|
SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
|
Alati teme | Način prikaza |
07. 04. 2006. | #1 |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 30.10.2005
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Problem sa cAse sEnsitivE pretragom и ћирилицом
Pozdrav svima.
Da li je neko od vas radio sajt: ćirilica + MySql ? Imam problem jer je rezultat pretrage (search-a) case sensitive, odnosno kada korisnik u polje za pretragu unese na primer reč: београд, baza ne prihvata reč: Београд kao rezultat, iako ona postoji, i izbacuje rezultat samo ako se tačno pogode velika i mala slova. Naravno, kada kucam latinicom, ne izbacuje ništa kao rezultat. Sajt je rađen u Textpattern CMS-u, mada mislim bi se ista stvar dešavala i da nema CMS-a. Encoding html stranice je utf-8. Pročitao sam negde da Textpattern koristi fulltext search za search input. U troubleshooting-u Textpattern-a piše: Ukoliko se javi case sensitive search - u pitanju je loš collation setting. Kod mene je collation utf8_general_ci. Koji collation treba da stavim za ćirilicu (da mi rezultat pretrage ne bi bio case sensitive)? ( београд = Београд ) Da li je teško napraviti search polje koje bi dozvoljavalo korisniku da piše latinicom, iako je sajt na ćirilici? ( beograd = Београд ) Nisam baš neki stručnjak za MySql pa ako može mala pomoć. Hvala. Podešavanja u PHPmyAdmin-u: Poslednja izmena od LyoShi : 07. 04. 2006. u 23:18. |
09. 04. 2006. | #2 |
novi član
Na probnom radu
Datum učlanjenja: 30.10.2005
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Nije valjda da niko ne zna koji collation treba staviti za ćirilicu
|
09. 04. 2006. | #3 |
expert
Expert
|
mozes pitati likove sa http://www.vokabular.org, radi i pretraga latinicom, a cirilicna nije case sensitive.
meni jos nije trebalo, ali ce mozda zatrebati uskoro pa javi da znamo svi
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
latinica vs ћирилица | NenadPantelic | Marketing i SEO | 2 | 22. 10. 2010. 20:11 |
Андроид и ћирилица | biske | Web aplikacije, web servisi i software | 4 | 20. 10. 2010. 21:09 |
„извин’те јел’сте ви прочитали мој упит?“ | metaphysic | Opušteno | 1 | 03. 08. 2010. 10:54 |
Како помоћу Php-а генерисати Rdf фајл | Miroslav | PHP | 3 | 30. 09. 2008. 10:03 |
Sortiranje po UTF-8, ћирилица + latinica | nn.nn | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 4 | 26. 09. 2007. 01:00 |