|
SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net MySQL, MSSQL, Oracle, Access, ODBC. Ako imate problem brže i preciznije ćete dobiti odgovor ako priložite strukturu tabela ili skript koji kreira tabele i puni ih test podacima umesto što to problem opisujete samo rečima. Sponzor: Baze-Podataka.net - Blog o bazama podataka |
|
Alati teme | Način prikaza |
15. 02. 2006. | #1 |
expert
Master
Datum učlanjenja: 20.12.2005
Hvala: 0
0 "Hvala" u 0 poruka
|
SQL (sve baze) = nema binarne pretrage?
Palo mi je u oci da zbog DELETE upita mozete imati primarne kljuceve koji nisu po redu, tj da RDBMS ne moze da vrsi binarnu pretragu po primarnim kljucevima = mora da prolazi kroz sve recorde - imate ih milion - milion. Idealno je da se izsortira pa vrsi binarna pretraga, ali to ne moze ako svi kljucevi nisu prisutni, tj imate bar jedan koji fali+dobro je da su po redu ako ih mnogo ima. Flatfile db koji je dobro dizajniran uz binarnu pretragu ima da bije SQL kad je pretraga po primarnim indeksima po sredi - a za sve ostalo ne moze biti sporija jer takodje mozemo da napravimo virtuelnu tabelu, izsortiramo po koloni i vrsimo binarnu pretragu. Naravno da za komplikovaniji upit (dovoljno je WHERE NAME="Pera") mora da se prolazi kroz celu bazu. Zeleo bih malo da prodiskutujem o ovome, mada ne spada u SQL vec dizajn samog RDBMS. Naravno, ovde mislim na flatfile db koji nije na Perlu ili sl. jezicima vec npr. C/C++
Edit: prakticno pri trazenju po primarnom kljucu ne moze da otpadne sortiranje, sto je problem za veliku bazu. Mnogo bi bilo bolje da nema uopste DELETE upita i da su indeksi po redu. Poslednja izmena od bojan_bozovic : 15. 02. 2006. u 09:52. |
15. 02. 2006. | #2 | |
Predrag Supurović
Grand Master
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Hvala: 3
200 "Hvala" u 12 poruka
|
Citat:
S druge strane, svaki RDBMS, na kraju krajeva, radi sa datotekama, razlika je smao u tome da li korsinik datteokama pristupa direktno ili preko servera. Uzmimo na primer FoxPro DMBS, koji se po karakteristikama i mogucnostima moze meriti i sa naprednijim SQL serverima, a radi na flat file sistemu.
15. 02. 2006. | #3 |
expert
Master
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Svaki RDBMS pise u fajl. Ne znam sta si zeleo reci za FoxPro?
Samo moram reci da se moze zabiti nos u istu matematicku teoriju, uz priznavanje cinjenice da PC igra ne moze da koristi RDBMS za smestanje podataka (ne mislim tu na teksture i modele, vec na podatke o samoj igri koji se menjaju, a ima ih mnogo). BTW RDBMS pise sve na disk uz logovanje, mozes primeniti i logovanje transakcija cak, mada kome to treba, uz podatke smestene u memoriji, takodje. jel' ti je velicina baze manja od velicine memorije? Ako jeste, sve u memorju pa menjaj i trazi podatke. To RDBMS ne moze. (MySQL moze sa HEAP tabelama, ali da li je onda to brze od direktnog pristupanja podacima, bez overheada za konekciju sa bazom?) Transaction safe baza mora da loguje sve na disk da ako negde pukne, podaci ne budu ugrozeni. Tu je pisanje na disk vrlo sporo. Prakticno, dobro napravljena (tu je teorija nuzna!) flatfile baza moze da bije SQL zato sto ti ne treba logovanje na disk, uspostavljanje konekcije sa serverom i sl., pod uslovom da ne moras da otvaras bazu svakicas (CGI) Ovo mi je palo na pamet zato sto RDBMS podrzava mnogo toga sto nije potrebno na Webu (transakcije npr. snapshote, strane kljuceve i sl.) ako se to izbaci iz izoptimizuje mislim da bi to moglo biti nesto brze od MySQL, a svakako, uz manji load na serveru. Poslednja izmena od bojan_bozovic : 15. 02. 2006. u 10:28. |
16. 02. 2006. | #4 |
Predrag Supurović
Grand Master
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Hvala: 3
200 "Hvala" u 12 poruka
|
Ja sam tvoju prvu poruku razumeo kao ideju da mozes da napravis RDMBS umesto RDBMS-a pa sam ti tako i odgovorio. FoxPro sam naveo kao primer RDBMS koji radi nad flat tabelama.
E sad, ova tvoja druga poruka potpuno menja smer diskusije. Tebi dakle ne treba RDBMS nego ti treba nesto slicno ali specificno uz poprilicna ogranicenja, odnosno nesto sto je baza podataka u prilicno sirokom smislu te reci (toliko sirokom da recimo svaki niz mozemo smatrati bazom). Ak pravis igricu i treba ti da u memoriji baratas podacima, onda moras razviti svoj sistem, koji ce sigurno raditi brze od RDBMS iz par razloga od kojih najvise uticaja ima to da se radi o specificnom resenju koje je optimizovano da radi samo taj konkretan speicifican posao u specificnim i vidoko kontrolisanim uslovima. RDBMS-u u toj situaciji nema mesta, vec ti preostaje da porucis kako RDBMS radi neke stvari pa implementiras takve tehnike u svoju aplikaciju. To i dalje ne znaci da je RDBMS inferioran, nego da ti radis aplikaciju koja po svojoj sustini ne moze da koristi RDBMS.
16. 02. 2006. | #5 | |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Citat:
|
|
16. 02. 2006. | #6 |
old school
Professional
|
@bojan bozovic: Da je Flat DB brza, sigurnija i konzistentnija od nekog RDBMS-a (Oracle, MySQL, MS SQL, IBM DB2, PostgreSQL i td.), zar ne mislis da bi taj princip vec neko razradio i na njemu zgrnuo lovu? Sve to sto pricas - jednostavno ne pije vodu.
Jos se nisam u zivotu susreo sa situacijom u kojoj bi mi umjesto nekog RDBMS-a bolje bilo koristiti flat-text file za cuvanje podataka... |
16. 02. 2006. | #7 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
sta zoves binarnom pretragom? Vecina baza koristi B stabla, ali to nema nikakve veze sa binarnim pretrazivanjem...mozda te samo nisam dobro shvatio, ajde pojasni malo sta si tacno mislio?
Takodje unosi u B stablima se obicno ne brisu stalno, nego se samo markiraju kao obrisani, pa se onda sa vremena na vreme uradi brisanje i balansiranje celog stabla...AFAIK...mada posto mi nije jasno sta si hteo da kazes, ne znam da li to ima ikakve veze sa ovim sto ti kazes @Dejan: nerelacione baze kao sto je DBM jesu znatno brze od relacionih baza, mada mislim da nije ovo sto Bojan kaze u pitanju, nego su naprosto jednostavnije (imaju samo jedan kljuc i prakticno ni jednu drugu naprednu funkciju baze osim podrske za konkurentne upise)..
16. 02. 2006. | #8 |
expert
Master
0 "Hvala" u 0 poruka
|
B-tree je upravo metod sa smestanje podataka u sortiranom obliku, da bi mogla da se koristi binarna pretraga (Hint: http://www.semaphorecorp.com/btp/algo.html http://en.wikipedia.org/wiki/Binary_search) Jednostavno baza izsortira sve i smesti u B-tree prilikom svakog UPDATE querija (i ako je transaction-safe pise na disk) sto moze da se oduzi. Primer su MyISAM i InnoDB tabele u MySQL i koliko brze ide kad ne mora da se obezbede transakcije, snapshoti, strani kljucevi i sve ostalo (hint - bez provere da li postoji vec kljuc vec dobijas na brzini) Samo u jedan niz izsortiraj podatke i imas rudimentaran B-tree koji dalje mozes da prosirujes
@jablan Ne nego koriste brute-force pretragu Vidis da je koriste. Mora, to je teorijski najbolje. @pedja Nisam mislio da se nista budzi. Dakle, podaci bi opet bili izsortirani za binarnu pretragu (B-tree), ali bez snapshotova, transakcija, logovanja querija na disk i sl (cak i query ne bi morao da bude SQL query - otpada SQL parser) Poslednja izmena od bojan_bozovic : 16. 02. 2006. u 17:13. |
16. 02. 2006. | #9 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
B stabla nemaju puno veze sa binarnim pretraživanjem - kad imaš B stablo nemaš potrebe za pretraživanjem, već samo prolazak kroz već sortirano stablo. tačno je da se onda produžava insert i update, ali je to cena koju plaćaš za brži select. ta cena bi bila još veća da podatke držiš sortirane negde sekvencijalno. Ne razumem baš tvoju poentu.
|
16. 02. 2006. | #10 |
expert
Master
0 "Hvala" u 0 poruka
|
Binarna pretraga nije sortiranje. Dovoljno je da imas sledeci b-tree
Kôd:
[a-m] [n-z] ! ...................... ! bojan - jablan pedja Prakticno, zasto imamo nesto kao MySQL koji podrzava mnogo onoga sto nam te treba (sa DBM prve generacije nisam radio, ali bi mozda tu trebao da bude start neke web baze, ne znam) @Dejan Topalovic Perl ili PHP su suvise spori. Dobro je samo ako imas vrlo malo podataka. Moralo bi ovo o cemu pricam da se implemetira u kompajliranom jeziku - bas kao neki RDBMS Poslednja izmena od bojan_bozovic : 16. 02. 2006. u 17:55. |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Najbolji, nema sta | oksite | Opušteno | 0 | 27. 11. 2009. 01:23 |
google me je IZBACIO iz pretrage?! | dootzky | Opušteno | 10 | 07. 06. 2007. 00:17 |
Realizacija pretrage | Ilija Studen | Planiranje i usability | 7 | 13. 06. 2006. 13:47 |
Januarske pretrage | Srpko | Marketing i SEO | 3 | 01. 02. 2006. 14:27 |
Razliciti rezultati za pretrage u mnozini | cvele | Marketing i SEO | 0 | 18. 10. 2005. 03:17 |