24. 10. 2009. | #61 | ||
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
Citat:
Kažeš "niko dizajnera nije naučio da kodira", možda je i to tačno, ali je zato "mulijarda" (keyword) dizajnera naučila da koristi smarty i lako razume šta je foreach, šta je if - else. Ne verujem da je iko imao planove da uči dizajnere da kodiraju, niti su dizajneri imali puno entuzijazma za učenje, ali su i jedni i drugi srećni što su se našli "negde između". Osim toga, daleko je lakše i dizajneru da koristi smarty tagove nego da mu daš neki "čist php" view da od pravi template. Takođe ne znam sa kakvim si početnicima ti radio, ali oni sa kojima sam ja imao posla su naučili lako smarty za par dana. Osim toga i sam kažeš "Ne slazem se sa bluesmanom do moram da znam kako funkcionise kod da bih ga koristio", a u sledećoj rečenici kritikuješ smarty "...ne bih ga preporucio pocetnicima jer im je tesko da shvate kako to funkcionise", pa jel' onda važno ili nije važno da se zna kako to funkcioniše da bi mogao da koristiš? Mislim da smarty dizajneri znaju sasvim dovoljno, i više im nije ni potrebno osim ako nemaju neku izrazitu želju da vide "šta je unutra".
24. 10. 2009. | #62 |
Bojan Abramovic
Professional
Datum učlanjenja: 17.01.2008
Hvala: 30
47 "Hvala" u 30 poruka
|
Ispadne da smo debili mi koji koristimo gotove FW-ke jer ne znamo da napisemo svoj i sto smo potrosili vreme u ucenje nekog suvise komplikovanog i nepotrebnog sistema.
A za Smarty jednostavno nema suvise mesta kada se koristi FW jer te FW tera da programiras pravilno tj PRE outputa. |
24. 10. 2009. | #63 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
To što ti tvrdiš da ispada da ste debili - to nije tačno da je bilo ko rekao. A i to za smarty takođe nije tačno - očigledno ne znaš šta je smarty i čemu služi.
24. 10. 2009. | #64 |
Bojan Abramovic
Professional
Datum učlanjenja: 17.01.2008
Hvala: 30
47 "Hvala" u 30 poruka
|
Svako koristi to sto mu odgovara.
Respekt. |
24. 10. 2009. | #65 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 27.11.2007
Hvala: 10
12 "Hvala" u 11 poruka
|
Ja priznajem da lično nisam neki preterani ljubitelj Smarty-ja ali mi se sviđa stepen kontrole parcijalnog keširanja stranice koji je u njemu implementiran. A kad smo već kod teme mešanje template i framework sistema interesantno je da CodeIgniter recimo ima sopstveno template rešenje koje ne funkcioniše tako loše iako sami developeri preporučuju da se zbog brzine parsiranja stranica koristi čista alternativna PHP sintaksa što je generalno i neka moja preporuka jer iskreno još uvek nisam sarađivao sa "čistim" web dizajnerima koji nisu bili u stanju da veoma brzo "prokljuve" alternativnu sintaksu.
|
"Hvala" holodoc za poruku: |
24. 10. 2009. | #66 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Ako si probao Smarty onda znaš da se on razlikuje od većine ostalih template sistem u po tome što parsuje template samo jednom i generiše čist php, tako da se izvršava "čist" PHP. Ostali parsuju template svaki put kada se zahteva (što može i Smarty ako mu je uključeno force_copile, ali to je besmisleno).
Sve ovo pod uslovom da sam razumeo šta znači "čista alternativna PHP sintaksa". Nešto mi ne idu zajedno reči čista i alternativna.
24. 10. 2009. | #67 |
old school
Expert
Datum učlanjenja: 30.04.2006
Hvala: 39
48 "Hvala" u 28 poruka
|
i stvarno niko nije rekao da ste debili vi koji koristete FW-e. Svi, koji smo protiv, smo naglasili da smo protiv zbog licnih afiniteta. Jednostavno mi je cake odvratan na primer. ZF ima preterano velike interne zavisnosti za moj ukus, CI nisam gledao..
|
24. 10. 2009. | #68 | |
član
Certified
12 "Hvala" u 11 poruka
|
Citat:
Doduše priznajem da nisam jako dugo radio sa Smarty-jem i da se dosta stvari u međuvremenu verovatno promenilo tako da moram da se ogradim od daljih komentara koji verovatno ne bi bili na mestu. |
|
24. 10. 2009. | #69 | |
old school
Expert
Datum učlanjenja: 30.04.2006
Hvala: 39
48 "Hvala" u 28 poruka
|
Citat:
|
|
24. 10. 2009. | #70 | ||
član
Certified
12 "Hvala" u 11 poruka
|
Citat:
Citat:
|
||
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Mobile development frameworks | robi-bobi | Web aplikacije, web servisi i software | 11 | 13. 09. 2010. 21:10 |
Frameworks i SEO | martinluter | Web aplikacije, web servisi i software | 17 | 03. 08. 2010. 13:00 |
Frameworks performance arena: Symfony vs Rails vs Django | Petar Marić | Programiranje | 5 | 21. 07. 2006. 14:46 |