(X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS Client scripting tehnologije, Dynamic HTML, Cascading Stylesheets, XML i standardi |
|
Alati teme | Način prikaza |
07. 10. 2006. | #1 |
expert
Grand Master
|
CSS - footer na dnu strane
Probao sam da se snadjem na google, ali ocigledno ne trazim pravim keywordima
problem je sledeci: imam HTML kôd:
... <body> <div id="container"> ... <div id="footer"> ... </div> </div> </body> .. stigao sam donekle sa ovim: HTML kôd:
#container{ position: absolute; width: 780px; bottom: 0px; top: 0px; } #footer { position: absolute; bottom:0px; width: 100%; } 1) container nije centralno pozicioniran probao sam sa: HTML kôd:
margin-left: -25%; left: 50%; 2) prilikom resize-a (ili ukoliko je sadrzaj stranice veci od visine stranice) desava se to da #container jeste do dna strane, ali samo do vidljivog dna. kako prevazici ove probleme hvala unapred EDIT: mozda je lakse da dam primer ovako: http://www.robi-bobi.net/tmp/tmp.html Poslednja izmena od robi-bobi : 07. 10. 2006. u 00:28. |
07. 10. 2006. | #2 |
expert
Grand Master
|
hm, a mozda da sve lepo uradim sa 3 diva (3-column)?
u svakom slucaju, chekam preporuke za gornji slucaj |
07. 10. 2006. | #3 |
VD IT Direktora
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 08.06.2005
Hvala: 503
1.307 "Hvala" u 282 poruka
|
Baci pogled na http://blog.html.it/layoutgala/ recimo layout 7.
Centriraš tako što postaviš text-align:center na body. Razvlačenje na 100% visine koliko se sećam (ispraviće me neko) radi samo u quirks modu, tako što postaviš height na html, body i container na 100%. |
07. 10. 2006. | #4 |
expert
Grand Master
|
bacicu
mogu samo reci da text-align:center kod mene ne radi takodje ni margin 0 auto koliko vidim razlog je onaj position: absolute, koji pak sa svoje strane (a zajedno sa bottom: 0px) daje druge probleme |
07. 10. 2006. | #5 |
Designer guy
Wrote a book
|
Nije neophodan quirks mode, stavi height:100% na html, body, i sve containere footera. i overi footer stick alt tehniku.
|
07. 10. 2006. | #6 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
pa ne moze margin:auto, ako ga apsolutno pozicioniras. Apsolutno pozicioniranje znaci da si mu explicitno zadao gde ce da se nalazi, i da se browser tu nista ne pita. Stavi da ti je container position:relative i radice ti margin:auto (text-align: center je samo fix za IE, margine su pravilniji nacin centriranja bloka)
Druga varijanta je da ostavis absolutno, a da stavis sledece (ubacio sam i resenje za visinu 100%) Kôd:
body, html { width:100%, height: 100%; padding:0; margin:0; } #container{ position: absolute; width: 780px; min-height: 100%; left: 50%; margin-left: -390px; /* pomeri ulevo za pola shirine */ } /* hack za IE, bolje je ubaciti ga preko conditional comments, al da ne komplikujem */ * html #container { height:100%; overflow:visible; }
07. 10. 2006. | #7 |
expert
Grand Master
|
10x
e sad, kako pozicionirati footer dole, a daprilikom resize-a nema problema |
07. 10. 2006. | #8 |
expert
Grand Master
|
snasao sam se
hvala svima evo za arhivu: HTML kôd:
body, html { width:100%, height: 100%; padding:0; margin:0; } #container{ position: absolute; width: 780px; min-height: 100%; left: 50%; margin-left: -390px; /* pomeri ulevo za pola shirine */ } * html #container { height:100%; overflow:visible; } #content:after { clear: both; display: block; font: 1px/0px serif; content: "."; height: 0; visibility: hidden; } #containerFooter { width: 100%; position: absolute; bottom: 0 !important; bottom: -1px; /* For Certain IE widths */ } #footer{ clear: both; color: #272900; text-align: right; } ............. ... <body> <div id="container"> <div id="content">...</div> <div id="containerFooter"><div id="footer"> ... </div></div> </div> </body> .. i tacnije: - ovo :after se odnosi na mesto posle elementa? - content: ".";? - sto ne radi bez njega? zbog clear? Poslednja izmena od robi-bobi : 07. 10. 2006. u 04:45. |
09. 10. 2006. | #9 | |
član
Certified
Datum učlanjenja: 09.12.2005
Hvala: 0
5 "Hvala" u 4 poruka
|
Citat:
Ono što staviš unutar content će biti umetnuto u dati element. ako je :after onda se umeće na kraj elementa, a :before znači da ide na početak elementa. Bitno je da shvatiš da se umetanje radi unutar elementa, ne tik pre/posle njega. Znači ta tačka će kreirati ovo: ".</div>" a ne "</div>." Obzirom da se tačka pretvori u element blok tipa i nad time se primeni clear, onda to uradi clear svih elemenata unutar div-a. Bez toga, kada su ti sve kolone unutar containera floatovane, onda taj container ima visinu 0px. Detaljno objašnjenje ove tehnike imaš na: http://www.positioniseverything.net/easyclearing.html
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Telekomove bele strane | Dragi Tata | Web design, Layout, User Interface | 8 | 27. 12. 2007. 05:49 |
Navigacija strane | pele | Sva početnička pitanja | 2 | 10. 12. 2007. 17:47 |
em vs px kod grafickih elemenata strane | dinke | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 4 | 28. 09. 2007. 19:08 |
[css] kako napraviti funktionalni "Footer" | darche | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 18 | 11. 12. 2006. 13:26 |
Zalepiti footer na dno centrirane strane i pokoja o brljama od savremenih browsera | noviKorisnik | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 9 | 23. 11. 2005. 14:01 |