|
Opušteno Trenutak za pauzu - Ćaskanje. Sponzor: |
|
Alati teme | Način prikaza |
26. 12. 2010. | #1 |
profesionalac
Qualified
|
Kako videti System Info na Ububntu?
Pozdrav,
Treba mi savet kako da vidim na ubuntu sistem info. (hitno mi treba) Nasao sam samo kako mogu davidim koliki mi je HD, Procesor i Memorija. Trebami jos graficka karta i sve preko toga sto je u kompu. A zasto? Stigoa mi je LapTop pre neki dan od WinWina. I posto mi je neke trentukte delovao sporo ja reko daj da proverim sta se desava. Malo sam gledam po kompu i izvalim da nisam dobio ono sto je bilo napirano u specifikaciji HD : Obecano 500gb dobio sam 453gb (kapiram da moze malo da varira, ali 50gb je mnogo!!) Procesor: je kao obecan na 1.3 ali moram da proverim dali je isiti. RAM Memorija: obecano 4gb dobio sam 3gb!!!! WTF?? DVD-RW: Obecan, dobio NISTA, nema DVD jer ne moze da stane. OS: obecan Ubuntu 9.4 dobio 9.04 ostalo nisam mogao da nadjem E zato moram da proverimsve ostalo pa da vidim sta da radim. Kontaktiracu ih sutra sigurno ali moram da budem spreman. link ka proizvodu http://winwin.rs/-dell-vostro-v13-13...roductId=30396 Slika system monitora Uploaded with ImageShack.us Poslednja izmena od Ivalex : 26. 12. 2010. u 22:50. |
26. 12. 2010. | #2 | |
emperor Selassie
Grand Master
|
Ćuti, ja uzeo disk od terabajta a dobio "samo" 930 GB. Fora je u tome što ti dobiješ hiljadu (u tvom slučaju 500) milijardi bajtova (milijardu bajtova je nešto manje od gigabajta) ali se taj broj bajtova ne deli sa 1000 nego sa 1024 pa ispadne manje od 1000 gigabajta.
Što se Ubuntua tiče, postoje samo x.04 i x.10 (april i oktobar, kada izlaze nove verzije). Ne postoji Ubuntu 9.4, odnosno to je isto što i 9.04. Ustvari, 1 terabajt je 930 gibibajta. Prva rečenica ovog članka na Wikipediji objašnjava taj "gubitak". Citat:
Poslednja izmena od Nemanja Avramović : 26. 12. 2010. u 23:35. |
|
26. 12. 2010. | #3 |
Nekad bio ddz
Expert
|
... a 32-bitni operativni sistem ne može da adresira 4GB RAM-a, tako da zbog toga vidiš samo 3.
27. 12. 2010. | #4 |
profesionalac
Qualified
|
Hvala ljudi.
Pa po toj racunici za HD, pola terabajta je i dalje vise od 453gb Ali ako kazes 500gb misli se na 500gb, valjda. Nasao sam neki SYSINFO program istalirao, geldam sad sta se desava... VIdis to za 32-bitni OS nisam znao da moze samo 3 giga, mislio sam daje samo to bio prob na XPu Izgleda da cu morati da mu roknem WIN 7 da vidim sta se desava tu. Samo da izvalim kako to da uradim bez DVD drajva. |
27. 12. 2010. | #5 |
Nekad bio ddz
Expert
|
Što se tiče kapaciteta diska, otvori gparted kao admin (alt-f2, gksudo gparted) i pogledaj o čemu se radi.
Sedmica sa USB-a? Microsoft je napravio alat za to http://store.microsoft.com/help/iso-tool Sve što ti treba je ISO image tvog legalno kupljenog DVD-a.
27. 12. 2010. | #6 |
emperor Selassie
Grand Master
|
Pa ti i jesi dobio 500 GB, ali to nije isto što i 500 GiB koje si ti možda očekivao
Pogledaj http://wintelguy.com/gb2gib.html O ovo može biti korisno: http://en.wikipedia.org/wiki/Binary_prefix (treći pasus posebno) |
"Hvala" Nemanja Avramović za poruku: |
27. 12. 2010. | #7 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
trebalo bi da ti bude oko 465GB, zbog toga sto proizvodjaci lazu i racunaju 1000, umesto 1024
za ovo ostalo, proveri particije, moja Toshiba je imala neku zasebnu particiju na kojoj je nekakav njihov recovery. Tako da je moguce da ti nije ceo disk particionisan pod linuxom, da je ostao neki "visak"
27. 12. 2010. | #8 |
Dusko Petrovic
Professional
|
takodje, zavisi od fajlsistema koji je na disku. ext3/4 pojedu deo prostora za journaling podatke
27. 12. 2010. | #9 |
magla diler
Qualified
Datum učlanjenja: 13.02.2007
Hvala: 69
18 "Hvala" u 13 poruka
|
+ swap particija pod linuxom koja je kolicina rama x2 =)
|
27. 12. 2010. | #10 |
profesionalac
Qualified
|
Sad kad razmislim, I meni smrdi da mi dell drzi taj ostatak diska za "reset to factory settings", vec sam radio to jedared nakon neuspesnog upgrejdovanja na ubuntu 10, i podigao mi je 9.04 sa harda, tako dakapiram da je tu otsao taj ostatak do 465gb...
Hvala ljudi pomogli ste dosta, idem dalje da se "je*em" treba podici win7 niizcega. |
|
|