01. 01. 2008. | #1 |
profesionalac
Professional
Datum učlanjenja: 11.10.2006
Hvala: 32
10 "Hvala" u 7 poruka
|
samo dizajneri? :P
cao ljudi, cisto me zanima - posto sa vremena na vreme dobijem neku freelance ponudu za custom CMS, od totalno ok dizajnera, ali ti ljudi pojma nemaju nista ni o kodiranju ni o 'smart' sajtovima, vrlo cesto su im celi sajtovi 'iskliktani' u dreamweaveru, i imaju .html extenzije >.<
kako se vi snalazite, ako uopste i radite takve stvari, sa takvim dizajnerima? koji je po vasem iskustvu najbezbolniji nacin za dizajnera, a i za mene, da im maksimalno automatizujem sajt, ili da ih barem uputim u neko pametnije resenje. npr. situacija: zena u inostranstvu je uradila sajt, super izgleda, super radi, statican je u potpunosti (klasican html/css), i sve je super - i sada zeli dinamicke vesti, ili nesto tako. i ok - onda tipa preimenujemo tu jednu ili vise strana u .php, povezem rucno u sred koda sta moram, i prekrstim se u nadi da dizajnerka to nikada nece dirati i uporpastiti, i sta je tu je. kako bi vi resili takvu situaciju? najlakse je napisati stranu ispocetka, ili koristiti neki smart templateing system, gde svako ima svoj kod, ali ti ljudi zaaaaista veze nemaju, i onda me zanima - kako uopste vi to resite? ili prosto batalite i odbijete takvu ponudu? (cak iako je sasvim solidno placena? :P ) ch33rs, srecna nova godina svima, pa da se obogatimo x4 u ovoj novoj 2k8! |
02. 01. 2008. | #2 |
Web designer
Professional
|
Sto da ne, u zavisnosti od zahteva klijenta, izaberes neki gotov cms, primenis izmene na template-u tamo gde su potrebne i slicno.
Recimo za neke proste varijante, obicno koristim sNews. Naravno objasnis im kako se koristi admin panel, sta mogu da rade a sta ne, kao i dodatne mogucnosti koje se dodatno naplacuju. |
"Hvala" twix za poruku: |
02. 01. 2008. | #3 |
troll mode
Wrote a book
|
jbg to zavisi od dizajnera do dizajnera aka kolko para toliko muzike wordpress je jako lepo resenje za dizajnere jer ima dosta razumljivu strukturu i nije se toliko tesko snaci da integrisete svoj dizajn. Stoga, eto predloga da ako vec imas muku sa dizajnerima napravis tako nesto
|
"Hvala" Eniac za poruku: |
02. 01. 2008. | #4 |
profesionalac
Professional
|
WordPress je najjaci CMS, moze se prilagoditi i portalima i blogovima i licnim prezentacijama, samo uz malo php kodiranja teme. Preporucujem ga za svaku priliku.
|
"Hvala" Djuki za poruku: |
02. 01. 2008. | #5 |
Designer guy
Wrote a book
|
^ Ozbiljno? A ja mogu da nađem još pet ljudi koji ne misle tako (uključujući sebe) i šta sada svi mi treba da dođemo i da pišemo koji je kome najbolji CMS?
Enivej, on topic, ja vrlo rado radim statične sajtove. Ali ako u toku razgovora sa klijentom dobijem nagoveštaj da će mu nekada trebati nešto dinamički - predložim da se odmah cela stvar implementira u CMS (mi bukvalno sve radimo u Textpatternu) - iako trenutna situacija to ne zahteva. |
"Hvala" Dragan Babić za poruku: |
02. 01. 2008. | #6 |
Nekad bio ddz
Expert
|
Hajde da ne flejmujemo do Božića, i moderatori imaju dušu
Textpattern je više okrenut web dizajnerima, koji ne žele da vide ni reč PHPa. Wordpress, sa druge strane, bolje leži onima koji su ranije pisali custom CMSove za svaki sajt, a onda rešili da prekinu sa izmišljanjem tople vode. Najbolji CMS je onaj kojim možete najefikasnije da napravite sve ono što klijent od vas zahteva. Neće ništa boleti ako umesto sa jednim, naučite da radite sa dva ili tri, a onda ih po potrebi koristite. Nekada je to WP, nekad TXP, a nekad je najbolje da ga sami napišete. Off Topic: Ja nikada ne radim sajtove u čistom HTMLu, zbog zahteva tipa: "E, dodali nam dvojku na broj telefona, hajde samo zameni ono dole". A i WP templateovi se od HTMLa naprave u 3 copy-ja i 4 paste-a Poslednja izmena od Dušan Dželebdžić : 02. 01. 2008. u 13:01. |
"Hvala" Dušan Dželebdžić za poruku: |
02. 01. 2008. | #7 |
Ivan Dilber
Sir Write-a-Lot
|
ja nikad ne radim staticne sajtove zbog toga sto se dobar deo elemenata na stranici ponavlja i onda kad treba da promenis jednu stvar u meniju moras da menjas sve strane redom, to je uzas...
Inace, sto se tice teme, ja taj problem na mojim CMS-like sistemima resavam seljacki sa: Kôd:
<!--- NE DIRAJ NISTA ISPOD OVE LINIJE AKO NISI SIGURAN DA ZNAS STA RADIS -->
03. 01. 2008. | #8 |
profesionalac
Professional
10 "Hvala" u 7 poruka
|
e ljudi, hvala na odgovorima!
znaci - prvo resenje zapravo i ne postoji. ako imate lejmera dizajnera, koji uglavnom koristi "DW za kliktanje dizajna", onda ste u problemu iovako ionako. kapiram. :| i nije bitno koji gotovi CMS koristis, nisam u fazonu "jedan ili smrt", stagod, slazem se sa Dusanom Dz, mozes da radis i u 2-3 razlicita, po potrebi, ali opet - za custom resenja..... moras da imas custom dizajnera, koji se razume malo ozbiljnije u kod.... taj rad :P cheers ppl, hvala za vasa misljenja! :* |
03. 01. 2008. | #9 | |
expert
Grand Master
|
Citat:
rekoh ljudi koji pisu HTML, jer po meni to != dizajner, al nema veze najbezbolniji nacin: dobijes HTML, ti ga preradis da bude dynamic i to je to nije napravilniji, al radi posao sa lamerima, kojima posle objasnish - ako oces nesta da pipas oko dizajna, prvo mene pitaj sta i kako |
|
04. 01. 2008. | #10 |
profesionalac
Professional
10 "Hvala" u 7 poruka
|
@robi-bobi
ma znam brate, najlakse je uzeti gotovu stvar, sto ti kazes, i samo ubacis svoj kod unutra i super. ali onda dasa oce da promeni stavku menija, ili boju ovoga-onoga, onda krece problem sa decentralizacijom koda, promasenim update-ovima, gazenje tudjeg koda na serveru itd itd. muka do muke :P ali i to je jedno od resenja, def. |
|
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
ajd da vas vidim dizajneri :) | ivanhoe | Opušteno | 11 | 02. 11. 2008. 21:57 |
Potrebni honorarni web dizajneri-programeri | SixPack | Poslovne ponude i zapošljavanje | 0 | 06. 03. 2008. 12:16 |
Potrebni Web programeri i Web dizajneri | Implementek doo | Poslovne ponude i zapošljavanje | 1 | 05. 03. 2007. 13:01 |
Graficki dizajneri != Web dizajneri | conica | Opušteno | 6 | 08. 06. 2006. 02:30 |
Hitno potrebni web dizajneri i programeri | jasmanac | Poslovne ponude i zapošljavanje | 5 | 03. 02. 2006. 16:07 |