e-Business Elektronsko poslovanje, e-Commerce, poslovanje uopšteno. Sponzor: |
|
Alati teme | Način prikaza |
28. 02. 2007. | #1 |
Knowledge base
Wrote a book
|
Kontrola deviznog poslovanja
Naime, od 1. januara, na osnovu zahteva banke Inteza (ne znam za druge banke), obavezno je prilikom knjizenja deviznog prihoda od strane banke istoj dostaviti takozvani kontrolni broj priliva iz knjige kontrolnika izvoza robe i usluga.
E sada, tu knjigu kontrolnika je potrebno samostalno voditi i beleziti prihode. Mene zanima da li i vama traze isto ovo i kakva je politika drugih banaka? Da li je neophodno za svaki devizni priliv potrebno potpisati ugovor jer u kontrolniku se zahteva i broj ugovora? Ako je potrebno potpisati ugovor za svaki devizni priliv, kakvu formu taj ugovor treba da ispostuje? |
28. 02. 2007. | #2 |
Dejan Grujic
Professional
Datum učlanjenja: 29.09.2005
Hvala: 9
64 "Hvala" u 40 poruka
|
Je li to za pravno lice? Za fizicko lice u rajfajzenu ne treba nista za sada.
|
28. 02. 2007. | #3 |
Knowledge base
Wrote a book
|
U pitanju je pravno lice.
|
28. 02. 2007. | #4 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
Meni su poslali "Obavestenje o deviznom prilivu", a zatim trazili da upisem "Opis transakcije", potpisem i faksiram natrag. Imam bas ovde kod sebe taj papiric, u pitanju je Intesa (za moju firmu, tj. agenciju).
Nesto mi knjigovodje nisu skrenule paznju da moram da vodim racuna o ovome ? |
28. 02. 2007. | #5 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Ja isto ne znam za to, ti moras da pises nesto sto se zove "PODACI ZA IZVRŠENJE ISPLATE PO NAPLATI IZ INOSTRANSTVA" i moras da navedes ove stavke:
1. kolicina 2. naziv kranjeg korisnika 3. Broj računa krajnjeg korisnika 4. Banka krajnjeg korisnika 5. Šifra osnova naplate 6. Broj i datum dokumenta po kome je izvršena naplata 7. Registarski broj kredita i godina kredita Kao osnov naplate stavis: 302 Kompjuterske i informacione usluge ...ali to vec dugo postoji... nisam znao da mora da se vodi posebna knjiga za to.
01. 03. 2007. | #6 |
Knowledge base
Wrote a book
|
@dinke: Obavestenje da ti je stigao priliv dobijas isto i preko elektronskog bankarstva, kao u mom slucaju. Onda si duzan da u roku od 48h odlucis da li taj priliv ostaje u stranoj valuti ili se prebacuje na tekuci po srednjem kursu. ja sam to resio tako sto sam im ostavio 10-tak blanko potpisanih i ispecatiranih papira tako da ih samo nazovem i kazem prosledite priliv.
Ni meni nikada do sada nisu trazili. Ovo je prvi put posle nove godine. Ona riba sto radi tamo pita me koji vam je kontrolni broj priliva a ja kontrolni sta? I onda mi objasni u cemu je rec. Cuo sam se sa knjigovodjom odmah posle toga i oni su mi rekli da je to obavezno za izvoz proizvoda/usluga. To je druga prica sto sam izgubio pola dana po bg-u da nadjem tu ^%$#^$% knjigu... Pa sam hteo da vidim da li i vama isto traze ili da menjam banku |
01. 03. 2007. | #7 |
Super Moderator
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 06.06.2005
Hvala: 370
701 "Hvala" u 194 poruka
|
@bluesman
Ja isto to (203 / kompjuterske usluge) upisujem na tom obavestenju koje faksiram natrag banci. Ajd, pitacu sutra(ako se setim) knjigovodju oko toga. |
01. 03. 2007. | #8 |
Moderator
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 71
175 "Hvala" u 58 poruka
|
Procredit banka je to trazila jos 2005. godine. Koliko znam to je jedino u slucaju kada inostrana firma uplacuje novac domacem fizickom licu.
01. 03. 2007. | #9 | |
Knowledge base
Wrote a book
|
Citat:
To sto traze banke za privatna lica nema nikakve veze sa kontrolnikom vec je dovoljno da i ti i klijent potpisete izjavu ili neki jednostavaniji ugovor. |
|
01. 03. 2007. | #10 |
Moderator
Wrote a book
Datum učlanjenja: 09.06.2005
Hvala: 71
175 "Hvala" u 58 poruka
|
Procitao sam pazljivo i video da se radi o pravnom licu ali sam napisao slucaj kod Procredit banke koja je to isto trazila i kod fizickih lica (a tada su mi rekli da se to ne trazi od pravnih lica) a izgleda mnoge banke kao sto je neko napisao to ni sad ne traze od fizickog lica.
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
E-start: Udruženje za razvoj e-poslovanja i Internet preduzetništva | Dragan Varagić | e-Business | 79 | 05. 09. 2013. 23:09 |
Kontrola pristupa fileu | blackshtef | Sva početnička pitanja | 20 | 22. 08. 2010. 00:06 |
Predlog za .RS registra? (kontrola nad DNS) | DejanVesic | Domain Name Service (DNS) | 16 | 06. 02. 2009. 20:52 |
Specijalističke studije iz E-poslovanja, FTN, Novi Sad | Dragan Varagić | e-Business | 120 | 30. 09. 2008. 01:36 |
Autocomplete SelectBox kontrola | ppavlovic | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 2 | 27. 11. 2007. 13:15 |