|
|||||||
| e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno.
Sponzor:
|
![]() |
|
|
Alati teme | Način prikaza |
|
|
#81 | |||
|
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
![]() ![]() |
Citat:
) izvučem nešto više, ali znam dosta vrednih ljudi koji nisu. A imaju baš to što vam treba - radnu naviku i želju da uče. Problemi ovih ljudi su uvek dvoumljenje između fakulteta i nečeg što vole da rada i što je plaćeno (što je normalno), nerešena vojna obaveza itd.Btw, očekujte veliki šum jer na jednu osobu koja vredi dolazi 10 koji ne vrede previše ulaganja. Off Topic: Citat:
![]() Citat:
|
|
|
|
#82 | |
|
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
Citat:
Sto se tice "prevazilazenja", ja tu pojavu gledam iz cisto licne perspektive, neko vreme radis, ucis posao, a onda shvatis da covek za koga radis naplati 30-60 funti sat, a tebi plati 3.5-5 evra (ovo su realne cifre sa jednog mog prethodnog posla). I naravno stoji da on preuzima rizik, da je utrosio vreme da izgradi posao i kontakte, sve je to skroz tacno. Ali logicna stvar (cisti zakoni evolucije) su da covek pokusa da: ili izdejstvuje vecu platu, ili da krene sam da trazi klijente i da radi za sebe, cut the middle man out, tome manje-vise svako tezi, u svakom poslu... I ne znam sto ste svi tako kriticni prema ljudima koji radje ne rade, nego da rade za male pare.. ukoliko im licna situacija to dozvoljava u tome nema niceg loseg, to je slobodno trziste, a cena rada se formira slobodno zavisno od ponude i potraznje.. ako bi svi prihvatali sve poslove, po svaku cenu, to bi znatno oborilo cenu rada, kao sto su outsourcing i indusi uradili americi...
|
|
|
|
#83 | |
|
I'm a PC too.
Wrote a book
Datum učlanjenja: 05.06.2005
Hvala: 61
87 "Hvala" u 59 poruka
![]() ![]() |
Citat:
Mislim da ti je poznato da ovde cesto ljudi i volontiraju kako bi stekli iskustvo i dobili priliku za bolji posao. Sta je tek onda za to reci, posto znaci rade bas besplatno?
|
|
|
|
#84 | |
|
Super Moderator
Invented the damn thing
|
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#85 |
|
I'm a PC too.
Wrote a book
87 "Hvala" u 59 poruka
![]() ![]() |
Znam, ali ovde nije u pitanju fizikalisanje
vec svakako imas bar neku korist, koliko god da si placen: sigurno ces nesto da naucis, dobices mogucnost da nesto stavis na rezime. A to skupa vec moze da bude mnogo.
|
|
|
#86 | ||
|
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 18
16 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
Citat:
Kakvo crno iskustvo kada radiš u nekoj žnj firmi na žnj projektima sa frustriranim saradnicima i na kraju niti imaš šta da staviš u portfolio niti si dobio nekakav keš, u osnovi se svodi na lovu sa kojom jedva možeš da pokriješ troškove života. Napisah na početku teme da je bolje džaba spavati, nego džaba raditi. U drugoj soluciji velike su šanse, pogotova za mladog čovjeka, da pukne i potpuno se razočara u posao i ljude. Samo vlastiti interes brajko... to nas sve pokreće. Citat:
Nemam nešto ni povjerenja u te probne periode, mislim da na istima poslodavci višestruko profitiraju, pogotovo u Srbiji kada im prođe gomila ljudi kroz firmu, koji prva 3 mjeseca rade probno, pa onda naredna tri za pare koje non-stop kasne, i kada skontaju u kakvu su mašinu upali ljudi napuštaju taj posao, na njihovo mjesto dolaze novi koji isto prolaze i tako u krug. Dvije-tri sedmice pravog rada na realnim projektima na kojima firma u tom trenutku radi je sasvim dovoljno da se testira da li se neko dovoljno uklapa ili ne i da li posjeduje osnovnu sposobnost da upadne u tim. |
||
|
|
|
|
|
#87 | |||
|
I'm a PC too.
Wrote a book
87 "Hvala" u 59 poruka
![]() ![]() |
Citat:
Sve ostalo je izvlacenje i pravdanje za vlastiti nerad, lenjost ili - nesposobnost da se "probijas". Kad jos budes imao porodicu, pitacu te da li ces da sedis i ne radis (jer vredis vise), dok tvoja deca nemaju.. Ccc. Lepo kazem, to tako moze sve dok si na grbaci roditelja. Citat:
![]() Citat:
A sto, da volontiras kod dinketa ili bluesmana, to se ne bi brojalo? A naucio bi verovatno, ma ne verovatno nego sigurno vise, jer se u manjim kompanijama vise radi. Ako vec ionako kazes da programeri volontiraju kod kuca godinama sa debelim knjigama (za sta nisu NISTA placeni, je li), pa sto onda ne bi volontirao i u manjij firmi - isto ces da naucis, a imas i iskustvo i neke projekte.. Citajuci sta se na ovoj temi pise (a i koja muzika se slusa :> ) odmah mi je sve jasno - da sam ostao tamo kod nas odavno bih poceo bih da bijem oko sebe, a mozda i sta gore :-) Ovo ovde mi dodje kao odmaraliste :-) Super tema.
Commercial-Free !!! Poslednja izmena od degojs : 26. 04. 2006. u 21:04. |
|||
|
|
|
|
|
#88 | ||||||
|
Knowledge base
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 18
16 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
![]() |
||||||
|
|
|
|
|
#89 | |
|
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 31.01.2006
Hvala: 2
7 "Hvala" u 6 poruka
![]() |
Pa ovako, in the real world, retko ko je nesto znacajno uradio a da nije prvo radio za dzabe, tj. kako to lepse zvuci, volonterski. Kad se prodje taj stadijum, koji traje od nekoliko meseci pa do i godinu dana, zavisi sta radis, jer ovo se ne odnosi samo na programere, vec i na dizajnere, arhitekte (posebno njih), advokate itd, onda sledi period u kome ces zaradjivati relativno malo. Kad nakon odredjenog broja godina, uglavnom 5-10, takvog rada prodjes kroz svasta i steknes vise samopouzdanja, onda mozes da pocnes da razmisljas o nekim vecim ciframa.
Razlika je, cini mi se, sto na zapadu taj prvi period volontarisanja se prolazi u max 22. ili 23. godini, odmah posle faxa, a cesto i ranije - nisu svi studenti. U nekim generalnim crtama do 25. se radi za neke ok pare i tu se stice iskustvo jer posto si i "najmladji" radices bukvalno sve, a to ukljucuje i kuvanje kafe . Izmedju 25. i 30. se nakon nekog stecenog iskustva, plata i odgovornosti znacajnije menjaju, a od tada pa nadalje, zavisi od tebe sta ces uspeti da uradis. Jedan od mogucih razloga zasto se kod nas volontarijat pocinje kasno, a s'obzirom na to i opravdano nezeljeno, je sto se fakultet umesto sa 22/23 zavrsava sa 25/26 a nekad i kasnije... sem u slucaju da se neko odluci na magistraturu pa doktorat - imam jednu takvu ovde u kuci ![]() Citat:
, ali ovo je skroz pogresno. U interesu preduzeca je *uvek* da nadje nekog ko ce tu da ostane sto duze moguce, i taj probni rad je izuzetno bitan za obe strane. S'jedne strane imas poslodavca koji ce videti kako radis i koliko ste kompatibilni u poslu, dok s'druge je zaposleni koji ce da skapira da li stvarno zeli da radi taj posao (kazem, jer retko kad nadjes posao koji si oduvek zeleo, pa je prakticno svaki novi posao i kompromis) i u tom okruzenju. |
|
|
|
|
|
|
#90 | |
|
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 21.06.2005
13 "Hvala" u 10 poruka
![]() |
Citat:
Kriva učenja je eksponencijalna funkcija, tako da je potreban malo duži period da bi se steklo solidno znanje. A i malo je neozbiljno reći odem malo vamo, malo tamo. Stvari se nauče kad te čeka brdo posla i odgovornost za izvršenje a ne očekuješ valjda da će neko da sedi s tobom i da te uči? |
|
|
|
|
![]() |
| Alati teme | |
| Način prikaza | |
|
|
|||||
Slične teme
|
||||
| Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
| A gde ima? (Novi blog posvećen stvarima i uslugama koje je teško pronaći) | chux | Linkovi | 4 | 04. 02. 2008. 08:15 |
| Muke sa C2D | gastonr | Hardware | 1 | 10. 07. 2007. 23:16 |
| Da nam pozivis jos toliko! | boccio | Opušteno | 23 | 02. 11. 2006. 05:00 |
| Primeri dobrog programiranja | kodi | Programiranje | 6 | 17. 07. 2006. 01:12 |
| [okruglo a nije nula] U jebote posle toliko godina, pa to je bluesmanov sajt :) | mungos | Opušteno | 4 | 14. 07. 2005. 21:20 |