Planiranje i usability Planiranje, legalnost, privatnost, arhitektura, principi |
|
Alati teme | Način prikaza |
09. 06. 2005. | #1 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
Planiranje projekta
Da čujem vaše postavke pravljenja sajta i projekta ?
Da li su to "zbrda zdola" projekti ili imate project plan pre početka crtanja layout-a ( pravljenja algoritma) ili samo počnete da crtate (kodirate) pa šta ispadne? Da li gore navedene opcije zavise od veličine projekta ili je nešto drugo u pitanju ? Ja lično ako je u pitanju projekat veći od 3 dana rada pravim neki plan na papiru pa onda task listu i tek onda počinjem dalje da crtam(kodiram) ,a kada su "mali poslovi" u pitanju otvorim photoshop( zend) i počnem samo da radim A sad vi ?
09. 06. 2005. | #2 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Planiranje, naravno... Zdrav razum, logika, surfanje po sličnim sajtovima, surfanje po galerijama, priča sa prijateljima i saradnicima. Posle toga papir i olovka, a onda jedna aplikacija koju sam napisao i koja omogućava da se prati više projekata, organizuje vreme, zadaci (ne znam šta bih bez nje!). Svaki sekund koji provedeš planirajući nešto vratiti se sa par časova koje bi izgubio da nisi planirao
Doduše, često dobijem "nalet inspiracije" i jednostavno sednem da nešto odradim (zbog toga me Petar i dalje smatra "attack programerom"), ali takvih je stvari znatno manje u zadnje vreme. Čim počneš da radiš za nekog ko gleda svaki euro kojim te plaća, tu nema srljanja. |
09. 06. 2005. | #3 |
Moderator
Expert
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 10
40 "Hvala" u 20 poruka
|
Ovo je moj neki generalni pristup (ili bar težnja), bez obzira da li na prijektu radi tim koji broji jednog ili više izvršilaca:
Proces razvoja web sajta
09. 06. 2005. | #4 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Odlična knjiga koja se bavi procesom razvoja jednog web projekta - Web Redesign 2.0, Workflow that works:
http://www.web-redesign.com/ U njoj su opisani koraci razvoja projekta, istim putem kao što je Goran opisao u svom tekstu, s dodatkom par poglavnja kao što je lansiranje, razvoj "kompleksne funkcionalnosti" (ultra fancy naziv za CMS i slične sisteme) itd. Kupio, pročitao, sad je svima hvalim Stvarno odlična knjiga. |
09. 06. 2005. | #5 |
I'm a PC too.
Wrote a book
Hvala: 82
130 "Hvala" u 89 poruka
|
Evo pitanja: izdvajate li dodatno samo "sigurnost" u posebnu fazu? Ili, inače --- kako i kada adresirate taj problem? Kako odlučujete da je "dovoljno sigurno"?
09. 06. 2005. | #6 | |
Python Ambassador
Master
|
Citat:
BTW, ako si već pročitao knjigu, mogu li ja da je dobijem preko leta?
09. 06. 2005. | #7 | |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
Svako security implementiranje "za poneti" ili "za kasnije" nemonovno dovodi do toga da se nešto "previdi" ili "zaboravi" i tu nastaje rup(ic)a, ozbiljna ili bezazlena, ali ipak rupa.
09. 06. 2005. | #8 | |
Filip Milivojević
Certified
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Za sve iole ozbiljnije projekte, naravno da je potrebno prvo uraditi detaljan plan (i program). Bez toga nikako ne ide, jer se uvek nešto previdi, pa se onda neminovno gubi vreme.
Citat:
|
|
09. 06. 2005. | #9 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Koliko sam ih napisao? Četiri, pet... Od toga su dva u upotrebi u destak skripti i biće u upotrebi u još bar dve, tri što i nije tako loše
Doduše, što više radiš sve više uviđaš potrebe za nekim stvarima, rupe u postojećem sistemu i slično... Tako je to dok neka ideja ili proizvod jednostavno ne sazre. |
11. 06. 2005. | #10 |
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 26
319 "Hvala" u 22 poruka
|
Tokom zadnjih par godina radio sam u nekoliko različitih okruženje i odatle izvukao određene pouke, takođe proučavao sam i procese nekih imena u ovom poslu koje veoma poštujem (Doug Bowman, 37signals, J.J. Garett, Goran Aničić, itd.) i drago mi je reći da trenutni proces okruženja u kome trenutno radim dosta podsjeća na onaj izložen na: http://designeye.org/ideaguy/
|
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Snajper.rs - alat za media planiranje na Internetu | torbica | Marketing i SEO | 136 | 09. 12. 2010. 19:14 |
Cilj PRojekta | Pedya | e-Business | 28 | 07. 04. 2010. 03:00 |
planiranje virtuelnih zajednica? | dootzky | Planiranje i usability | 9 | 12. 08. 2007. 01:21 |
Dizajn i Planiranje??? | owid | Flash | 1 | 09. 06. 2005. 15:19 |