|
PHP PHP aplikacije, Smarty, PEAR |
|
Alati teme | Način prikaza |
17. 08. 2010. | #1 | |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Monte Ohrt - is PHP template language?
Upravo sam dobio jedan mail od Monte Ohrt, čoveka koji je napravio Smarty, gde komentariše "večitu dilemu" da li je PHP template language. Pročitajte šta kaže, ja mogu samo da se složim:
Citat:
18. 08. 2010. | #2 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
paaa, i jeste i nije... smarty i php (sa skracenom sintaxom) se zapravo jako malo razlikuju, da li pises {foreach ...} ili <? foreach(...): ?> ili recimo {$bla} ili <?=$bla?>. U par navrata sam pretvarao php u smarty templejte, i to moze relativno brzo i lako da se uradi, cak sa obicnim search and replace se zameni veliki deo koda...
Hocu da kazem nije to bas tako drasticna razlika, mada smarty sintaxa je svakako citljivija od "izvorne". Monte je u sustini je pretvorio php u kvazi basic (izbacio zagrade, dodao tacku umesto []) i ima dosta unapred gotovih f-ja koje su zgodne, ali ne bih bas nazvao to chainsaw vs. bread knife... ja koristim smarty godinama vec, ali nije bas da sam hteo da se ubijem kad sam morao da radim direktno u php-u, recimo za Wordpress teme kad radim..
Leadership is the art of getting people to want to do what you know must be done. Poslednja izmena od ivanhoe : 18. 08. 2010. u 09:02. |
"Hvala" ivanhoe za poruku: |
18. 08. 2010. | #3 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Mislim da nisi shvatio taj deo chainsaw vs bread knife koji se odnosi na to da je PHP (postao) daleko više od template language. To je odgovor onima koji tvrde da je PHP običan template lang i ništa više od toga. Ako je "bread knifre" jedan pravi template language kao što je Smarty, koji i ne pretenduje na više od toga (šta više, u smarty3 su po defaultu izbacili {php} tag) - PHP je chainsaw u odnosu na to.
18. 08. 2010. | #4 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
ok, ako je to pisac hteo da kaze, onda se slazem
18. 08. 2010. | #5 |
expert
Expert
Datum učlanjenja: 27.11.2005
Hvala: 47
57 "Hvala" u 31 poruka
|
Ja sam od Smarty presao na PHP kao templejt jezik. Elem, blues, deder mi reci sta radis kad ti zatreba bilo kakvo racunanje u okviru templejta (posto je {php} tag izbacen) ?
|
18. 08. 2010. | #6 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Na primer kakvo računanje? a + b * c? To sve možeš u smarty da uradiš. Ili treći koren iz cosinus arkus tanhgensa ?
18. 08. 2010. | #7 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 26.07.2008
Hvala: 15
296 "Hvala" u 10 poruka
|
mada smarty sintaxa je svakako citljivija od "izvorne"
Meni nije. Ne znam kako je ljudima koji samo znaju html/css. Ne verujem ni da njima olaksava posao. |
18. 08. 2010. | #8 |
old school
Expert
Datum učlanjenja: 30.04.2006
Hvala: 39
48 "Hvala" u 28 poruka
|
Vec 6-7 godina radim sa smarty-ijem (ako me pamcenje dobro sluzi) i svim html/css implementatorima sa kojima sam radio (a bilo ih je dosta) je bilo lakse da zapamte smarty sintaxu nego php. A cak i kad sam ja pravio templejtove a oni samo ubacivali html/css, daleko manje gresaka su pravili kad rade sa smarty templejtovima nego sa PHP
Ovo je moje licno iskustvo, i ne kazem da je sa svakim tako |
19. 08. 2010. | #9 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Btw smarty ne treba da radi nikakvu app logiku tj. logiku koja nije vezana za templatove, pa cenim da to racunanje u smarty-u i nema previse smisla (iako je moguce stosta).
|
06. 09. 2010. | #10 |
član
Certified
Datum učlanjenja: 30.07.2010
Hvala: 3
4 "Hvala" u 3 poruka
|
taj dasa definivno ima kliker. sa recimo
Kôd:
$comment[comment].comment|escape|ng_autolink|truncate:390 |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Language recognition | treety | Linkovi | 0 | 06. 05. 2009. 01:59 |
Select language ... | Ivan | Opušteno | 32 | 22. 12. 2006. 14:40 |
Language kodovi za srpski | nesh | Web aplikacije, web servisi i software | 23 | 13. 10. 2005. 22:00 |