|
PHP PHP aplikacije, Smarty, PEAR |
|
Alati teme | Način prikaza |
17. 10. 2009. | #1 | |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
PHP 5.3 i PHP6 deprecetated features
Danas sam instalira php 5.3 i primetio sam da ima dosta izmena. Ovo je lista svih funkcija i metoda koje su deprecated u 5.3 a većina toga će biti izbačena iz php 6 totalno.
(Za one koje mrzi da kliknu) nestaće: Citat:
Recimo, sada ja imam sajt na na nekom serveru i provajder upgrade-uje na php6. I onda me cima klijent pa se zali da ne radi sajt a ja kazem "pa nisam nista menjao, nemoguće da ne radi". On u panici kuka "pa ... vidis da ne radi - uzmi i sredi - platili smo ti za to". A ti onda sedi i radi za dzabe jer su brainiacs smislili da poizbacuju gomile funkcija.
17. 10. 2009. | #2 | |
član
Certified
Datum učlanjenja: 27.11.2007
Hvala: 10
12 "Hvala" u 11 poruka
|
Citat:
Što se tiče izmena u 5.3 dovoljno je reći da su tolike da veći deo trenutnog gotovog softvera ne može da funkcioniše na njemu bez bar ponekog problema. Taj E_DEPRECATED je recimo napravio više štete nego koristi a u prvim buildovima navodno stabilne verzije bilo je problema da se uopšte isključi da se ne prijavljuje pa su recimo custom headeri pucali masovno. Veliki problem većini gotovih aplikacija je i to referenciranje funkcija što su dobro osetili na svojoj koži svi sistemi koji imaju implementiran neki vid hook sistema (Joomla, Drupal itd.) koji na taj način funkcioniše. Dosta problema se javilo i sa PHP framework sistemima koji žongliraju sa podrškom kako za "peticu" tako i za "četvorku" PHP-a (recimo CodeIgniter koji još uvek ima problema sa nekim bitnim stavkama zbog čega bi razvojni tim trebalo da porazmisli dokle želi da pruža podršku za PHP 4 u svom frameworku). Da rezimiram. PHP 5.3 je u ovom trenutku, sudeći po reakcijama, stvar čiste mode. Sve što od novosti donosi jednostavno nije vredno da se uopšte razmišlja o njemu ni kao o test platformi a kamoli produkcionoj tako da bi buildovi iz 5.2.x game trebali još dugo da budu aktuelni kada su hostinzi u pitanju. |
|
17. 10. 2009. | #3 | |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 19.05.2007
Hvala: 13
3 "Hvala" u 3 poruka
|
Citat:
Mnoge će se stvari rješiti putem search&replace opcije u editoru, a i vec dugo vremena na "svakom koraku" je pisalo da su preg_ brze od ereg, da treba biti iskljuceno register_global, magic_quotes_gpc, magic_quotes_runtime... |
|
17. 10. 2009. | #4 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Ma daj blues, ajde priznaj da li si i jednu jedinu od ovih deprecated f-ja koristio u poslednje vreme?
Vec 100 godina najavljuju da ce u PHP6 izbaciti kontroverzni magic_quotes, ovo je kontam poslednja "veca" revizija pre PHP6 i logicno je da je proglase "deprecated" kako bi se ljudi navikli na to. Kome sajtovi ne rade bez toga sto rece neko, moci ce da "trche" na PHP5.x dok se to ne sredi. |
17. 10. 2009. | #5 |
Super Moderator
Invented the damn thing
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Inace uz snow po defaultu dolazi PHP 5.3 tako da sam i ja vec presao na isti
|
17. 10. 2009. | #6 |
old school
Expert
Datum učlanjenja: 30.04.2006
Hvala: 39
48 "Hvala" u 28 poruka
|
a ja licno, sam odavno prestao da koristim sve stvari koje su oznacene sa depreciated... zlu ne trebalo
|
17. 10. 2009. | #7 | ||
old school
Professional
Datum učlanjenja: 19.04.2007
Hvala: 139
70 "Hvala" u 43 poruka
|
Citat:
Citat:
I naravno klijenta treba u startu informisati spram koje verzije se radi projekat, šta to znači, koje su implikacije, šta se očekuje u budućnosti i zašto, tako da kada i ako dodje do upgrade-a servera, da ne bude iznenađenja tipa "platili smo, popravljaj za džabe". |
||
17. 10. 2009. | #8 |
član
Certified
|
Nije problem samo u tome da li je neko koristio ili nije, vec je problem u nasledjenim stvarima koje ima vecina programera a koje sada jednostavno rade pa nije bilo potrebe za izmenama
|
17. 10. 2009. | #9 | |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
PHP kôd:
PHP kôd:
Slažem se da su te magic quotes samo pravile nepotrebnu zabunu i bile uzrok mnogih bug-ova, ali zašto izbaciti funkciju? Kada bi stavili da funkcija stoji samo ne radi ništa (jer je ionako izbačeno magic quotes) je daleko bolje za backward compatibility nego da kompletno izbace funkciju pa se generiše fatal error i puca script. Dalje, globalno milijarde linija koda koriste "ereg" funkcije, šta ljudi da rade kada se to izbaci? Da menjaju sve svoje klase zbog toga? Kome će to da naplate? Takođe sam puno koristio {} u stringovima, a šta sada da radim? Da pretražujem svuda gde sam to koristio da mi script ne bi pucao zbog gluposti. Ja sam mislio da su ovi iz PHP nešto naučili u prethodnoj velikoj migraciji sa 4 na 5, ali oni sada prave još veće gluposti, i sve mi više liči na situaciju kada izigravaju Bogove "baš nas briga, tako je kako mi odlučimo, a ti ako nećeš da menjaš - neće ti raditi script". Tako će i ovi što prave razne Joomle, CodeIgnitere i ostale slične stvari da totalno pošize od milijarde pitanja "od jednom mi se pojavljuje neka greška" ili "ne radi mi sajt" ili "prikazuje mi se prazna strana". Što se tiče hosting provajdera, tu se na žalost najmanje pitaš ti. Prvo što retko imaš uticaja na izbor provajdera, a drugo što imaš još manje uticaja na njihove odluke. Ipak mislim da ako neko hoće da pređe jednog dana na PHP6 neka skine ovaj 5.3 bar da vidi gde će imati problema.
17. 10. 2009. | #10 | |
Super Moderator
Invented the damn thing
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Citat:
Kao i za ereg(i) i kod ovoga jedan search/replace resava problem |
|
|
|