|
Sva početnička pitanja Sva početnička pitanja bi trebala da se postavljaju u ovom forumu, a ako se pretvori u kvalitetnu diskusiju interesantnu svima - prebacićemo je u odgovarajući forum. Molimo "znalce" da ne omalovažavaju početnike, ako žele da pomognu svi ćemo biti zahvalni, ako ne žele, neka preskoče ovaj forum. |
|
Alati teme | Način prikaza |
05. 08. 2009. | #41 |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 14.11.2008
Hvala: 142
129 "Hvala" u 67 poruka
|
Ko misli da radnika silom ili propisima tera da radi na jako je pogrešnom putu.
Koliko primećujem ovde zaposleni, na nekim menadžerskim pozicijama su ti koji hoće da zadržavaju ljude. Ljudi se zadržavaju tako što je radno mesto poželjno, ili zaradom, ili imidžom, ili radnim vremenom, ili nekom prednošću, pa ni ne trebaju nikakve klauzule. Ironija sudbine je kada vlasnik biznisa brani prava radnika a oni koji su zaposleni, brane princip da se drugi zaposlenici na neki način prinuđuju. (Kad malo bolje pogledam, trenutno sam obučen u crvenu majicu) Ja nikad nisam radio za nekog, već šest godina imam svoju firmu, sada već dve (mora i žena biti nezavisna). Zapošljavao sam nekoliko radnika do sada i moj princip je uvek bio isti: - Ovaj posao je jednostavan, imaš merljiv obim posla koji treba da uradiš, i to je sve. Plata, mala, nikad ne kasni. Kada nađeš posao koji ti bolje odgovara možeš slobodno da ideš. - I svi ljudi su pre ili kasnije našli neki, bolji, ili bar bolje plaćen posao. Sa svima sam u dobrim odnosima i uglavnom su mi preporučili nekog prijatelja koji ih je zamenio. Posao koji nudim je poželjan za ciljnu grupu kao što je pokretač ove teme (studenti koji mogu da rade ful tajm ili svršeni diplomci). Posao treba biti poželjan za neku ciljnu grupu i to je sve. (trenuto ne primamo ljude). Zadržavati čoveka koji hoće da ode, tužbe, alo bre ljudi slušate li vi sebe? To je beskorisno i obiće se o glavu kad imate posla sa hrabrim ljudima sa dovoljno drskosti i bezobrazluka koje ne možete zaplašiti. |
05. 08. 2009. | #42 |
Siva eminencija
Grand Master
|
Mislim da se ne razumemo ok proste stvari.. Niko noramlan (a retko i ko nenormalan) bi zeleo da nekoga zadrzava silom. To je neproduktivno za obe strane
Ne postoji nista bolje od dobre komunikacije u firmi i zdravog odnosa poslodavac/zaposleni. A o"hrabrim ljudim akoji se ne daju zaplasiti"necu pricati. Da su u dobrim odnosima sa menadzmentom (ako je menadzment noramlan) nema razloga da ikada dodju u problem. Ako ipak dodju u takvu situaciju nisu ni izbliza u onoliko dobroj poziciji koliko mislis. |
05. 08. 2009. | #43 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Pa ne priča se o tome da zadržiš nekoga ko neće da radi. Takvi su nepotrebni. Cela priča ovde je oko prava, obaveza i odgovornosti. Nije moguće da samo poslodavac treba da ispoštuje sve to, a radnik može da radi koliko hoće (ili neće) i ovaj mora to da trpi.
Ne bih sad da elaboriram, samo ukratko da ti kažem da se totalno ne slažem sa svim ovim što si napisao gore, a i vrlo je glupa ideja biti ortak sa ljudima koji rade za tebe, tu sam se i ja zajebao i sigurno neću da napravim istu grešku. Radnici se zapošljavaju da bi radili a ne da bi ti bili prijatelji.
05. 08. 2009. | #44 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 15.09.2006
Hvala: 11
3 "Hvala" u 3 poruka
|
|
05. 08. 2009. | #45 | |
expert
Expert
129 "Hvala" u 67 poruka
|
Citat:
... preporučili (njihovog) prijatelja ili kolegu... (nekoga koga ranije nisam poznavao). Ne funkcioniše dobro da budeš šef svom prijatelju ili rođaku (slažem se). |
|
05. 08. 2009. | #46 |
xippster
Master
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 102
138 "Hvala" u 84 poruka
|
|
05. 08. 2009. | #47 | |
expert
Expert
129 "Hvala" u 67 poruka
|
Citat:
moj prijatelj je radio u programerskoj firmi dva senior programera u njegovom odeljenju odlaze i ne mogu da ih zadrže projekat je u toku i on ima mnogo više posla ima ponudu za duplo veću platu kod konkurentske firme traži povišicu, odbijaju ima klauzulu u ugovoru o prelasku kod konkurencije razmišlja da jednostrano da otkaz, ja ga u tome podržavam i on to i čini... 15 dana otkazni rok i ćao menadžment prve firme ima 15 dana da se pismeno izjasni da li će aktivirati klauzulu, posle mnogo buke ipak to ne čini U čemu nije bio u dobroj poziciji. Slučaj je pokazao da je prešao bez posledica a da je firma ta koja je ostala u problemu sa samo jednim pripravnikom i da je morala masno da plaća ljude koji su došli to da završe. Razumem ja sve sa strane poslodavca, ali tržište je tržište. Ne možeš plaćati 500-600 evra ključnog čoveka. Poslednja izmena od Markok : 05. 08. 2009. u 23:40. |
|
05. 08. 2009. | #48 |
Vladan Zirojević
Grand Master
|
Zanimljiv pristup radu sa ljudima unutar kompanije Netflix:
http://www.slideshare.net/reed2001/culture-1798664 Inace, mozda bi bio korisno podijeliti ovu temu, posto ovo vise nema veze sa uvodnim pitanjem. |
06. 08. 2009. | #49 | |
Siva eminencija
Grand Master
|
Citat:
|
|
06. 08. 2009. | #50 |
I think I'm a sofa...
Professional
Datum učlanjenja: 16.11.2005
Hvala: 9
28 "Hvala" u 25 poruka
|
Nisu aktivirali to zato sto to i ne postoji, nema sanse da na bilo kom sudu dobiju takav spor. To je samo zaplasivanje radnika.
|
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Konkurs za PHP programera | bokacbl | Poslovne ponude i zapošljavanje | 0 | 17. 11. 2008. 12:50 |
PHP knjiga za pocetnika... | Adis A. | Sva početnička pitanja | 18 | 24. 05. 2008. 19:07 |
Trazim C# programera(m ili z.) | sourceto | Poslovne ponude i zapošljavanje | 2 | 19. 04. 2008. 20:09 |
sta su zapravo mail liste | dee | PHP | 4 | 01. 09. 2006. 12:12 |