02. 09. 2009. | #51 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Nije bilo ništa natprirodno kod Bude, čovek koji je kroz meditaciju došao do prosvetljenja (aka "smislio sam" ) pa je proglašen za najpametnijeg i postao učitelj. Nema govora o vaskrsnuću i čudima, samo je ideja Raja zamenjana reinkarnacijom (i još ponekim usputnim stvarima).
I sama reč Buda znači "probuđeni" ili kolokvijalno "provalio sam u čemu je fora"
02. 09. 2009. | #52 |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 14.11.2008
Hvala: 142
129 "Hvala" u 67 poruka
|
Religija (ideologija, moral iz kojeg proističe) predstavlja kodifikovanu normu ponašanja. Nije suština religije i osnov za njenu pojavu molitva i post već onaj deo ne ubij, ne kradi... Nisu sukobi zbog religije, ona je samo dobar način za motivaciju protiv krivovernih. Čak i kad nje ne bi bilo, sukobi ne bi prestali samo bi se našli drugi izgovori.
U nakraćem, religija (ideologija) je ljudima potrebna i to je prirodan poredak stvari, i jednu uvek zameni druga (bar se tako u praksi pokazalo). Na tu temu (poreklo morala i vere) recimo Frojdov Totem i tabu daju mnogo prihvatljivije odgovore od Ničeove Geneologije morala. Ne znam zašto sam sve ovo napisao, ni kakve ima veze sa temom. Poslednja izmena od Markok : 02. 09. 2009. u 02:17. |
02. 09. 2009. | #53 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Da nema religije ne bi bilo ni te motivacije. Kada religiozni fanatici shvate da idu da ginu u ime Boga, ali ne za Boga nego za interese povlašćene grupe ljudi, sigurno bi bilo mnogo teže da se regrutuje neko ko će za tebe da se opasa eksplozivom i digne se u vazduh. To neće da uradi ni za milione evra/dolara, osim ako naglasiš da ide za Boga i da će zbog toga u Raj gde će biti okružen sa 19 devica (nisam siguran da je baš 19, ali tu negde). Misliš da bi bilo lako naći drugi izgovor?
Aj, neću više... što reče Forrest Gump: That's all I have to say about that Ok, nije sve, ali je za ovu priliku i mesto previše
02. 09. 2009. | #54 | ||
I'm a PC too.
Wrote a book
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
|
Citat:
Citat:
A zaista je smešno obećavati ljudima device nakon smrti :-)
02. 09. 2009. | #55 | |
dinosaurus
Master
Datum učlanjenja: 29.12.2005
Hvala: 79
263 "Hvala" u 66 poruka
|
Citat:
Ајде пробај још да је "научно докажеш" па ћемо сви у будисте... |
|
02. 09. 2009. | #56 |
dinosaurus
Master
263 "Hvala" u 66 poruka
|
По твом мишљењу. Прави комуниста би се смртно увредио да му то кажеш и лепо ти објаснио да је то чиста наука заснована на Дарвину, Хегелу, Марксу и осталима. Нема ама баш ничег у комунизму што се ослања на било шта неприродно (чак ни реинкарнацију) и не обећава следбеницима ништа ван овог света.
|
02. 09. 2009. | #57 | |
dinosaurus
Master
263 "Hvala" u 66 poruka
|
Citat:
|
|
02. 09. 2009. | #58 | ||
I'm a PC too.
Wrote a book
130 "Hvala" u 89 poruka
|
Nisam ja tebe ubeđivao bilo šta, jer ni sam nisam ubeđen u nešto, osim u ono što nauka može da verifikuje. Samo sam se nadovezao u priči, jer mi je nekako izgledalo da bluz malo više to (reinkarnaciju) opisuje kako je to mislim češće kod hinduista - a to nije slučaj kod budizma.
Citat:
Npr. baš što se tog ciklizma prirode tiče, evo npr. jedne interesantne teorije koju predlažu 2 poznata teoretska fizičara, knjigu sam čitao ranije ove godine: Endless Universe. Citat:
Inače, čini se meni da ti nisi baš u toku sa teorijama koje poslednjih godina predlažu fizičari, pa da ti preporučim nešto drugo osim ove gore knige (koja je inače meni kasnije postala malo dosadna jer je ipak, čini mi se, namenjena fizičarima). Michio Kaku je napisao nekoliko odličnih knjiga kako bi teoretsku fiziku približio običnim ljudima, pa preporučujem "Parallel Worlds." Naslov knige jeste malo (više) bombastičan, ali je knjiga odlična i vrlo interesantna. I obrađuje mnogo zanimljivih detalja iz istorije, itd. Prva liga. Inače, autor je vrlo poznati teoretski fizičar (i npr. jedan od ljudi koji su izveli neke značajne formule za string teoriju), a ideja da je naš univerzum samo jedan od mnogih koji se rađaju i nestaju paralelno i besprestano kao mehurići sapunice (ili kao ključala voda, kako rekoh) - i to čak možda jedan iz drugog, njemu izgleda sasvim verovatna, pa tako da mali ja ne vidim razlog da odbacim takve teorije.
Commercial-Free !!! Poslednja izmena od degojs : 02. 09. 2009. u 07:38. |
||
02. 09. 2009. | #59 | |
I'm a PC too.
Wrote a book
130 "Hvala" u 89 poruka
|
Citat:
02. 09. 2009. | #60 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
heh, otvorim temu o googlu u srbiji posle mesec dana i ono, u svega 2 stranice od googla ste stigli do teorije religije i istorije KPJ, wtf?! ..
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
"Google Energy"...Google trguje strujom? | 3banchi | Opušteno | 7 | 14. 01. 2010. 10:27 |
Google to charge businesses for Google Apps | Peca | Opušteno | 10 | 01. 12. 2007. 16:09 |
Google vs. Microsoft vs. Yahoo! (was Google placa milijardu dolara za 5% AOL) | Dejan Bizinger | e-Business | 105 | 04. 12. 2006. 14:06 |
Google Analytics - Urchin from Google | bluesman | Marketing i SEO | 26 | 20. 12. 2005. 19:38 |
novo od google inc -> google print | nixa | Linkovi | 2 | 06. 08. 2005. 15:21 |