SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
|
Alati teme | Način prikaza |
13. 12. 2006. | #1 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
MySQL 5 problem sa instalacijom
Instalirao sam MySQL 5 u lokalu i pojavio mi se cudan problem.
Sve baze su ostale, sve tabele su tu, ali se promenila struktura tabele. Neka polja su jednostavno skracena. Na primer imam polje: show_abbr koje je CHAR(4) [proverio sam, online je stvarno tako], a sada mi je VARCHAR(1). Polje title je online VARCHAR(255) sada mi je VARCHAR(85). Sta je moglo da se desi?
13. 12. 2006. | #2 |
133t
Master
|
A kojom metodom si importovao stare baze?
|
13. 12. 2006. | #3 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
ma nisam nista importovao, samo je ostao stari "data" folder, kao i uvek do sada. Kad god sam upgradeovao, deinstaliram stari mysql, ostane data, onda instaliram novi koji cita isti data. I uvek je radilo bey problema.
14. 12. 2006. | #4 |
old school
Professional
|
To je jedna od posljedica upgradea na novu verziju.
Naime, u ranijim verzijama je velicina (size) VARCHAR ili CHAR kolone oznacavala broj bajtova, a u novoj verziji oznacava broj znakova. Dakle, ako si ranije imao VARCHAR(255) - to znaci da je u tu kolonu moglo stati 255 byteova. Posto kod npr. UTF8 imas multibyte znakove, onda ti je velicina kolone skracena po principu: 255 byteova/max. broj byteova u tvom multibyte charsetu = nova velicina kolone Posto ti vjerovatno imas bazu sa podesenim UTF8 charsetom, onda ti je novi MySQL server "skratio" te kolone. Slican problem se desava i sa preciznoscu FLOAT kolone. Ako ti treba bas ta odredjena velicina, onda je jedino rjesenje da prepravis tu kolonu: Kôd:
ALTER TABLE tabela MODIFY ime_kolone VARCHAR(255);
14. 12. 2006. | #5 | |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Citat:
|
|
14. 12. 2006. | #6 |
133t
Master
|
@bluesman, e pa zato sam te i pitao, ja sam isto uradio pre nekih pola godine, stim sto je meni PhpMyAdmin prikazivao gresku za tabele sa verzije4..
Od tada samo stari dobri dump. Poslednja izmena od kodi : 14. 12. 2006. u 01:12. |
14. 12. 2006. | #7 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Dejane, ne mogu da verujem
Opet nije mi jasno koji je to mozak smislio, zasto nisu ostavili 255? Opet, zasto je skraceno polje CHAR(4) na VARCHAR(1). Alter table nije problem, ali je problem sto su meni sve tabele u svim bazama tako srkracivane... sta sad? Osim dump, prepravljanja, drop, import sve ponovo.
14. 12. 2006. | #8 |
Boris
Grand Master
Datum učlanjenja: 01.12.2005
Hvala: 5
156 "Hvala" u 2 poruka
|
Ko se jednom tako opece... Samo sto sam ja davno bio biser, odradio innodb bazu, i po "proverenom" metodu, iskopirao data folder... Kad ja tamo, a ono medjutim, na novom serveru ni jedna tabela nije citljiva (!!). Naravno, tad nisam bas tacno znao cemu sluze ibdata* fajlovi :P
Pa me onda jednom phpmyadmin urnisao... Exportovao db dump, ali nijedna tabela nije imala auto_increment na primary key polju nakon importa... Kakve sam grimase pravio dok nisam shvatio o cemu se radi... Od tada, mysqldump+plain mysql klijent i glava me ne boli...
14. 12. 2006. | #9 |
old school
Professional
|
@bluesman: Ma poceli su komplikovati kao i u Oracleu.
Te izmjene, siroj masi ne bas poznate (doduse, sve ima u dokumentaciji), unose dosta zabune i nezadovoljstva kod korisnika. Sjecas li se samo promjene u nacinu autenfikacije od verzije 4.0.18 ili 4.1 (ne sjecam se tacno), kad su se mnogi zalili da se ne mogu spojiti vise na bazu (hint: --old-password)? Mene je Oracle vec visestruko razocarao, a nadam se da MySQL jos nece u toj mjeri. Hm, mogao bih se poceti baviti PostgreSQL-om.
14. 12. 2006. | #10 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Da, to sa old-password je bas bio uzas, ali kao, negde mora da se presece. Opet, ne razumem potrebu da se menjaju tabele?
Sto se tice pgsql, i oni ce doci na isto cim dodju do "community" i "enterprise" verzije ... to valjda tako ide.
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
MySQL - Šš ?? ?? ?? Žž Problem | surferxyz | PHP | 4 | 06. 10. 2010. 23:33 |
PHP+MySQL problem. A isto kao i Š Đ Ć... | Miroslav | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 12 | 20. 09. 2008. 00:10 |
mysql update problem | vendi | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 3 | 28. 06. 2007. 00:32 |
PHP/MySQL Charset Problem | dinke | PHP | 9 | 28. 11. 2006. 19:43 |
Perl - Problem sa instalacijom skripte / putanjom perl-a | bokacbl | Programiranje | 8 | 04. 06. 2006. 19:56 |