|
![]() |
#1 |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 09.08.2007
Hvala: 2
2 "Hvala" u 2 poruka
![]() |
![]() Većina agencija itekako se oslanja na plaćene tekstove, jednako kao što se mediji oslanjaju na takve tekstove kao izvor prihoda.
Nekolicina hrvatskih sajtova s najvećim prometom godišnje puno više zarađuje od objave plaćenih (sponzoriranih) tekstova nego li od display oglasa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
![]() Koliko je meni poznato postoje regularni "pay per post" servisi gde se blogerima placa od 5 do 20 usd za tekst koji ce da napisu (uz neke obavezne delove, tipa link do sajta i slicno). To i nije los deal za onoga ko placa posto za 5 dolara dobije vise nego sto je ulozio.
Mada, koliko ja vidim ovde se prica o tekstovima u drugim medijima, ne na netu. Odnosno, jedni pricaju jedno a drugi drugo ![]()
![]() |
#3 |
Moderator
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 71
175 "Hvala" u 58 poruka
![]() ![]() |
![]() Bluesman, u pravu si, postoji Payperpost za blogere, cak se i jedna firma tako zove. Medjutim, ja ne znam da li neki bloger bi mogao da se nazove blogerom koji bi pristao da mu se plati 5 dolara za objavu. Razmena reklama, win-win dealovi su jedno, placanje je nesto drugo.
Brzom pretragom, pre svega tekstovima na TC se moze zakljuciti koliko je takav biznis moralan i efektivan na duze staze, kada se umesa i Google. Jedan od tekstova na tu temu na TC se moze procitati ovde.
![]() |
#4 | |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 02.10.2006
Hvala: 263
275 "Hvala" u 104 poruka
![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
em ne mogu svi da se oglasavaju putem PR clanaka [jer bi onda novine postale spammy], em je to kratkog daha [efekat traje dan-dva]. i onda sam povukao paralelu sa online oglasavanjem, gde se recimo baner vrti ceo mesec, a ne dan-dva [evo vracam diskusiju na temu topica ![]() Poslednja izmena od Peca : 16. 02. 2009. u 18:11. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
smetalo blebetalo
Master
Datum učlanjenja: 04.09.2005
Hvala: 48
60 "Hvala" u 39 poruka
![]() |
![]() Evo bas sad kuckam sa Ivicom na Fejsu. Čovek ima svoj biznis. Polovinom decembra me pitao kako da nabilduje posetu sajtu na brzaka pa smo postavili oglase. Google, FB, eTarget. Lepo mu skočila poseta pa se povremeno vidimo na kafi doteramo malo, promenimo tekst i tako to. Sad je podvukao crtu i konkretno izračunao da li mu se isplati i isplati mu se. Kroz zaradu od novih klijenata koji su došli preko neta. Sad ću da ga pozovem ako ga ne bude mrzelo da ispriča svoju priču. Mislim da su to zlata vredni primeri za ubeđivanje klijenata. Uspešne priče drugih.
Off Topic: Da ne bude zabune, pošto se stalno postavlja pitanje budžeta naših klijenta kojima raspolažem, u ovim slučajevima (još jedna kampanja je na pomolu) ne radi se o klasičnom zakupu medijskog prostora nego o konsultantskoj pomoći klijentu - ciljne javnosti, poruke, ključne reči, itd Poslednja izmena od Miloje Sekulic : 16. 02. 2009. u 21:15. Razlog: pojasnjenje |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 11.01.2008
Hvala: 14
29 "Hvala" u 21 poruka
![]() |
![]() Citat:
Kontekstualno oglasavanje, koje je inace dosta skupo (u odnosu na AdWords) jer su CTR i conversion rate mali, mozda ne kosta puno u Srbiji jer je cena klika minimalna ali je i sadrzaja manje pa ispada da "kontekst" moze biti bilo koja srpska rec. Onda se postavlja pitanje, ako se ne dobija nista, zasto dati i to malo. Poslednja izmena od Lalaland : 16. 02. 2009. u 21:03. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
smetalo blebetalo
Master
Datum učlanjenja: 04.09.2005
Hvala: 48
60 "Hvala" u 39 poruka
![]() |
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
novi član
Datum učlanjenja: 19.02.2009
Hvala: 0
3 "Hvala" u 1 poruci
![]() |
![]() Citat:
![]() Slika govori vise od reci a slika je u prilogu. Meni biznis zavisi koliko od kvaliteta usluge (koji se podrazumeva) toliko i od reklame (koja je neophodna). Negde od desetog decembra sam poceo da se oglasavam online i potrosio nekoliko stotina dolara. Posto vodim statistiku kako su za mene culi novi klijenti pa onda racunam koliko mi se neki od nacina promocije isplati zakljucio sam imam isti odziv klijentele sa smanjenim troskovima nego kad se reklamiram u printu pa sam odlucio da obim takvog oglasavanja smanjim za 1/3 a posao mi ne trpi. ![]() |
|
![]() |
![]() |
3 članova zahvaljuje Ivica Koren za poruku: |
![]() |
#9 |
Super Moderator
Knowledge base
Datum učlanjenja: 02.10.2006
Hvala: 263
275 "Hvala" u 104 poruka
![]() ![]() ![]() |
![]() kontekstualno [ciljano] oglasavanje i jeste buducnost.
to je svima jasno.... i velike marketingske agencije to uvidjaju... pa pokrecu svoje kontekstualne mreze [primer httpool toboads]. jer ljudi ce sve vise traziti da placaju ono sto mogu tacno da mere, planiraju, i prave matematiku. ko na vreme uvidi to, i napravi dobru ponudu za ciljano oglasavanje - profitirace. Poslednja izmena od Peca : 16. 02. 2009. u 22:13. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
troll mode
Wrote a book
|
![]() nisam siguran da je toboads dobar primer za to, i generalno nisam veliki pobornik lokalnih PPC servisa jer se ipak PPC bazira na long tailu koji kao takav zahteva ogromne oglasivacke mreze sa jedne i ogroman broj ljudi koji se oglasavaju sa druge strane sto zemlje poput nasih bas i nisu u stanju da ponude. Primera radi, ako hoces da oglasavas sapune bolje ti je da kupis baner na jednom jedinom sajtu koji se bavi sapunima nego da se glupiras sa mrezom sajtova u kojoj 90% nema veze sa tvojom ciljnom grupom.
A ciljano oglasavanje nije buducnost vec i proslost i sadasnjost, svi se trude da dobiju sto bolje poklapanje sa svojom ciljnom grupom, bio to print ili web filozofija je ista ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Tržište online oglašavanja u Srbiji 2008. | Dragan Varagić | Marketing i SEO | 0 | 04. 05. 2009. 23:08 |
Cene oglašavanja | GaVrA | Marketing i SEO | 46 | 11. 11. 2008. 12:21 |
Mala uporedna statistika oglašavanja | srdjan | Marketing i SEO | 6 | 12. 10. 2008. 19:28 |
Srbija nabrže rastuće tržište oglašavanja na svetu! | Dragan Varagić | Marketing i SEO | 31 | 21. 10. 2007. 22:06 |
line numbering | dee | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 7 | 06. 04. 2007. 14:16 |