18. 02. 2010. | #81 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Off Topic: "Izbor PHP Framework"? Ko mu dade takvo ime? Nije gramatički ispravno a i taj koji je pokrenuo ovu temu je omašio temu - uopšte ne pričamo o tome. Znači naslov teme je offtopic
18. 02. 2010. | #82 | |
I'm a PC too.
Wrote a book
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
|
Citat:
18. 02. 2010. | #83 | |
xippster
Master
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 102
138 "Hvala" u 84 poruka
|
Citat:
a ovaj razgovor dalje definitivno uz pivo ili na drugoj temi btw ajd stvarno neka neko splituje topic... od 6te strane gde smo poceli da pricamo o kapucinu Poslednja izmena od xippi : 18. 02. 2010. u 16:59. |
|
18. 02. 2010. | #84 |
xippster
Master
Datum učlanjenja: 16.06.2005
Hvala: 102
138 "Hvala" u 84 poruka
|
|
18. 02. 2010. | #85 | |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Citat:
Ako je nekom uopšte potrebna striktna kontrola toga da li neki objekat odgovara nekom interfejsu, najmanji je problem implementirati tako nešto (kao ovaj lik sa xippi-jevog linka, mada i on koliko vidim više razonode radi), pošto je refleksija kod dinamičkih jezika isto po pravilu ko dobardan. Mada i to nema puno smisla pošto dinamički jezici obično nemaju "potpise metoda" u C-smislu reči, odnosno metode mogu da prime i vrate uslovno rečeno bilo šta. To je feature, a ne bug. Drugim rečima, ako želiš da ti se kodiranje svodi na "definisanje ugovora", onda i dalje kodiraš u VB.NETu ili čemu već... Poslednja izmena od jablan : 18. 02. 2010. u 20:02. |
|
"Hvala" jablan za poruku: |
18. 02. 2010. | #86 | |||
I'm a PC too.
Wrote a book
130 "Hvala" u 89 poruka
|
Šta? LOL
Citat:
Jednostavno, izuzetno kratak način da objaviš ugovor (skup funkcija i svojstava). Citat:
Aha, znači treba da ispitujem: 1. da li x može da hoda? 2. da li x može da trči? 3. da li x može da radi x, y i z? 4. da li x ima svojstvo "visina"? .... Nego da pitamo kratko: da li objekt može da se tretira kao "čovek" (gde smo unapred definisali svojstva i funkcije koje "čovek" podržava)? Ako ćeš tako, sve može da se odradi na okolni način, ali možemo i da osnovne računske operacije obavljamo direktno baratajući registrima na procesoru, šta će nam bilo kakva apstrakcija. Citat:
Inače, odgovor sam potražio i našao sam, umesto ovakve besmislene priče sa tobom. Stvar može da se reši drugačije u JavaScript-u, prostim prototype nasleđivanjem, slično kao što se C++ čisto virtuelne klase koriste u zamenu za interfejse. Otprilike ovako: Kôd:
function IDuck() { } IDuck.prototype = { duck : function() {}, walk : function() {} } function Guska() { } Guska.prototype = new IDuck(); var g = new Guska(); alert ( g instanceof IDuck ); // true!
Commercial-Free !!! Poslednja izmena od degojs : 18. 02. 2010. u 20:53. |
|||
18. 02. 2010. | #87 |
I'm a PC too.
Wrote a book
130 "Hvala" u 89 poruka
|
U stvari, nije baš tako jednostavno kao ovo gore, jer to opet ne garantuje da objekat zaista ima vlastitu implementaciju definisanih metoda. Oh, well.. mene mrzi dalje da tražim
18. 02. 2010. | #88 | ||
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Citat:
Taj "ugovor" o kome pričaš zapravo nema veze sa koderom. U pitanju je ugovor sa kompajlerom, tj. jedini način da ti kompajler dozvoli da pozivaš iste metode na objektima različitih klasa. Drugim rečima, pisanje interfejsa je tvoja obaveza, a ne privilegija. Mislim, ja kapiram da ti to znaš, pišem ovo zbog omladine koja ovo čita... Citat:
Kôd:
# unapred definišemo svojstva i funkcije: sve_sto_covek_mora_da_podrzava = [:hodaj, :trci, :x, :y, :z, :visina] # pa pitamo kratko objekat_pera.podrzava? sve_sto_covek_mora_da_podrzava |
||
18. 02. 2010. | #89 | |||
I'm a PC too.
Wrote a book
130 "Hvala" u 89 poruka
|
Citat:
Citat:
Citat:
Kako rekoh, već sam sam pronašao odgovor koristeći prototype nasleđivanje po uzoru otprilike na pomenute virtuelne metode/klase iz C++, a ispitivanje sa instanceof. I evo upravo sam ga i naterao da proradi (čini mi se ), negde u prethodnom primeru je bio typo ili tako nešto.
Commercial-Free !!! Poslednja izmena od degojs : 18. 02. 2010. u 21:59. |
|||
18. 02. 2010. | #90 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
Postoje neke js biblioteke za contracte, recimo ova
mada, to je sve realno potrebno uzasno malom procentu ljudi, javascript nije u startu ni zamisljen za takve stvari, zamisljen je da bude uzasno flksibilan i lak za rad, i u tom smislu je 99% vremena i na 99% posto realnih web projekta daleko bolji jezik od recimo vbscripta ili ne daj boze jave, koja je IMHO uzasno smoran jezik. E sad, ako neko planira da pravi web verziju photoshopa u js, ili da pravi simulacije big banga u php-u, ili vec tako nesto, to je onda ipak vise problem njegovog loseg izbora alata, nego sto je to problem samog jezika... just my 0.02 pare
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Izbor mobilnog operatera? | 3banchi | Komunikacije | 36 | 21. 10. 2010. 10:39 |
Izbor tehnologije za velike Web aplikacije | toxonics | Programiranje | 75 | 16. 01. 2006. 16:34 |
Izbor internet provajdera je bitan :) | BluesRocker | Opušteno | 2 | 19. 09. 2005. 14:48 |