SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
|
Alati teme | Način prikaza |
04. 06. 2007. | #1 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Pisanje mysql query
Obično kada pišem querije, pišem svaki deo u novom redu zbog čitljivosti, na primer ovako:
SELECT a.nesto, b.nestoDrugo FROM tabela1 AS a LEFT JOIN tabela2 AS b USING (key1) WHERE nesto GROUP BY something ORDER BY ... LIMIT ... Međutim imao sam jedan čudan problem. Jedan query mi nije radio, odnosno vraćao mi je empty set (nije prijavljivao grešku) iako znam da treba da vrati records. Posle pola sata maltretiranja, debugovanja, pa čak i pisanja alternativnih querija (što je najgore, kada uradim copy-paste u shell - radi kako treba) u nekom očaju sam sve spojio u jedan red i tako je proradilo (?!?!?). Šta je mogao tu da bude problem? Sigurno nije bilo nikakvih specijalnih karaktera na kraju reda.
04. 06. 2007. | #2 |
Boban Karišik
Expert
|
Negde sam priocitao da nije preporuceno tako pisati querije(mozda bas zbog toga sto se tebi desilo), ne znam, probaj da pre nego sto lupis enter stavis razmak(ne bi trebalo, ali cisto nagadjam).
04. 06. 2007. | #3 |
Banned
Knowledge base
Datum učlanjenja: 01.07.2005
Hvala: 206
140 "Hvala" u 89 poruka
|
znas li na koju ti je tabulaciju bio podesen editor ?
|
04. 06. 2007. | #4 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
jedino mi pada napamet da je imao problem sa windowsovim new line karakterima, nista drugo ne bi smelo da pravi problem... ako ias negde sacuvan original fajla, probaj da ga otvoris iz shella u vi-ju, pa vidi da li se pojavljuje negde ^M unutar querija....
inace, ja uvek tako formatiram querije koji su duzi od jedne linije..
04. 06. 2007. | #5 |
Python Ambassador
Master
|
Tja, ako želiš da više nikad nemaš tih problema: odseci sav white-space sa početka i kraja svake linije; nakon čega spoji linije u jednu, ali sa po jednim znakom razmaka.
DBMS-u je svejedno u kakvom mu formatu šalješ upit - ionako mora da ga parsira.
Python Ambassador of Serbia Poslednja izmena od Petar Marić : 04. 06. 2007. u 15:08. |
04. 06. 2007. | #6 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Ja sam ranije imao slicne probleme i od tada pisem querije ovako:
PHP kôd:
|
04. 06. 2007. | #7 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Koji smor... ja sam ponekad pisao ovako
PHP kôd:
ali mi je to bzzze kada promenis, moras da menjas navodnike, tackice,...
04. 06. 2007. | #8 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Pa j*ga, na kraju, uvek mozes da odradis neki preg_match_replace na tvoj query (tako sto recimo brises sve nealfanumericke karaktere ili ih zamenis obicnim space-ovima).
|
04. 06. 2007. | #9 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Ili da overriduješ metodu mysql_query() i da... Ah da, to ne ide...
|
04. 06. 2007. | #10 |
Web designer
Professional
|
Ja svaki query pishem u jednom redu, ma koliko on bio dugacak
|
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
App za pisanje dokumentacije | dinke | Web aplikacije, web servisi i software | 6 | 03. 12. 2010. 22:42 |
Kohana: Kako query builderu poturiti mysql funkcije? | ivanhoe | PHP | 0 | 24. 03. 2010. 14:20 |
UTF-8 pisanje u fajl | Nemanja Avramović | PHP | 7 | 24. 09. 2008. 02:35 |
PHP MySql Query i opterecenje servera ? | ColdKeyboard | PHP | 17 | 16. 09. 2008. 22:58 |
mysql, php i unbuffered query | ivanhoe | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 1 | 21. 07. 2006. 05:50 |