24. 09. 2010. | #61 |
Banned
Expert
Datum učlanjenja: 29.09.2007
Hvala: 131
71 "Hvala" u 44 poruka
|
To obično govore oni koji ne mogu da polože MENSA testove, zar ne?
Inače, evo jednog stava člana MENSA-e (verovato će me zbog ovoga banovati na DTP ) Svi dosadašnji problemi izneseni u postovima su "bla, bla, bla.. "! Pre nego me banujete, dozvolite mi da objasnim zašto je to tako. "Bla, bla, bla.. " označava nestručnost, neiskustvo i/ili nedostatak adekvatnog temperamenta za funkciju HR menadžera jer svi izneseni problemi u ovoj temu prikazuju situaciju kada JEDAN HR menadžer obavlja razgovor sa kandidatom. Oni koji bolje poznaju ovu temu znaju da JEDAN HR MENADŽER NE MOŽE USPEŠNO OBAVLJATI RAZGOVOR SA KANDIDATOM I IZVRŠITI KVALITETNU PROCENU KANDIDATOVIH SPOSOBNOSTI, ZNANJA, ISKUSTVA I KARAKTERA. Zašto je to tako, neću objašnjavati. Postoji gomila literature koja se bavi ovom temu a to je razlog zašto su svi izneseni problemi "bla, bla, bla.. " |
24. 09. 2010. | #63 |
Banned
Expert
71 "Hvala" u 44 poruka
|
E to bi baš bilo preterano mada, kakvih kandidata ima... sve je moguće )
|
24. 09. 2010. | #64 |
I'm a PC too.
Wrote a book
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
|
Ma koji to HR menadzer uopste dolazi da intervjuise kandidate za posao programera? Obicno dodje neko ko radi u HR, ali bas sef? Tesko, osim ako kandidat nije neko ko ide na poziciju negde visoko.
A ti iz HR kad dodju na razgovor, uglavnom postavljaju 20-tak pitanja za koja se vec zna sta ce da pitaju i vec se dobro zna sta i da odgovoris. I to je to. Nema mudrovanja. I to sve ako je firma toliko velika da uopste ima HR. A za posao programera valjda je nekako obavezno da bude neko sa tehnickim znanjem da ga malo izreseta, pa nece HR osoba valjda da ga ispituje o tehnickim stvarima? :-)
24. 09. 2010. | #65 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
To apropo mense i 2%, bilo neko drusto pre x godina kod mene i kao dotakli se mense, svi sem jednog ( koji se nije testirao ) je prosao test ( preko 148 ) ...
toliko o 2% ili o nasim socialnim krugovima ... .ima tu nesto. @degojs, nije bas to toliko naivno u HR, imao sam prolike da vidim neki "personality test", pogotovo kada nemozes da provalis coveka da li je normalan takve stvari pomazu.Imas dosta njih koji zna da programira ( ili radi bilo sta sto je pozicija ), ali ono sto ne mozes ti kao tehnicko lice da provalis jeste da li je kandidat ok ili tipican drkadzija.
24. 09. 2010. | #66 | |
Banned
Expert
71 "Hvala" u 44 poruka
|
Citat:
Verovatno ste i sami primetili da u najvećem broju slučajeva što je neko kvalifikovaniji i sposobniji to je teži za komunikaciju i obrnuto? Ili su moja zapažanja distorzirana?? |
|
24. 09. 2010. | #67 |
Diskutabilni diskutant
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.04.2006
Hvala: 36
103 "Hvala" u 74 poruka
|
@Nixa, Vidak
I tih 148 nemojte da se zavaravate to se meri po razlicitoj skali kod nas i u svetu. Nasih 148 je svetskih 132. Necemo da merimo kome je duzi Niti je neko posebno merilo uspeha u zivotu (prezvakana prica 100 puta) Vidak ne bih se slozio da je obrnuto proporcionalna komunikacija i kvalifikacija, ako je neko nenormalan bice nenormalan pa makar bio i super genije. Percepcija ti je takva posto se iznenadis kad je neko tako pametan a tako bas ne ume da komunicira. Dok na glupandere sa ulice koji ne znaju da pricaju ne obracas paznju. |
24. 09. 2010. | #68 | |
Banned
Expert
71 "Hvala" u 44 poruka
|
Citat:
I ne samo to. Ne postoje naših 148, već su testovi mensini a ne naši i testovi su identični u bilo kom delu sveta da se testiraš. Što se tiče razlike između 132 i 148, razlika je u tome što su to iste vrednosti samo po različitim skalama. Skala koja iskazuje 132 je mensina skala i ekvivalent je 148 po bla, bla, bla (ne znam i ja sve nazive) a na prijemu nakon polaganja testova dobijaju se iscrpa objašnjenja. Ranija konstatacija da je kod nas veći procenat uspešnosti na testovima nego u većini drugih država, zabrinuo je centralu mense pa su poslali internu komisiju koja je taj problem ispitala. Zaključak je da kod nas uglavnom na testiranje dolaze ljudi koji su su svesni svojih potencijala dok je na zapadu većina ljudi to radi iz zanimacije a kod nas to nije slučaj jer smo konzervativna zemlja i skloni smo ismejavanju. |
|
24. 09. 2010. | #69 | |
I'm a PC too.
Wrote a book
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
|
Citat:
Ako je neko drkadzija, ima obicno onih 90 dana probno, pa tu moze da se vidi malo vise. A ako je mala firma, ma mozes otkaz danas da das nekom ako hoces, zar ne? Tu je veci problem ono sto je bluz rekao - sto si izgubio vreme.
24. 09. 2010. | #70 |
Wait, What?
Qualified
Datum učlanjenja: 21.03.2010
Hvala: 8
188 "Hvala" u 14 poruka
|
nagrdi ste vi nase ljude ispadne da nema normalnog... 'ajd nek' neko da primer kad se potpuno iznenadio covekom a cinio mu se u pocetku kao teksa budala
Dal' uopste ima takvih? :S |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Traže se web/software development kompanije za dugoročnu saradnju | torrente | Poslovne ponude i zapošljavanje | 0 | 05. 05. 2009. 12:45 |
Uticaj imena URL-a na pretrazivace, na web korisnike i na posao koji promovisemo | Miroslav | Marketing i SEO | 14 | 28. 02. 2008. 11:42 |
Molim savjet iskusnijih... | dee | e-Business | 4 | 10. 11. 2006. 05:43 |