Predrag Supurović
Grand Master
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Hvala: 3
200 "Hvala" u 12 poruka
|
Jesam ja
Inace se slazem sa misljenjem da i u ucenju programiranja postoji neki redosled koji je bitan pa ga treba ispostovati.
29. 06. 2007. | #32 | |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Citat:
Kad učiš novi (svetski) jezik, da li prvo učiš imenice, pa onda glagole, ili možda prvo veznike jer su najkraći? Python omogućava da se paralelno (kako jedino i valja) uče koncepti struktuiranog, objektnog i funkcionalnog programiranja. Umesto da ljudi prvo nauče C, pa onda kad pređu u C# klase nazivaju Mika i Žika (govorim iz iskustva) i u njih samo trpaju statičke metode. |
|
29. 06. 2007. | #33 |
profesionalac
Professional
|
Predlazem neki skript jezik tipa Python, Ruby, mozda cak i PHP, sto da ne.
Manje ce ga smoriti nego neki tezi jezik, a opet ce osetiti kako je to programirati i nauciti vazne osnove.
29. 06. 2007. | #34 |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 31.05.2007
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Jos jedan glas za Scheme (veoma lak za ucenje), dok ne shvatis osnove programiranja. A posle sve zavisi od toga sta zelis da radis. U svakom slucaju bolje je poceti sa nekim ne OO jezikom.
|
29. 06. 2007. | #35 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 15.06.2005
Hvala: 12
12 "Hvala" u 11 poruka
|
Vid' stvarno, covek se 'ladno nije javio jos od pocetka teme.... A mozda ju je i izgubio, s obzirom da bi splitovana.... Sta znas, pocetnik... :-)
Nego, ja ne vidim zasto se oko ovoga vodi ovolika polemika... Ok, svi imamo afinitete, svi imamo svoje "ljubimce", ali sam ubedjen da je preko 95% nas pocelo i radilo na Pascalu. Koliko god mi voleli da pametujemo (opinion is like an a$$hole, everybody has one), ipak je realnost malko drugacija. Cak i ako mislimo da smo po skolama ucili stvari koje "nemaju smisla", nadam se da svi uvidjaju koliko je opsta slika u sustini tu bila bitna. Covek je u pocetnickom forumu trazio da programira, dakle osnove. Kad predjes Pascal/Basic, onda dalje na C/Javu, pa dalje, k'o u skoli. 'de ga bre bacate na PHP i slicne (iako trazi web), da necete mozda i instaliranjem apacha da se bavi, pa protokolima, 300 cuda...? Nesumnjivo je da ovde ima mnogo strucnjaka, a i oni su kanda zaboravili kako su se tu stigli. Nije sve u sintaksi i "lakoci programiranja". Stvar je u shvatanju, a tome zna se sta nas je naucilo. Tu je (za apsolutnog pocetnika!) Pascal vrh, imho. |
29. 06. 2007. | #36 |
novi klan
Professional
Datum učlanjenja: 03.02.2007
Hvala: 43
427 "Hvala" u 50 poruka
|
pascal je mozda dobar za ucenje (ja sam imao tu srecu da nisam nikad morao da ga ucim) ali kad dodje do konkretne primene, onda je potpuno beskoristan. bar ja nisam cuo da je neko koristio pascal za bilo sta iole ozbiljnije. ako vec ima mogucnost da bira, bolje da izabere nesto sto ce moci i prakticno da iskoristi?
|
29. 06. 2007. | #37 | |
majstor
Wrote a book
|
Citat:
I interesuje me koji su to 'konkretni' primjeri koje pascal nije mogao da rijesi? Ja sam cak u tadasnjem DOSu napravio svoje graficke biblioteke, koriscenjem bitmapa za slike, koristenjem VESA grafickog moda i sve je to fino i brzo radilo (naravno da sam koristio i nesto assma za punjenje graficke memorije). Mislim da nema potrebe da se pljuje po bilo kom programskom jeziku jer mislim da su svi oni imali ili imaju svoje 'mjesto pod suncem'. |
|
29. 06. 2007. | #38 |
novi klan
Professional
Datum učlanjenja: 03.02.2007
Hvala: 43
427 "Hvala" u 50 poruka
|
nisam rekao da je beskoristan u smislu da ne moze da resi neki problem, nego u smislu da ce tesko naci prakticnu primenu tog znanja. koliko su trazeni pascal programeri?
i daleko od toga da sam imao nameru da pljujem... |
29. 06. 2007. | #39 |
Vladan Zirojević
Grand Master
|
Ja sam kao i vecina spektrumasa kao klinac poceo sa Bejzikom, kasnije masincem i C-om (ako se neko sjeca HiSoft kompajlera ), a kasnije Paskal i tako dalje.
Kada sam htio da krenem da ucim "nesto ozbiljnije", dvoumio sam se izmedju C-a i Paskala i jedan iskusniji prijatelj programer iz Trebinja mi je pametno rekao: ne lomi glavu, uzmi bilo koji, bitno je samo da ga stvarno ucis i naucis. @japan: cika Virt napravio Paskal takvim kakav je upravo da bi bio pogodan kao jezik na kome ce se ljudi uciti programiranju. Dakle ne komercijalna upotreba, vec da nauci djecu kako programirati. Poslednja izmena od zira : 29. 06. 2007. u 23:11. |
29. 06. 2007. | #40 |
majstor
Wrote a book
|
@japan: stef bi da uchi, nije rekao da hoce da odmah pravi pare. A ja sam rjesavajuci zadatke u pascalu dogurao i do saveznog takmicenja u programiranju. Znaci, naucio programirati i onda otishao da zaradjujem pare.
Uostalom, bitno je nauciti programirati, shvatiti srz, a jezik, okruzenje je stvar ukusa, situacije i potrebe. |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Koji jezik da koristim za pristup bazi? | biske | Programiranje | 10 | 08. 09. 2008. 13:12 |
Koji si programski jezik? | BluesRocker | Opušteno | 23 | 05. 09. 2008. 14:47 |
Chat sa ljudima koji uce neki jezik | djoca | Linkovi | 4 | 26. 11. 2006. 12:22 |
Koji markup jezik za CMS? | Dušan Dželebdžić | Planiranje i usability | 7 | 11. 02. 2006. 01:50 |